Marathonvoer – Koen Raymaekers: ‘Ik heb jarenlang het belang van koolhydraten overschat en dat van eiwitten onderschat’

Koen Raymaekers heeft een persoonlijk record van 2u10’35”. De meervoudig Nederlands kampioen liep dat vorig jaar tijdens de marathon van Rotterdam. Hij werkt met een ortomoleculair therapeute om ‘optimaliseren van de dagelijkse voeding en de darmflora gezond te houden. Wij stelden Koen enkele vragen over voeding.

Hoe ben jij als topatleet bezig met jouw voeding?
Ik hou er toch wel continu rekening mee. Alleen ben ik er al jaren mee bezig, dus het is grotendeels gewoonte geworden.

Hoe lang en waarom werk je met een sportdietiste?
Ik werk niet meer met een sportdietiste, wel gedaan in het verleden. Ik ben een paar jaar geleden over gestapt naar een ortomoleculair therapeute en dat gaat nog wel een stapje verder denk ik.

Heb je concreet ervaringen waar het jou bij heeft geholpen?
We zijn vooral bezig met het optimaliseren van de dagelijkse voeding en de darmflora gezond te houden. Dit is sowieso belangrijk, maar ik heb de laatste tijd toch wel wat last van ontstekingen en andere klachtjes gehad. Nu heb ik het idee dat we, mede dankzij wat aanpassingen of accenten in de voeding en suppletie, het weer onder controle hebben.

Drink je wel eens alcohol?
Ja, af en toe een glaasje rode wijn vind ik wel lekker

Kook je graag?
Als ik er voldoende tijd voor heb vind ik het niet erg om te koken.

Heeft het feit dat je in Kenia woont en een Keniaanse vriendin hebt, invloed gehad op je voeding?
Jazeker! Zo eet ik regelmatig (zo’n 3 keer per week ) het Keniaanse avondeten, ugali. Verder heeft het wonen in Kenia als gevolg dat we wat makkelijker wat natuurlijker eten. Dus minder uit een potje of een zakje en meer produkten van de markt.

Is er verschil hoe Keniaanse atleten met voeding omgaan, en hoe Nederlandse atleten met voeding omgaan?
Volgens mij maken de Kenianen zich er allemaal niet zo druk om. Verder vind ik het erop lijken dat ze beter de vitamines, mineralen en voedingsstoffen uit het eten opnemen. Ik zit regelmatig wat laag in mijn ijzer en ken de regeltjes dan ook goed voor een goede ijzeropname. Bij de Kenianen zie ik dat ze minder vlees eten en ’s avonds wel groene groenten, maar dan het liefst met melk. Allemaal dingetjes die de ijzeropname niet ten goede zouden komen. Maar toch zit de gemiddelde Keniaan vele malen hoger in zijn/ haar ijzerwaardes dan ik.

Wat is je favoriete Keniaanse lekkernij?
De wat ongezondere keuze zou dan op chapati vallen en de gezonde keuze op mukimo. Chapati is een soort pannenkoek en mukimo lijkt een beetje op boerenkool met verse mais.

Wat is je favoriete Nederlandse lekkernij?
Maakt me niet zoveel uit. Als ik in Nederland ben dan slaap ik bij mijn ouders en alles wat mijn moeder kookt is wel lekker. Iets wat ik in Kenia nog wel eens mis is een lekkere donkerbruine boterham.

Verandert jouw eetpatroon tijdens de marathon voorbereiding?
Ja, richting de marathon word ik nog wel wat strenger voor mezelf. Koekjes bij de thee worden minder en ik ga nog weer wat beter op de details letten. Goede vetten, ruim in mijn eiwitten en dat soort dingen.

Heb je een favoriete marathonmaaltijd?
Ugali bevalt mij de avond voor de marathon ook best wel goed.

Eet je de laatste week voor de marathon anders dan in de weken daarvoor?
Nee, niet echt. En de hoeveelheid blijft ook ongeveer hetzelfde. Dit in combinatie met minder training in de laatste week zorgt meteen voor de nodige koolhydraatstapeling.

Merk je bij meer kilometers of lange zware trainingen dat je daarna 1 keer heel erg zin krijgt in iets van voeding of drinken?
Niet iets specifiek, wel dat ik zin krijg om iets te eten en te drinken.

Heb jij bepaalde rituelen op gebied van voeding voor/na een training of marathon?
Ik probeer voor de zware marathontrainingen wel hetzelfde te eten en drinken als ik voor de mararthon wil doen. Na de zware trainingen maak ik vaak een eiwitshake met bananen.

Heb je wel eens iets gegeten/gedronken voor een training/wedstrijd (of erna) , waarvan je nu zegt: ‘Dat was niet zo handig en zal me niet meer gebeuren.’
Kan ik me niet zo snel herinneren. Heb wel een keer voor een marathontraining, die ik hier in Kenia wel eens heel vroeg (start 07.00-07.30 uur) doe, te weinig gegeten. Dus dat begon ik halverweg de training wel te merken.

Heb je nog een tip/advies/ weetje voor andere lopers?
Ik heb jarenlang het belang van koolhydraten overschat en dat van eiwitten (en ook goede vetten) onderschat. Volgens mij is dat toch wel iets van de laatste jaren; ook in de marathonvoorbereiding goed op de eiwitten en vetten letten en niet eens zo zeer op de koolhydraten.

Het recept en de bereidingswijze van de maaltijd die jij erg lekker vindt in je marathonvoorbereiding:
Ik vind zelfgemaakte pasta met zelfgemaakt pesto wel lekker, met kip of zo.

Florence maakt de pasta zelf met bloem, eieren en een beetje zout. In principe gaan we voor 2 personen uit van 300 gram bloem en 3 eieren. Ik heb een keer een pastamachine gehad en daar kun je perfecte spaghetti mee maken.

Dan maak ik de pestosaus, maar doe het een beetje op de gok. Wij maken de pesto met knoflook, cashewnoten (want pijnboompitten heb ik hier nog niet echt gezien) olijfolie en basilicum (evt oregano). Meestal nog een paar tomaten erbij en door de blender. Kipfilet in stukjes en bakken, uitje erbij en dan de pestosaus erbij en klaar!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?