Nederland wat ben je mooi

Ben jij een beetje uitgekeken op je vaste hardlooprondje bij jou in de buurt? Dan is het tijd voor een flinke portie hardloopinspiratie. Daar hoef je helemaal niet de grens voor over, want Nederland heeft zoveel moois te bieden. We hebben daarom de tien mooiste hardlooplocaties van ons land op een rijtje gezet.

In coronatijd zijn we met zijn allen meer de Nederlandse natuur gaan ontdekken. Ook nu deze zomer de reisbeperkingen minder worden, kun je nog steeds de pareltjes die we van noord tot zuid hebben intrekken. Met je hardloopschoenen aan kun je op een ideale manier nieuwe stukjes verkennen. Die nieuwe paadjes die je onderweg inslaat, maken het hardlopen leuker en je wordt er nog een betere hardloper van ook. Want doordat je op andere ondergronden en met hoogteverschillen loopt, train je weer andere spieren. En afwisseling is ook een belangrijk ingrediënt voor een goede opbouw van je trainingen.

Trainen in de natuur is vooral ook rustgevend: je bent even helemaal weg van de drukte van je werk of studie en kunt helemaal opgaan in de geluiden, kleuren en geuren van het bos, de zee en de open vlaktes. Kortom: hardlopen in de natuur is hardlopen op zijn puurst. En dat kan in Nederland gelukkig volop! We hebben daarom de tien mooiste hardlooplocaties voor je op een rij gezet, stuk voor stuk aanraders. Alle landschappen hebben weer iets unieks. Zo zijn de duinen van Texel, Schoorl en Zeeland en Drunen niet met elkaar te vergelijken en is de heide van de Drenthsche Aa weer heel anders dan die bij Brunssum. Het is zeker de moeite waard om in al deze plekken binnenkort een rondje te plannen. Dus: trek je schoenen aan en gaan!

1 De Posbank (Gelderland)

Net boven Arnhem ligt Nationaal Park Veluwezoom met als hoogtepunt de Posbank. Vanaf deze monumentale bank op 90 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over het IJsseldal, Arnhem en de Achterhoek tot aan Duitsland. Het is vooral een waar walhalla voor hardlopers vanwege de bossen en heidevlaktes die het gebied kent. Je kunt daar uren je neus achternagaan over de paden die op en neer gaan. Als je liever een route volgt, dan word je ook op je wenken bediend met de Zevenheuvelenroute Veluwezoom. Deze route van 7,5 km is beide kanten op goed gemarkeerd. Vanaf het startpunt op parkeerplaats De Lappendeken kun je ook een hardlooproute van 15 km volgen. Als je die twee routes aan elkaar knoopt, kun je 22 kilometers lang genieten van de Posbank. Extra tip: in augustus of begin september staat de heide in bloei en is het hier extra mooi.

2 Het Zwin – Cadzand (Zeeland)

Het Zwin bij Cadzand is een uniek natuurgebied op een uiterst stukje van Nederland. De grens met België loopt zelfs dwars door deze brede watergeul die in de zee uitmondt. Vanaf het pad op de zeedijk kun je het hele gebied goed overzien voordat je over een graspad verder het Zwin in loopt richting het dorpje Retranchement. Daar kun je langs een kanaal terug richting Cadzand. Vanaf deze Zeeuwse badplaats kun je uren over het strand draven. Je komt dan ook langs de bekende paalhoofden, deze kenmerkende palen zijn bedoeld om eb en vloed uit de kust te houden. Vanaf het strand kun je ook een van de strandopgangen gebruiken om duinen in te gaan. Heb je gelijk een stevige heuveltraining!

Kennemer Duinen

3 Kennemerduinen (Noord-Holland)

Tussen Haarlem en Zandvoort liggen de Kennemerduinen. Dit duingebied is onderdeel van het grotere Nationaal Park Zuid-Kennemerland en heeft van alles te bieden: een brede duinenrij, meertjes en bossen. De paadjes die hier dwars doorheen lopen, maken hardlopen even afwisselend als uitdagend. Zeker als je van trails houdt kun je in de Kennemerduinen je hart ophalen. In de verschillende routeapps vind je allerlei mooie trails waarbij je over zand- en schelpenpaden en mulle singletracks komt. Soms moet je even klimmen naar een duinpan, maar dan krijg je wel een wijds uitzicht over de duinen en de zee als beloning. Blijf je liever met je wegschoenen op verharde paden? Dan kun je in de Kennemerduinen ook gebruikmaken van de vele wandelroutes in dit bijzondere natuurgebied.

4 De Slufter – Texel (Noord-Holland)

Als je een weekend of langer op Texel bent dan kun je De Slufter niet links laten liggen voor een hardlooprondje. Dit natuurgebied is namelijk uniek in Nederland. De Slufter is een kweldergebied met een open verbinding met de zee. Hierdoor is het gebied nooit hetzelfde: met springtij en storm kan het hele gebied onder water staan. Het zeewater zorgt ook dat je hier bijzondere planten ziet die tegen zout water kunnen en je hoort en ziet hier ook veel vogels, want voor hen is het een echt paradijs. Hardlopers kunnen zich in De Slufter ook vogelvrij voelen door de uitstrekte natuur. Je kunt een kleine ronde door het gebied doen of je maakt het een onderdeel van een grotere route waarbij je vanaf het strand het gat in de duinen in duikt om dan door De Slufter te lopen. Dan heb je helemaal een mooie afwisselende route.

Loonse en Drunense Duinen

5 Loonse en Drunense duinen (Noord-Brabant)

Ook meer landinwaarts en ver van de zee af hebben we duinen: de Loonse en Drunenseduinen. Dit Nationaal Park tussen Waalwijk en Vught is niet zomaar een duingebied: het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa! In deze grote zandbak kun je van je hardlooprondje een pittige workout maken. Zeker als je onderweg de zandheuvels meepakt om op te ploeteren. Dit is een goede training voor je kuiten en je enkels. Je kunt hier zelf allerlei lusjes maken, want het zandgebied heeft geen paden waar je op moet blijven. Dit natuurgebied heeft veel meer te bieden dan alleen zand, want je vindt er ook veel bosgebied met smalle paadjes voor uren trailplezier. Als je liever op verhard terrein blijft dan kun je ook op de verharde fiets- en wandelpaden dwars door het natuurgebied hardlopen.

Schoorlse Duinen

6 Schoorlse Duinen (Noord-Holland)

De Schoorlse Duinen in de kop van Noord-Holland is een bijzonder afwisselend natuurgebied. Het duingebied is hier maar liefst vijf kilometer breed en verder krijg je hier strand, heide en bos voor de kiezen. Dat dit natuurgebied in trek is bij hardlopers, is te zien aan de populariteit van de jaarlijkse Groet uit Schoorl Run (volgende editie op 13 februari 2022), waarbij je dwars door deze adembenemende natuur loopt. In je eentje kun je daar natuurlijk nog meer van genieten. Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je je auto parkeren en een van de vele wandelroutes kiezen om dit gebied te verkennen. Met de blauwe route van 10 kilometer krijg je bijvoorbeeld al van alles te zien. Het absolute hoogtepunt van deze route is de steile trap naar het hoogste duin van Nederland op 55 meter boven NAP. Deze trap telt maar liefst 250 treden! De trap is onlangs nog helemaal opgeknapt zodat je daar zonder problemen naar boven kunt sprinten. Als je nog wat energie wil overhouden voor de rest van de route, doe je beter wat rustig aan, want in de duinen kun je nog meer klimmetjes en rul zand op het strand verwachten. Vergeet jezelf na afloop dus niet te trakteren op een welverdiend drankje in het restaurant van het Buitencentrum.

7 Natuurgebied De Lemelerberg (Overijssel)

De Lemelerberg is een stuwwal van 80 meter hoog, die door de variatie van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bos als een absolute must-see voor natuurliefhebbers wordt gezien. En dus is het voor hardlopers ook een echte aanrader. Je kunt hier zandpaden, pittige heuvels en eindeloze panorama’s verwachten. Vanaf de grote parkeerplaats bij restaurant Lemelerberg kun je bijvoorbeeld een mooie trail van 11 kilometer doen waarbij je je nog afvraagt of je nog wel in Nederland bent. Je komt daarbij niet alleen over de Lemelemerberg maar ook over de Archemerberg die samen een geheel vormen. Bij een afdaling kom je ook over een smal pad langs een ravijn waar je even goed op moet letten. Verder loop je hier vooral door mooie open heidevlaktes waar je ook de jeneverbessen zult herkennen. Met de verschillende zand en bospaden is het echt een heerlijk stukje Nederland om te doorkruisen met je hardloopschoenen.

8 De Onlanden (Groningen-Drenthe)

Vlak bij de stad Groningen en op de grens met de provincie Drenthe vind je het natuurgebied De Onlanden. Dit natuurgebied van 3500 voetbalvelden groot is bedoeld als waterbergingsgebied: overtollig water wordt hier opgeslagen zodat de inwoners van de stad Groningen droge voeten houden bij hevige regenval. In de Onlanden, die grotendeels in Drenthe en een klein stukje in Groningen liggen, vind je daardoor veel moerasbos en hooiland. Als hardloper heb je hier geen kaplaarzen nodig, want door dit waterrijke gebied lopen voldoende zandpaadjes en grasdijken voor een mooie route. Natuurmonumenten heeft al een trailrunroute van 19 km door De Onlanden uitgestippeld. Die route start bij de polder Camphuis en brengt je langs landgoed Het Vennebroek, het monumentale parkbos De Braak en over smalle paadjes langs ondergelopen weilanden.

Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa

9 Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa (Drenthe)

In Drenthe ben je al snel even helemaal weg. Dat gevoel wordt in natuurgebied de Drentsche Aa nog extra versterkt. Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa, zoals het gebied voluit heet, is vernoemd naar het beekje de Drenthse Aa. Hardlopend langs dit stroompje en de vele zijbeekjes kun je even alles vergeten en lekker blijven gaan. Behalve waterrijk gebied vind je hier ook heide, hooiland en bossen. En als je Drenthe zegt, dan zeg je natuurlijk ook hunebedden. Deze grafheuvels vind je ook in dit gebied in kleine en grote formaten. In dit gebied van Staatsbosbeheer zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je ook als hardloper goed kunt volgen. Zo is het Boswachterspad Ballooërveld van 9 km echt een aanrader. Als je in augustus deze route volgt en het heideveld doorkruist, zijn niet alleen de routepaaltjes paars gekleurd.

Brunsummerheide

10 Brunsummerheide (Limburg)

In Zuid-Limburg ligt nog een bijzonder heidegebied in het heuvellandschap bij Heerlen: de Brunsummerheide. Dit uitgestrekte bos- en heidegebied glooit erop los, wat het weer een heel ander heideveld maakt. De heuvels zorgen steeds weer voor een ander uitzicht op vennen, bossen en een zandvlakte in het midden van het natuurgebied. Hardlopen is hier ook erg verrassend door de hoogteverschillen. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld uitdagen op de 138,2 meter hoge Heksenberg: een steil klimmetje waarop je even flink moet aanzetten. Natuurmonumenten heeft hier een trailrun van 10 km uitgezet, dat gelijk is aan het trailevent dat hier jaarlijks wordt gehouden. Bij deze route moet je zeker tien keer echt klimmen en kom je verder over single tracks en langs vennen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?