Marathonvoer – Patrick Stitzinger: ‘Ik heb een grote tik om kookboeken te kopen’

Het wegseizoen is in volle gang en de najaarsmarathons staan voor de deur. Zonder voeding kunnen de kilometers niet gedraaid worden. Maar hoe belangrijk is voeding voor jou? Hoe en in welke mate ben je bezig met voeding? Wij stelden Patrick Stitzinger enkele vragen. Stizinger blijkt een echte kookliefhebber te zijn, die op vrije dag rustig de hele dag in de keuken kan staan. We vroegen Patrick ook enkele adviezen en een recept met ons te delen.

Hoe ben jij als topatleet bezig met jouw voeding?
Als atleet ben ik zeker bezig met mijn voeding, vooral in een periode in voorbereiding op een marathon. Zo laat ik in deze periode koekjes, toetjes, snoep en chocoladepasta staan. Ik eet bijna nooit chips, maar dat komt gewoon omdat ik daar niet van hou. Alles uit het frituurvet laat ik ook achterwege. Het kan zeker geen kwaad als je eens een frietje eet maar het probleem zit in mijn hoofd. Daardoor eet ik hoogstens tweemaal per jaar friet. Soms mis ik het wel maar voor mijn gevoel is het beter zo. Ik zal zeker ook dingen eten die minder goed zijn, zoals kaas. In een zware trainingsperiode periode probeer ik alles te beperken, en soms de hoeveelheid van lunch ofavondeten iets te verminderen. Genoeg is genoeg.

Drink je wel eens alcohol?
Bij een goed gerecht hoort een goed glas wijn, daar kan ik zeker van genieten. Ik ben geen bier drinker maar wijn drink ik graag. Ook in de voorbereiding drink ik af en toe wel eens een glas, zoals wanneer we uit eten gaan.

Kook je graag?
Ik kook heel erg graag. Volgens mijn vrouw heb ik een grote tik om kookboeken te kopen. Vaak beloon ik mij na een wedstrijd met een kookboek, bijvoorbeeld als ik een bepaalde prestatie neerzet dan mag ik het boek kopen. Zo niet, dan moet ik wachten op de volgende wedstrijd. En als je dan een kookboek koopt dan hoort er ook uit gekookt te worden. Na het lopen leef ik mij graag uit in de keuken. Ik kan op mijn vrije dagen gemakkelijk een hele dag in de keuken staan.

Verandert jouw eetpatroon tijdens de marathonvoorbereiding?
Je merkt dat je lichaam meer nodig heeft in een zwaar trainingsblok. Ook houd ik altijd rekening met de zwaarte van de training in de ochtend met het ontbijt. Ik geniet normaal gesproken elke ochtend van twee of drie cappuccino’s maar als ik een zware of lange training op het programma heb staan drink ik espresso. Dit verdraag ik dan wat beter tijdens de training.

Eet je de laatste week voor de marathon anders dan in de weken daarvoor?
Nee niet echt, waarom zou je de laatste week veel moeten veranderen. Heb ik dit ook gedaan tijdens zware trainingsperiode, moet je je altijd afvragen. Zo niet waarom wel de laatste week. Je weet immers niet hoe je lichaam erop reageert. Mijn gedachte: ‘Doe en eet gewoon het zelfde als normaal.’ Ik doe ook niet aan koolhydraten stapelen. Als je weken van meer dan 200 kilometer gewend bent en je loopt de laatste week nog 120 kilometer dan verbruikt je lichaam al minder. Ik eet dan ook naar behoefte.

Heb je een favoriete marathonmaaltijd?
Bijna elke maaltijd is een favoriet van mij. Ik geniet bijna van al het eten en eet ook bijna alles. Ik kan seizoens- of streekproducten enorm waarderen. Ik kan ook van hele simpele gerechten genieten, zoals pannenkoeken of eigen gemaakte pizza’s. Een mooie (vaak eenvoudige) pasta staat natuurlijk ook altijd op het menu.

Hoe belangrijk is voor jou de maaltijd op de avond voor de marathon?
Vrij belangrijk maar dat geldt voor elke wedstrijd. Ik zal geen zware maaltijd nuttigen of iets gaan eten waarvan de kans bestaat dat het misschien niet lekker valt. Vaak zit ik in een hotel de avond voor de wedstrijd. Dan heb je niet heel veel keus. Als het eten mij niet bevalt dan zoek ik een restaurant in de buurt. Voor de lunch ga ik meestal naar een broodjeszaak. Ik ben niet gewend om twee keer per dag warm te eten en zoek dan altijd naar een leuke lunchroom.

Merk je bij meer kilometers of lange zware trainingen dat je daarna heel erg zin krijgt in iets?

Nee niet echt, vaak heb ik na een training geen behoefte aan eten. Wel zorg ik altijd dat ik mijn eiwittenverlies aanvul. Dit doe ik met een hersteldrank en/of een herstelreep.

Heb jij bepaalde rituelen op het gebied van voeding voor of na een training of marathon?
Na elke zware training zoals gezegd een hersteldrank/reep en bij het ontbijt neem ik altijd licht verteerbaar eten zoals witbrood met jam of kipfilet. Ik zal geen melkproducten nemen. Daar kan ik nog wel eens last van krijgen.

Heb je wel eens iets gegeten of gedronken rond een training/wedstrijd waarvan je nu zegt: ‘Dat was niet zo handig en zal me niet meer gebeuren’?
Ik heb vorig jaar tijdens mijn voorbereiding Carbocake gebakken en gegeten. Dat is een speciale sportcake die koolhydraten doet stapelen. Alleen had ik de verpakking verkeerd gelezen. Ik heb teveel koolhydraten binnen gekregen met als gevolg dat ik veel vocht vasthield. Dit was in de training geen succes. Ik had een vol en dik gevoel. De training was dan ook mislukt terwijl het best een belangrijke training was. Dus voor mij geen extra stapelen meer.

Heb je nog een tip/advies/ weetje voor andere lopers?
Doe en eet vooral gewoon. Doe geen gekke dingen, vooral niet met eten. Eet waarbij je een goed gevoel heb. En geniet van de avond. Ben je gewend om op zaterdagavond een filmpje te pakken met een glas wijn en om 23.00uur te gaan slapen doe dit ook voor de marathon. Ga dan niet om 21.00uur al naar bed.

SONY DSC

Wil jij het recept en de bereidingswijze van de maaltijd, die jij erg lekker vindt in je marathonvoorbereiding, met ons delen?
Zoals eerder vermeld eet ik alles. Maar een lekker makkelijk recept dat ik regelmatig maak is natuurlijk een voor de hand liggend product: Pasta met kip in serranoham. Maar koop wel goede pasta bijvoorbeeld Cecco pasta.

De bereiding: Snij een stukje kipfilet in twee stukken van ongeveer 100 à125 gram per per persoon. Smeer de binnenkant in met pesto, leg er wat mozzarella op en eventueel een tomaatje en diverse verse kruiden. Rol de kipfilet op in de serranoham, smeer het in met wat olijfolie en laat het in de oven ongeveer op 180 à 200 graden gaar worden in ongeveer 20 minuten.

Kook de pasta en bak in een andere pan een ui, knoflook, enkele sherry tomaten en verse bladspinazie gaar. Als de pasta gaar is gooi je de pasta erbij met nog wat extra pesto. Roer het door elkaar en voeg wat zeezout en peper toe en eventueel nog wat olijfolie. Leg de kipfilet met Serranoham er boven op en bestrooi het bijvoorbeeld met Parmezaanse kaas of gestampte walnoten of gebakken pijnboompitten.

Eet smakelijk!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?