Must see: docufilm laat zien dat regelmatig bewegen de prestaties verbetert van zelfs de knapste koppen

Extra motivatie nodig om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden? Check dan vooral de nieuwste documentaire ‘Mind Games - The Experiment.’ Het nieuwe onderzoek laat zien dat regelmatig sporten de cognitieve functies van onze hersenen aanzienlijk verbetert.

De documentaire werd vorige week voorgesteld met een exclusieve première in het gerenommeerde BAFTA in Londen. RunningNL mocht erbij zijn om de resultaten van het onderzoek als een van de eersten te ontdekken. En die documentaire loont zeker de moeite om zelf te kijken: je ziet hoe professionele (e-)gamers hun ranking aanzienlijk verbeterden op internationale toernooien door te sporten. In de docufilm is te zien hoe belangrijk sporten blijkt voor mentale topsport. De deelnemers presteren – nu zij beweging in hun leven geïntegreerd hebben – beter tijdens wedstrijden. Dat beweging goed is voor de geest geldt natuurlijk niet alleen voor topsporters. Van het stimuleren van ons kortetermijngeheugen tot het verhogen van het concentratieniveau: beweging is key voor iedereen. Kortom: dat rondje hardlopen is net een nog beter idee geworden. De docufilm ‘Mind Games: The Experiment’, een initiatief van ASICS, is vanaf vandaag wereldwijd te bekijken op Prime Video.

De kracht van beweging

In een bijzonder experiment nodigde sportmerk ASICS competitieve gamers – gespecialiseerd in denkspellen zoals schaken en e-sport – uit om deel te nemen aan een trainingsprogramma. Voor hun deelname aan het experiment deden zij niet aan beweging. Na vier maanden regelmatig sporten was hun geest aanzienlijk aangescherpt en presteerden ze op een nog hoger competitief niveau.

De internationale ranglijst van de deelnemers verbeterde met maar liefst 75%(!), wat opnieuw laat zien hoe nauw onze geest en ons lichaam met elkaar in verbinding staan. Ook interessant: het zelfvertrouwen van de deelnemers steeg met 44% en het concentratievermogen met 33%, het stresslevel daalde daarentegen met 43%. De cognitieve functies van de mind gamers verbeterde gemiddeld met 10%, waarbij het probleemoplossend vermogen met 9% toenam, het kortetermijngeheugen met 12% en de verwerkingssnelheid en alertheid met 10%. Uit het onderzoek blijkt tevens dat regelmatig sporten de hersenfuncties net zo stimuleert als het leren van een tweede taal, dagelijks lezen, het bespelen van een nieuw muziekinstrument of elke dag een puzzel
maken.

De cognitieve functies van de mind gamers verbeterde gemiddeld met 10%, waarbij het probleemoplossend vermogen met 9% toenam, het kortetermijngeheugen met 12% en de verwerkingssnelheid en alertheid met 10%.

Invloed van beweging op cognitieve vaardigheden

Professor Brendon Stubbs, een gerenommeerd onderzoeker op het gebied van beweging en de geest, ontwikkelde, begeleidde en evalueerde het experiment2. Elke gamer volgde een trainingsprogramma ontworpen door hardloper en internationaal coach Andrew Kastor. Het programma bestond uit cardio- en krachttraining, waardoor de gamers tot 150 minuten per week aan het trainen waren.

Professor Brendon Stubbs: “We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar het effect op het cognitief functioneren is minder onderzocht. We wilden de effecten onderzoeken van lichaamsbeweging op mensen die afhankelijk zijn van hun cognitieve vaardigheden. Lichaamsbeweging stimuleert celgroei in de hersenen en verhoogt de bloedtoevoer naar de hippocampus en de prefrontale cortex: mechanismen die het mogelijk maken om herinneringen beter vast te houden, informatie te verwerken en problemen snel op te lossen.”

Positieve impact op de mentale gezondheid

Het experiment toont niet alleen aan dat lichaamsbeweging de cognitieve functie en de spelvaardigheid van de deelnemers verbetert, maar ook dat het mentale welzijn van de gamers aanzienlijk bevordert: de gemiddelde State of Mind-scores verbeterden met 31%.

De hoofdcoach van de studie, Andrew Kastor, die de trainingsprogramma’s voor de denksporters ontwikkelde: “De resultaten zijn verbazingwekkend en getuigen van de kracht van lichaamsbeweging. Veel van de mind gamers konden aan het begin van het experiment niet langer dan een minuut joggen. 150 minuten per week klinkt veel, maar als je het opdeelt zou dit 5 sets van 30 minuten kunnen zijn. Ongeacht je fitnessniveau zijn de mentale voordelen van lichaamsbeweging voor iedereen toegankelijk.” ‘No more excuses’ dus, want ook een kort maar krachtige workout is al genoeg om de voordelen te ervaren.

Ongeacht je fitnessniveau zijn de mentale voordelen van lichaamsbeweging voor iedereen toegankelijk

Docufilm op Prime Video

Geïnspireerd door het experiment volgde een cameraploeg vier competitieve gamers terwijl ze regelmatig sportten om hun positie op het internationale speelveld te verbeteren. Het resultaat is te zien in de documentaire “Mind Games – The Experiment”.

De docufilm is nu te bekijken op Prime Video en vertelt de verhalen van: Kassa Korley, Ryoei Hirano, Ben Pridmore en Sherry Nhan. Vier mind gamers, ieder gespecialiseerd in een andere denksport. Ze worden gevolgd terwijl ze deelnemen aan professionele toernooien over de hele wereld.

Gary Raucher, EVP, ASICS EMEA: “Onze filosofie zit letterlijk in onze naam, Anima Sana In Corpore Sano of een gezonde geest in een gezond lichaam. ‘Mind Games – The Experiment’ toont de kracht van lichaamsbeweging op de mind. We hopen dat iedereen, ongeacht leeftijd, lichaamstype of fitness niveau, na het zien van de documentaire geïnspireerd is om te gaan bewegen en zijn hersenen een boost te geven.”

Mind Games – The Experiment is vanaf 19 januari 2023 te streamen op Prime Video.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?