Met dit dieet word je 6% sneller in amper 4 dagen

Het ketogeen dieet, het paleodieet, het glutenvrije dieet, … We hebben ondertussen al heel wat voedingshypes de revue zien passeren. Maar misschien is één van de oudste en bekendste diëten wel de beste keuze voor lopers. Wetenschappers onderzochten namelijk het effect van het mediterrane dieet op onze prestaties en stelden een positief verband vast.
Wat is het mediterrane dieet? 

Het mediterrane dieet is geïnspireerd op de keukens van Zuid-Europese landen, zoals Spanje, Italië en Griekenland. Die keukens staan bekend om het gebruik van gezonde vetten (olijfolie, vis), volkoren granen, bonen en veel groenten en fruit. In tegenstelling tot onze westerse voeding consumeren ze in het zuiden veel minder bewerkte producten en rood vlees.

Het beste voedingspatroon voor lopers?

Naast gezondheidsvoordelen voor onder meer hart en bloedvaten, toonden wetenschappers van de Amerikaanse Saint Louis University ook het positieve effect van het dieet op duursporters aan. Dat positieve effect was al na 4 dagen merkbaar.

Tijdens de studie volgden 11 recreatieve sporters (4 mannen en 7 vrouwen) vier dagen lang het mediterrane dieet en vier dagen lang het westerse dieet. Tussen de omschakeling van de diëten zat er minstens een periode van 9 dagen. Na 4 dagen te eten volgens beide diëten deden de testpersonen dezelfde inspanningstest, waarbij ze 5 kilometer op de loopband aflegden. Wat bleek? De deelnemers liepen de 5 kilometer 6% sneller wanneer ze het mediterrane dieet gevolgd hadden.

De verklaring? Onderzoekers wijzen vooral op de grote hoeveelheid antioxidanten, die het zuiderse dieet bevat. Die stoffen dragen namelijk bij aan een beter herstel en verminderen ontstekingen na een zware inspanning. Het dieet is bovendien rijk aan vezels, vitaminen en gezonde vetten die goed zijn voor je algehele gezondheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?