RunningNL Howard Komproe // 31-01-2019 // David Stegenga Fotografie

Nieuw onderzoek: een middagloop maakt je productiever

Een nieuwe studie toont aan dat 30 minuten bewegen mentale vermoeidheid tegengaat.
Het is 14.00 uur en je krijgt last van de welbekende middagdip. Je cognitieve prestaties verminderen en je motivatie raakt ook steeds meer zoek. Hoe kan je mentale vermoeidheid tegengaan en je batterijen weer opladen voor de middag die nog komt? Moet je een extra kop koffie nemen? Of help het om even de ogen dicht te doen?
Wat dacht je van een middagloopje van 30 minuten?

Wanneer je moe bent, is lichaamsbeweging misschien het laatste waar je aan denkt. Maar een korte training kan net de energieboost zijn die je nodig hebt om je productiever te maken voor de activiteiten die in de rest van de dag nog op de planning staan.

Dat blijkt uit een Duitse studie, waarbij er gezocht werd naar doeltreffende strategieën om cognitieve vermoeidheid tegen te gaan. Deelnemers aan de studie werden daarvoor in drie groepen verdeeld: één deel deed 30 minuten een aerobe activiteit, één deel deed 30 minuten een sessie met lichte stretchoefeningen en één deel keek 30 minuten naar de tv-serie ‘The Big Bang Theory’.

Hoewel een humoristische aflevering van de populaire tv-reeks ontspannend kan zijn, waren het de testpersonen die 30 minuten de aerobe activiteit deden (in dit geval fietsen op een crosstrainer) die zich energieker voelden. Ook verbeterde hun humeur, hadden ze een positiever gevoel over hun mentale capaciteiten en toonden ze een verbeterd vermogen om nieuwe taken aan te pakken. Kortom: 30 minuten bewegen verbeterde executieve functies, die ervoor zorgen dat je beter presteert op het werk.

Effecten op korte én lange termijn

Het recente onderzoek toont zowel voordelen op korte als op lange termijn. Op korte termijn maakt lichaamsbeweging je energieker. Op lange termijn kan je zelfs mogelijke negatieve veranderingen in je breinstructuur tegengaan die gepaard gaan met chronische, aanhoudende mentale vermoeidheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?