Het coronavirus veegde dit voorjaar de complete sportkalender weg. Geen pretje voor sportievelingen en zeker niet voor de organisatoren van sportevenementen. Amper enkele dagen na de afkondiging van de ‘intelligente lockdown’ lanceerde eventorganisator Golazo met Keep Moving een virtueel beweegplatform, waarop lopers, wandelaars en fietsers toch konden deelnemen aan de geannuleerde of uitgestelde evenementen. Met zowat 50.000 unieke sporters die samen meer dan 20 miljoen kilometer fietsten, liepen en wandelden, groeide Keep Moving uit tot een onverwacht succes.
Het coronavirus hield ons land maandenlang in de ban. Om groter onheil te voorkomen besliste de overheid dat scholen en horecazaken dicht moesten. Ook de organisatoren van allerlei culturele en sportieve evenementen moesten noodgedwongen een dikke streep door hun activiteiten zetten. Maar een belangrijk lichtpuntje was dat we de vrijheid kregen om onbeperkt buiten te sporten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fransen, die hun woning maar één uur per dag mochten verlaten en zich daarbij tot een afstand van één kilometer van hun woning moesten beperken. Gelukkig konden wij ons huis dus nog wel verlaten om te sporten. In beweging blijven bleek bovendien belangrijker dan ooit. En om je daarvoor extra te motiveren bedacht Golazo, onder andere bekend als organisator van de NN Marathon Rotterdam, Keep Moving.
Virtueel in het buitenland
Gert Van Goolen, woordvoerder van Golazo: ‘We hebben meteen de koppen bij elkaar gestoken om in te haken op de uitgestelde events. Daarbij hielden we twee zaken sterk voor ogen: een leuk alternatief bieden aan de sporters die nu niet terecht konden op een van onze evenementen, en extra zichtbaarheid geven aan onze commerciële partners. Gelukkig hoefden we niet bij nul te beginnen. Energy Lab maakte al gebruik van een platform dat we verder konden ontwikkelen. Binnen tien dagen tijd was het gebruiksklaar voor wat we voor ogen hadden.’
Amper enkele dagen na de afkondiging van de lockdown ging het gratis beweegplatform Keep Moving online. Door je wearable of sportapp (Strava, Garmin, Runkeeper, Start2Run, Fitbit of Pacer) te koppelen aan Keep Moving kun je virtueel toch deelnemen aan evenementen zoals de NN Marathon Rotterdam, de Ladiesrun in Groningen of de Great Breweries Marathon.
Er stonden zelfs buitenlandse evenementen op de kalender, zoals de Keytrade Bank Urban Trail Hasselt, de S25 Berlijn en de METRO Marathon Düsseldorf. Je hoefde daarvoor niet eens te reizen. Deelnemen kon door in je eigen tempo een vergelijkbare afstand in je eigen buurt of op de loopband te lopen. Gert Van Goolen: ‘Extra voordeel was dat je nu een week de tijd kreeg om de virtuele challenge tot een goed einde te brengen. Je kon daarnaast de vooropgestelde afstand in stukjes, gespreid over enkele dagen, afleggen. Zeker voor beginnende sporters verlaagde dat de drempel.’
Keep Moving kende een vliegende start. De primeur was voor de ENGIE Dwars door Dendermonde in België. Je kon dan wel niet genieten van het gevarieerde parcours door de natuur en het pittoreske, historische centrum van de Ros Beiaardstad, maar je maakte wel deel uit van de snelgroeiende Keep Moving-community. Gert Van Goolen: ‘Liefst 4100 deelnemers meldden zich aan voor de virtuele variant en dat was zelfs meer dan voor de klassieke wedstrijd. In de ranking van de populairste virtuele loopwedstrijden staat Dwars door Dendermonde nog altijd op de tweede plaats. Alleen de AG Antwerp 10 Miles deed het met 9500 deelnemers beter.
Op verkenning door Europa
Het initiatief kon vanaf de start rekenen op de steun van heel wat topsporters uit verschillende disciplines: onder andere olympisch wielerkampioen Greg Van Avermaet en marathontopper én kersverse vader Bashir Abdi staken de lopers een hart onder de riem. Europees marathonkampioen Koen Naert zette zijn schouders onder de virtuele AA Drink Marathon. De Belg daagde iedereen uit om een volledige marathon te lopen. Gelukkig toonde hij een beetje medeleven, want je kreeg twee weken om de mythische afstand van 42,195 kilometer in verschillende trainingen te realiseren. Nieuw was dat je naast een virtuele medaille nu ook een echte medaille kreeg. Meer dan 3500 deelnemers pronken intussen met dit kleinood.
In juni lanceerde Keep Moving ‘The Great Europe Run’, een virtueel loopevenement dat de verschillende Europese hoofdsteden met elkaar verbindt. Een uitdaging die je nog tot eind juli kunt aangaan! Gert Van Goolen: ‘Met deze formule willen we onze lopers in 9 etappes langs verschillende Europese hoofdsteden sturen. Natuurlijk hoeven ze geen 300 kilometer te lopen om bijvoorbeeld van Brussel in Parijs te geraken, maar de verschillende trajecten staan wel in verhouding tot de reële afstand. Zodra je in een volgende stad aankomt, ontvang je een virtuele postkaart die je kunt delen. Zo ben je niet alleen aan het lopen, maar ook virtueel aan het citytrippen.’
Toekomst van virtuele concepten
Met Keep Moving speelde Golazo na de uitbraak van het coronavirus snel in op de nieuwe realiteit. Uiteindelijk telde het initiatief maar liefst 47.000 unieke deelnemers, die samen meer dan 83.000 virtuele medailles verzamelden. Lopers, fietsers en wandelaars legden samen meer dan 16 miljoen km af. Op die manier stimuleerde Keep Moving het wetenschappelijk onderbouwde advies om te blijven bewegen.
Gert Van Goolen beseft dat het virtuele concept in deze vorm een beperkte houdbaarheidsdatum heeft: ‘De overheid heeft intussen de maatregelen opnieuw versoepeld, wat langzaamaan perspectieven opent voor de organisatie van de echte events. Iedereen is het erover eens dat de echte events qua beleving niet te evenaren zijn, maar ik verwacht niet dat virtuele evenementen volledig verdwijnen. Beide concepten zullen in de nabije toekomst perfect naast elkaar bestaan. Ik denk bijvoorbeeld aan de NN Marathon Rotterdam die elk jaar 1500 Belgen aantrekt. We overwegen om een virtueel evenement te creëren voor geïnteresseerden die er op de dag zelf in Nederland niet bij kunnen zijn. Zij kunnen dan tijdens de daaropvolgende week in de eigen buurt hun marathon lopen, waarvoor ze van ons een unieke medaille en/of t-shirt krijgen.’
Wil je gratis deelnemen aan een virtueel wandel-, loop- en/of fietsevenement? Registreer je dan op www.keepmoving.eu.
Keep Moving in cijfers
Aantal unieke deelnemers: 45.341
Aantal uitgereikte medailles: 81.888
Aantal gelopen kilometers: 12,3 miljoen
Aantal gefietste kilometers: 2,99 miljoen
Aantal gewandelde kilometers: 0,58 miljoen