Fitness, Running, Way Beyond, Jake Catterall,

Moderne ‘Forrest Gump’ vestigt wereldrecord en loopt 5650 km dwars door Europa

De 31-jarige ultraloper Jake Catterall is momenteel aan het trainen om solo Antartica te doorkruisen. Om zich voor te bereiden op een van de meest extreme uitdagingen ter wereld onderneemt hij tal van bijzondere looptochten. Tijdens eens van zijn recentste loopavonturen liep hij 'onverwachts' een wereldrecord.

Catterall slaagde er in om in 94 dagen van het meest noordelijke punt in Europa, Nordkapp (Noorwegen), tot het meest zuidelijke Europese punt, Tarifa (Spanje), te lopen. Daarvoor liep hij dagelijks tussen de 70 en 80 km – zo goed als het dubbele van een volledige marathon – om uiteindelijk 5650 km te overbruggen.

Catteralls route was gebaseerd op de populaire ‘bike packing’-route. Deze route is de meest rechtstreekse route naar het zuiden en neemt fietsers mee over de golvende heuvels van Zweden. Catterall hoorde echter over de magnifieke Noorse kustlijn en besloot om een langere, uitdagendere route te kiezen voor zijn looptocht. Het bleek dat nog nooit eerder iemand deze route had gelopen, waardoor hij ‘onverwachts’ ook nog eens een wereldrecord liep.

Moderne Forrest Gump

Met zijn project ‘Running Europe Together’, waarvoor hij samenwerkte met loopmerk Odlo, wilde hij lopers samenbrengen door samen met hem te lopen tijdens zijn missie. Lopers konden hem makkelijk terugvinden via gps-satellieten die hij doorgaf op zijn website. Verder organiseerde hij verschillende ‘group runs’ in elke stad die hij doorkruiste en deed hij een oproep via sociale media. Mét succes. Honderden lopers vergezelden Catterall tijdens één van zijn dagelijkse tochten, zo ook in Amsterdam en RotterdamDit is ook exact wat Catterall’s looponderneming ‘anders’ maakt dan andere projecten van de meeste (solo) ultralopers. Hij wordt dan ook omschreven als de moderne Forrest Gump. Catterrall gelooft dat alles beter gaat als je het samen doet en hoopt dat zijn looptocht een inspiratie kan zijn en voor een kettingreactie zorgt over het hele Europese continent.

Met het project zamelde hij geld in voor RIGHT TO PLAY, het goede doel dat zich inzet voor kinderen in nood met behulp van sport en spelen. Anderen inspireren door middel van sport is waarvoor Catterall staat. Hij beleeft zelf veel plezier aan lopen en door geld in te zamelen voor kinderen om hen zo een beter leven te geven is een doel waar hij zich met liefde voor inzet.

Blessures overwinnen

Zijn looptocht verliep echter niet altijd van een leien dakje. Na een heftige eerste week, waarin hij moest wennen aan het dagelijks lopen van een ultramarathon, kreeg hij te maken met een eerste blessure. “Mijn knieën hadden zich gevuld met vocht, wat het erg moeilijk maakte om te lopen.” Na een paar rustdagen, verdween het probleem, maar een week later gooide een spierscheur in de quadriceps roet in het eten. Het project moest noodgedwongen met nog eens vijf dagen gepauzeerd worden. “Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je droom sterk genoeg is, je lichaam beschikt over ‘superhelende’ krachten, zo stelt Catterall in een persbericht. “Een week nadat ik niet eens in staat was om te wandelen, liep ik plots 80 km per dag.”

Tussen 3000 à 5000 kcal per dag

Catterall sliep in een busje na elke loopdag en werd vergezeld door zijn ‘head crew member’ Roy Poterill. Hij zorgde voor fanatische foto’s en video’s, én zorgde er ook voor dat Catterall kon blijven gaan. “Jake  verbrandde tussen de 3000 en 5000 calorieën per dag en moest die calorieën op de een of andere manier natuurlijk weer zien op te nemen. Laten we zeggen dat wat hij at een combinatie was van het eten op een kinderfeestje, een bakkerij en een Italiaans restaurant”, lacht Poterill.

Nadat het niet gelukt was om sportvoedingssponsors aan hem te binden, besloot Catterall enkel ‘echte voeding’ te eten: havermout, eieren, fruit, groenten en pasta vormden de basis van zijn dagelijkse calorie-inname. Zijn dieet werd aangevuld met calorierijke snacks, gebak en veel donuts. Drinkbare calorieën, zoals chocomelk en redbull, zorgden voor de resterende calorieën.

Documentaire in de maak

Zijn zwaarste dag was in het midden van Spanje, toen storm Ciarán door Europa raasde. Catterall moest in de regen rukwinden trotseren én meer dan 1000 hoogtemeters over 70 km overwinnen. Het weer liet hem geen andere keuze dan op de weg te lopen, met het gevolg dat vrachtwagens een vlaag van wind en regen achterlieten, die Catterall doorweekten.

94 dagen na zijn vertrek, op 7 november, behaalde Catterall uiteindelijk het eindpunt in het Zuiden van Spanje. Tijdens zijn tocht van 5660 km verslond hij 5 paar loopschoen, was hij 7 kg afgevallen en was hij een teennagel kwijt. Maar hij was wel een wereldrecord rijker. Catterall droomt nu van het (alleen) doorkruisen van Antarctica. Maar met zijn beperkte ervaring, moet hij eerst meer kracht, kennis en vaardigheden ontwikkelen om deze uitdaging tot een goed einde te kunnen brengen. “Ik ben een documentairereeks aan het maken met de titel ‘Way Beyond’. In deze reeks leg ik elke stap vast die ik onderneem om mijn grote droom te verwezenlijken.”

De tocht in enkele opmerkelijke feitjes:

  • Snelste marathon: 3:18
  • Snelste gemiddelde tempo op 70 km: 4:46/km
  • Langste loopsessie: 81 km
  • Gewichtsverlies na 94 dagen: 7 kg (69 kg – 62 kg)
  • Versleten loopschoenen: 5 paar
  • Favoriete loopitem: Odlo Rain Jacket
  • Totaal gelopen km: 5660 km

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?