Welke kleding heb je als loper nodig om in de herfst comfortabel te kunnen trainen? We zetten enkele zaken op een rijtje.
“Als het koud is, zijn de handen, het voorhoofd en de oren de belangrijkste lichaamsdelen om te beschermen. Het is zelfs zo dat je hoofd en hals moet verwarmen om koude voeten te vermijden! Handschoenen zijn dan uiteraard een logische oplossing, een muts is dat voor de meeste lopers ook. Voor de doorsnee Nederlandse winter is een muts al snel té warm. Met de hoofdband, regencap en vooral de neck tube zijn er heel wat alternatieven voorhanden. Zeker voor mensen die verschillende sporten combineren, kan dit interessant zijn. Er zijn genoeg combinaties en variaties beschikbaar bij de loopspeciaalzaken, het is aan de loper om te ontdekken welke attributen hem of haar het beste liggen!”
Muts
“Een muts bedekt je hoofd volledig en dat is goed voor wanneer het echt koud is. Voor een gemiddelde winterdag in onze streken kan een muts echter al snel té warm aanvoelen. Daarom worden de dunne mutsen bij ons het meest verkocht. Merinowol is op dat vlak ideaal materiaal: warm, zacht en toch heel licht. De dagen waarop je hier een echte thermische muts, met windstopperelementen en fleece vanbinnen, kan gebruiken zijn meestal op één hand te tellen. Een muts is wel geschikt voor rustige duurtrainingen en om warm te blijven voor en na een wedstrijd. Voor de race zelf schakel je het beste over op een hoofdband of neck tube om wat meer ventilatie te krijgen. Wat opvalt, is dat vrouwen sneller een muts opzetten dan mannen. Ze kleden zich in het algemeen ook warmer aan. Niet onlogisch, als je weet dat vrouwen het sneller koud krijgen omdat ze gemiddeld 10 tot 15 procent extra lichaamsoppervlak hebben! Speciaal voor hen zijn er trouwens ook mutsen met een opening voor een paardenstaart.”
Hoofdband
‘Een hoofdband is voor heel wat lopers efficiënter dan bijvoorbeeld een muts. Je voorhoofd en je oren blijven beschermd, en de onbedekte bovenkant van je hoofd zorgt voor wat extra ventilatie. Zo blijft je lichaamstemperatuur beter op peil.”
Neck tube
“Een neck tube, ook wel bekend als neck gaiter en onder de merknaam Buff, is een enorm veelzijdig kledingstuk dat je in alle seizoenen kan dragen. Je kan het gebruiken als kraag, maar ook als hoofd- en haarband, muts en zelfs als zweetband. De keel- en borststreek zijn plaatsen waar je veel zweet en als je die onbeschermd laat tijdens een koude looptocht, loert een verkoudheid om de hoek. Een nuttig accessoire dus, zeker als je weet dat er rond de halsslagaders veel warmte verloren gaat.”
Regencap
“Als er regen of sneeuw valt, is de waterdichte regencap een handig hoofddeksel. Het enige nadeel is dat je oren onbedekt blijven, maar een combinatie met een neck tube kan hier soelaas bieden. Echte regencaps zijn wel niet zo makkelijk te vinden.”
Handschoenen
“Via de handen verlies je heel veel warmte. Je loopt dus nog beter met blote armen en handschoenen, dan met lange mouwen en blote handen. Koop wel geen te dikke handschoenen, want het is niet de bedoeling om ze in de loop van je training of wedstrijd uit te doen. Je handen worden dan immers blootgesteld aan de weerelementen, met mogelijk kloven en andere kwaaltjes tot gevolg. Dunne en middeldikke handschoenen verkopen dan ook het best. Zelfs met liners, die vooral buitensporters onder hun handschoenen dragen, kan je het grootste deel van de winter lopen. De eerste minuten zal je misschien een fris gevoel krijgen aan de vingertoppen, maar dat gaat al snel over. Ook interessant is de combinatie want/handschoen die verschillende merken aanbieden. Het gaat hierbij om een eerder dunne handschoen, waarover je nog eens een water- en winddichte want kan trekken als het weer echt guur wordt. Het ziet er op het eerste gezicht misschien wat raar uit, maar je kunt de want volledig opbergen zodat die niet blijft flapperen. Handig zijn ook de accessoires die tegenwoordig bij de meeste handschoenen wel te vinden zijn, zoals touchscreen vingertoppen, een zweetlapje en een mini key pocket. Bij handschoenen is de pasvorm van cruciaal belang, zeker bij de vrouwenmodellen die meestal een iets smallere vorm hebben. Let erop dat de vingers niet te groot uitvallen en dat de handschoen mooi aansluit aan de pols. Kies je toch voor korte handschoenen? Zorg er dan voor dat je mouwen lang genoeg zijn om je polsen te beschermen. Wedstrijdlopers die een thermisch shirt met korte mouwen en singlet dragen, opteren best voor iets langere handschoenen.”
Armstukken
“Nog voor wedstrijdlopers met korte mouwen, zijn armstukken een interessante optie. In de wielersport draagt iedereen ze, maar bij lopers zijn ze voorlopig nog niet zo populair. Toch biedt elk zichzelf respecterend loopmerk ze aan. Armstukken zijn dan ook enorm handige accessoires, die je kan oprollen in het begin van de wedstrijd als je het koud hebt, en naargelang de wedstrijd vordert weer kan afrollen en zelfs kan gebruiken als zweetband. Mede door de stijgende belangstelling voor de trailrun is het te verwachten dat deze attributen meer en meer in opmars komen.”
Reflectie
‘Goede zichtbaarheid begint met kleding. Er zijn een aantal opties om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent. Vaak is de hardloopkleding die je draagt al voorzien van reflecterende strips. Maar dit zijn vaak kleine strips. Het is zeker aan te raden om het hier niet bij te laten. Sommige merken leveren ook speciale kleding voor het lopen in het donker. Dit is een betere optie. Deze kleding is voorzien van extra reflectie en is meestal uitgevoerd in een felle kleur zoals fluorgeel. Er zijn zelfs jacks die gemaakt zijn van een stof die volledig reflecteert.’