Met deze tips krijg je minder spierpijn

Na een stevige hardloopsessie kan je last krijgen van spierpijn. Eén ultiem redmiddel is er helaas nog niet, maar met volgende tips kun je de hardnekkigste pijn wel verlichten.
Spierpijn wordt veroorzaakt door microscopische scheurtjes in de spierweefsels die ontstaan tijdens je loopsessie. De pijn die je ervaart, is eigenlijk een signaal van je lichaam dat je moet rusten. Hoewel het dus een natuurlijke reactie van je lichaam is, blijft spierpijn niet aangenaam. Je kan deze natuurlijke pijnreactie van je lichaam op een aantal natuurlijke manieren behandelen.
Pijnverlichtende voedingsstoffen

* Fruit bevat heel wat heilzame stoffen. Het is dan ook geen verrassing dat sommige fruitsoorten, met name kers en watermeloen, spierpijn kunnen verlichten. Kersen bevatten anthocyaninen (plantaardige kleurstoffen), die zuurstof naar je spieren transporteren, waardoor die sneller herstellen. Ook watermeloen is een gezonde optie om pijn te verlichten dankzij het stofje L-citrulline. Eet watermeloen wel voor je training om het gewenste effect te bekomen.

Lees ook: Aan de finish bij de NN Marathon Rotterdam: ‘Ik had het gevoel dat ik de Tour de France rende’ – RunningNL

* Ook je dagelijks kopje koffie kan helpen bij het verlichten van pijn. Wanneer de cafeïne van je kopje koffie je hersenen bereikt, neemt het de plaats in van adenosine, de stof die vrijkomt als gevolg van je pijn (en die ook de slaapcyclus mee reguleert, wat verklaart waardoor je wakker wordt/blijft van koffie). Het is aan te raden om koffie, net als watermeloen, voor je training te nuttigen om er je voordeel uit te halen.

Pijnverlichtende methodes

* Naast voeding is het uiteraard ook belangrijk om goed te stretchen (na je opwarming) en tijd te nemen voor je cooling-down. Probeer na je training ook even de foamroller erbij te nemen. Net zoals een massage dat doet, stimuleert foamrollen de bloedtoevoer naar je spieren.

* Verder zweren verschillende (professionele) hardlopers bij een ijsbad na een zware inspanning. Spring wel niet meteen nadat je gestopt bent met lopen het ijskoude water in. Laat je lichaam een tijdje afkoelen, zodat het niet in schokmodus komt. Een koud bad heeft net hetzelfde effect als wanneer je een ice pack op je zwelling of pijnlijke spier legt, maar dan op het volledige lichaam. Het ijs versnelt het recuperatieproces en verkleint de ontsteking.

* Wil je niet meteen een ijsbad in? Neem dan een wisseldouche en wissel koud met warmer water af. Begin gedurende 1 à 2 minuten met lauw water en schakel dan volledig over naar koud water. Houd vol gedurende 2 minuten en wissel opnieuw naar lauw water. Als je dit 6 tot 10 minuten doet, verlaag je het melkzuur dat zich in je spieren heeft opgestapeld.

* Nog een laatste tip: train meer. Dat klinkt tegenstrijdig en net pijn bevorderend, maar hoe meer je je spieren laat wennen aan het trainen, hoe sterker ze worden en hoe sneller ze herstellen.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?