Mo Gawdat

Hardlopen zorgt voor de aanmaak van gelukstofjes. Maar wat als je al gelukkig bent en vanuit dat gevoel gaat hardlopen? Want iedereen, zo beredeneert auteur Mo Gawdat, bezit het vermogen gelukkig te zijn, ongeacht de hindernissen op ons pad en de beproevingen die we doorstaan. In zijn wereldwijde bestseller De logica van geluk ontrafelt de voormalig topman van Google als een ingenieur de geluksformule. Zijn doel: een miljard gelukkige medemensen.

Mo Gawdat leidde een zeer succesvol leven, was extreem rijk en gezond. Alle ingrediënten voor een schijnbaar gelukkig bestaan. Lange tijd dacht hij ook dat hij gelukkig was. Leuk gezin, lieve vrouw, twee kinderen die hij alles konden geven wat hun hartjes begeerden. Toch knaagde het bij Gawdat. Steeds weer. De voormalig topman van Google kocht dat gevoel weg. Met weer een nieuwe auto of een verhuizing naar het buitenland. Het was nooit genoeg. Tot hij zich realiseerde dat hij het gat in zijn ziel niet kon opvullen. Zijn sombere buien bleven. Hij stelde zichzelf ten doel een geluksformule te vinden die niet alleen op zijn eigen leven toegepast kon worden, maar op ieders leven. Keer op keer. Met geluk als voorspelbaar resultaat.

En toen overleed zijn zoon Ali. Op 21-jarige leeftijd, door een medische fout in een ziekenhuis in Dubai. Gawdat noemde zijn zoon zijn mentor, zijn grootste vriend, zijn geluksgoeroe. Een wijze jonge man die zijn vader een paar weken voor zijn onverwachte dood aansprak met de woorden: ‘Papa, jij moet nooit stoppen met werken. Blijf het verschil maken en vertrouw vaker op wat je hart je zegt. Jouw werk hier is nog lang niet af.’ Dit boek is dan ook een ultieme poging van Gawdat deze taak te vervullen. Om een miljard mensen gelukkig te zien.

Elke dag voelt hij het gemis van zijn zoon die in 2014 overleed. Om door te gaan met zijn zoektocht naar geluk onderscheidde Gawdat het verschil tussen pijn en lijden voor zichzelf. ‘Pijn komt van buiten, het helpt ons te leren, helpt ons te ontwikkelen en te groeien’, zegt hij. ‘In tegenstelling tot lijden. Lijden is de pijn continue gebruiken met gedachten in het hoofd en onszelf ermee te martelen, zonder impact op de echte wereld. De verwoestende pijn die je voelt als je kind is overleden, is één ding, maar hoe je daarmee omgaat en de wereld een betere plek maakt, dat is waar geluk om draait. En zo kreeg hij energie van het grote verlies. Hij besloot verder te gaan met het toepassen van de analytische logica op de geluksformule. Niets kon hij doen om Ali ooit terug te brengen in fysieke vorm. Maar het idee om Ali’s geluksmodel op te schrijven en te gebruiken in een boek, zodat mensen konden leren hoe Ali zijn leven leefde en zelf gelukkiger konden zijn, zoals Ali was, gaf hem kracht. 

‘Wij zijn machines geworden. Die verschillende technologieën gebruiken om te zien hoe het met ons gaat. Terwijl we gelukkig worden geboren. Je hebt in de wieg geen mobiele telefoon nodig of een complimentje van iemand om gelukkig te zijn. Je bent gelukkig als je je basisbehoeften hebt. Daarna ontgroeien we geluk. De moderne wereld neemt ons geluk over. Je geluk hangt af van hoe jouw leven geleefd moet worden.’ 

Je geluk hangt af van hoe jouw leven geleefd moet worden.

‘En als je brein denkt dat er iets mis is, als je leven niet zo leuk is op dit moment, dan gaat er ‘een lampje branden op je dashboard’ met de boodschap: check de motor, er is iets mis. Dit checken gaat gepaard met een negatieve emotie zoals verdriet, angst, schuld, schaamte of zorgen. ‘Als je lage verwachtingen van jezelf hebt, ben je eerder gelukkig, maar leid je een gemiddeld leven.’ Gawdat geeft een extreem voorbeeld: ‘Als je partner je elke morgen twee keer in het gezicht slaat en dan op een dag maar één keer, dan is dat boven verwachting. En dus zou je gelukkiger moeten zijn. Maar is dit hoe we willen leven? We stellen verwachtingen op om iets te bereiken in het leven. We zijn hier voor een reden, iedereen heeft invloed op de wereld waarin we leven. Daarom hebben we hoge verwachtingen van onszelf. We proberen een verschil te maken. Maar als ze mislukken of niet uitkomen zoals verwacht, dan komt het erop aan hoe je daarmee omgaat. De manier waaróp je met een mislukking omgaat, maakt je gelukkig of ongelukkig.’ 

Liefde en verwachtingen

‘We hebben een product van de liefde gemaakt. Ik hou van je omdat je me aan het lachen maakt, omdat je mooi bent. Maar wat gebeurt er als je stopt met lachen of ineens niet meer mooi bent. Hou je dan niet meer van hem of haar? De wereld verandert. Het leven gaat met ups en downs. De vreugde van liefde zit niet in het ontvangen, maar in het geven. Je geluk zijn de gebeurtenissen minus de verwachtingen. Als je liefde is gebaseerd op verwachtingen en die verwachtingen worden niet waargemaakt, dan doet liefde pijn. Maar als je liefhebt zonder verwachtingen, word je altijd verrast.’ Gawdat verwacht niets terug van zijn liefde voor een boom. En dat gevoel maakt hem gelukkig. Dat wordt gemist in de moderne wereld waar altijd wat wordt terugverwacht. 

‘Verwachtingen en sociale druk kunnen ons geluk in de weg staan. Ze zorgen ervoor dat je minder onbevangen in het leven staat dan toen je nog gelukkig lag te zijn in je wieg. Geluk wordt een mysterieus doel in plaats van dat het er elke dag is, zodra je je ogen opendoet. Hoe hebben we ooit kunnen denken dat geluk buiten onszelf ligt? Dat het iets is om naar te streven of zelfs te verdienen? Wat ging het mis dat we hebben geaccepteerd dat geluk tijdelijk is? Omdat we het onszelf hebben aangeleerd. Succes is niet een belangrijke voorwaarde voor geluk. Maar geluk draagt wel bij aan succes.’

Wat is geluk?

Pak eens pen en papier en maak een gelukslijstje. Schrijf een paar dingen op die jou gelukkig maken. Maak de zin maar af: ik voel me gelukkig als… Het is jouw lijstje, niemand krijgt het te zien, dus je kunt open en eerlijk zijn. Een kop koffie in de zon, uit eten met vrienden, in stilte een boek lezen. Heb je gemerkt dat je er meer energie van kreeg door ze op te schrijven? Je ziet dat er genoeg is om gelukkig over te zijn. Geluk komt naar je toe als het leven je toelacht. Als het leven zich gedraagt zoals jij wilt. En je wordt ongelukkig als jouw werkelijkheid niet overeenkomt met jouw wensen en verwachtingen. Test: Roep een moment op in je gedachte dat je heel ongelukkig was. Blijf daaraan denken en bekijk het van alle kanten. Elimineer nu die gedachte, zonder verder iets te veranderen, door te zorgen dat je hersenen aan iets anders denken. Lees een paar regels van dit verhaal of zet muziek op en zing mee. Of pas de Ironic Process Theory toe, waarbij je jezelf ertoe dwingt niet aan ijs te denken. Je mág niet aan ijs denken. Wedden dat je aan ijs denkt. Hoe voel je je nu? Je dacht niet aan het moment dat je heel ongelukkig was, terwijl er verder niets veranderde. Dus, zodra de gedachte verdwijnt, stopt het lijden. Het is de gedachte en niet de gebeurtenis die je ongelukkig maakt.

Het is moeilijk van een negatieve gedachte af te komen. Houd daarom je gelukslijstje bij de hand. Elke blije gedachte kan voor kortsluiting zorgen in de ketting van negatieve gedachten. Wat je ook kunt doen, is een paar keer per dag op je lijstje kijken en focus je daarop. Dit is een proactieve manier in plaats van een verdedigende. Het kan je helpen de laatste kilometers van je marathon makkelijker te maken. Denk aan je lijstje of maak het onderweg positiever voor jezelf. In het begin zal je brein niet meewerken als je het echt zwaar hebt, maar geef niet op. Je bent ver over de helft. Bij de finish wachten familie, vrienden en een medaille. Kijk het publiek juichen. Ik haal zelfs iemand in! Houd vast aan die gedachten. Train je brein om het goede te vinden en maak daar het speerpunt van je gedachten van. Jij bent de baas, niet je brein.

De Logica van gelukstaat vol handvatten en tips hoe je het geluk weer terugvindt. Iedereen kan ermee aan de slag. Het is geen zelfhulpboek, maar een actieve houding ten opzichte van enkele vragen helpt je wel om het boek wijzer af te sluiten dan toen je begon met lezen. 

De logica van geluk, ontdek de formule| ISBN 9789492037657 | Uitgeverij Brandt | € 20

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?