Michel Butter heeft een belangrijke drijfveer in het leven. Hij wil presteren. Beter worden. Zichzelf ontwikkelen. Dat was zo toen hij professioneel hardloper was en is nog steeds zo nu hij zich als coach en ondernemer ontplooit. “Ik heb een heel grote motivatie om te winnen”, aldus Butter. Dat lukte hem als hardloper geregeld. De geboren Beverwijker werd veertien keer Nederlands Kampioen, op verschillende afstanden, en eindigde als zesde tijdens de prestigieuze marathon van New York, voordat hij bijna twee jaar geleden afscheid nam als topsporter. Het is een hoofdstuk in zijn leven dat hij heeft afgesloten. Hij is aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Butter kreeg naar eigen zeggen de kans om zich als hardloper te ontwikkelen, omdat hij altijd goede mensen om zich heen had. Nu hij zijn hardloopschoenen heeft opgeborgen, wil hij ‘een van die goede mensen’ zijn. “Zoals ik altijd ben geholpen, zo wil ik anderen helpen. Dat vind ik supergaaf om te doen.”
Running Blind
Hardlopen kan bijdragen aan een betere energiebalans en het overwinnen van sociale drempels en onzekerheden. Als voormalig tophardloper wil Michel Butter zich blijven inzetten voor de sport. Vorig jaar trad Michel Butter als ambassadeur op van Running Blind. Dit jaar is hij toernooidirecteur van het NN Running Blind weekend, dat op zaterdag 18 en zondag 19 november wordt gehouden. Samen met Stichting Running Blind en Fonds Gehandicaptensport zet Nationale-Nederlanden zich in om de hardloopsport meer inclusief te maken. Dus ook voor mensen met een visuele beperking of mensen die slechthorend zijn. “Voor hen is hardlopen een ideale uitlaatklep en veel laagdrempeliger dan bijvoorbeeld voetbal of hockey”, aldus Butter.
Het is voor het eerst dat er een heel weekend is ingeruimd voor het Running Blind evenement. Vorig jaar werd de wedstrijd afgewerkt op één dag en was er maar één afstand: de 15 kilometer. Dit keer kunnen de deelnemers kiezen tussen 7 en 15 kilometer en is er ook nog een kids run (800 meter). “Iedereen is van harte welkom”, zegt Butter. “Of je nou jong of oud bent en ervaren of pas net begint met rennen.” Tijdens het hardlopen worden de deelnemers begeleid door een buddy, die door middel van een touwtje of lintje met de deelnemer verbonden is en tijdens het lopen instructies geeft. Butter liep vorig jaar zelf mee als buddy en weet dus wat het is. “Je moet letterlijk blind op elkaar kunnen vertrouwen”, zegt hij.
Butter merkte tijdens het rennen dat het goed ging toen ze eenmaal het goede ritme gevonden hadden. “Het ging supergoed, omdat we van elkaar wisten wat we konden verwachten. Het was mijn taak om de instructies goed door te geven, daar concentreerde ik mij op. Het was een beetje vergelijkbaar met een gewone hardloopwedstrijd. Dan moet je ook gefocust zijn op de taken die je moet uitvoeren.” Volgens Butter is het een voordeel dat hij vorig jaar al buddy is geweest nu hij als toernooidirecteur aan het evenement verbonden is. “Ik vind het fijn dat ik zelf heb ervaren hoe het is en me nu makkelijker kan verplaatsen in zowel de deelnemers als de buddy’s. Ik ga hoe dan ook iedereen ontzettend hard aanmoedigen.”
Butter wil zijn bekendheid binnen de hardloopsport inzetten om zo veel mogelijk mensen plezier te laten beleven aan de sport waar hij ook meer dan twintig jaar genoegdoening uit haalde. “Hardlopen kan bijdragen aan een betere energiebalans en het overwinnen van sociale drempels en onzekerheden. Dat mag breder bekend worden en dat is precies waar ik me hard voor ga maken.”
“Hoe groter en bekender Running Blind wordt, hoe mooier het is”, aldus Butter. Het betekent dat hij niet meer in hardloopkleding rondloopt, wat voor sommigen die hem zijn hele carrière hebben gevolgd, wennen zal zijn. “Haha nee, ik zal daar niet in hardloopkleding verschijnen. Maar dat wil niet zeggen dat ik minder fanatiek ben dan ik was toen ik zelf nog liep. We willen er een heel sportief, mooi en gezellig weekend van maken!” Meer info: www.runningblind.nl
Het hele interview met Michel Butter lezen? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.