Nieuws uit de trailwereld

Lopen in de natuur boomt en bij die trend hoort uiteraard ook aangepast materiaal. Trailschoenen bieden meer grip en bescherming, maar er komt veel meer (nieuws) bij kijken. Als manager inkoop bij Runners’ lab zit Eddy D’Hondt op de eerste rij bij alle nieuwigheden in de trailschoenenwereld.

TEKST: LAURANNE STAQUET

FOTO: GOLAZO

“Vanaf het moment dat lopers letterlijk weglopen van de vlakke Hollandse wegen, hebben ze meer tractie nodig om snel te kunnen klimmen en beter af te remmen bij het dalen. Loop je ergens een modderige trail, dan heb je het schoenenequivalent van tractorbanden nodig om recht te blijven”, steekt Eddy D’Hondt van wal. “Het is geen geheim dat mensen sinds de coronacrisis meer met hun gezondheid bezig zijn. Lopen en wandelen was nog nooit zo populair. Mensen willen de natuur in, zo simpel is het. En daar heb je aangepast materiaal voor nodig.”

Hieldrop & comfort

“Bij trailschoenenadvies is de gebruikelijke biomechanische footscan ondergeschikt”, aldus D’Hondt. “De vlakke baan waarin de scanzone ingebed is, lijkt nu eenmaal niet op ruw trailterrein. Het heeft dan ook minder zin om de resultaten van zo’n footscan te extrapoleren naar een diverse trailondergrond. De vraagstelling waarbij we de achtergrond en doelstelling van de loper in kaart brengen, geeft de doorslag. Is een loper voornamelijk op zoek naar stabiliteit in een trailschoen, dan zijn we bij Runners’ lab voorstander van een lagere hieldrop. Denk aan het ontwerp van een Formule 1-bolide, breed en laag bij de grond, om downforce te creëren. In navolging van de typische trailmerken zijn ondertussen ook de commerci lere merken voor de meeste trailmodellen overgeschakeld op die lagere drop van om en bij de 5 millimeter. Bij een gemiddelde wegschoen bedraagt die drop tussen de 8   10 millimeter.” Daarnaast is ook het comfort van trailschoenen er door de jaren heen op vooruitgegaan. “Vroeger was trailschoeisel een pak stijver en harder. Daardoor is het ‘hybride’ geworden en te gebruiken from door to trail. Vergelijk het met een goeie mountainbike waarmee je op straat rijdt. Dat lukt perfect, ook al is die niet specifiek voor dat doel ontworpen.” De ultratrailmodellen staan op nummer één qua demping. “Ondanks de lagere drop hebben ultratrailschoenen veel stack height (zoolvolume; red.) om over een lange afstand comfort te bieden”, legt D’Hondt uit. “Bij een ultratrail spreken we over trajecten van meer dan een marathon, soms verspreid over verschillende etappes. Het is dan zaak om het vermoeide lichaam van de ultratrailloper zo optimaal mogelijk te beschermen. Vooral bij eindeloze afdalingen waarbij de impact hoog is, is schokdemping cruciaal.”

Gore-Tex & carbon

Tot slot belicht D’Hondt twee trends in de trailwereld: “Gore-Tex is er een van, vooral bij recreanten. Diehards zijn niet bang van natte voeten, want die beseffen maar al te goed dat je schoenen met Gore-Tex in het bovenwerk bij wijze van spreken weer moet leeggieten als er water in zit. Het komt er niet eenvoudig in, maar loopt er nog minder eenvoudig uit. Voor lange wandeltochten zijn waterdichte trailloopschoenen dan wel weer ideaal. Ook daarin zien we een verschuiving: de stugge, traditionele wandelschoenen maken plaats voor lichtere trailmodellen, multi-inzetbaar en met modernere looks.” En wat tot slot te denken van carbonplaten in trailschoenen? “HOKA koos in de Tecton X bijvoorbeeld voor een verkorte carbonplaat. Als die plaat tot de hiel zou doorlopen, zou je tijdens een afdaling vooruit gekatapulteerd worden, terwijl je downhill juist een remeffect wil. Met een carbonplaat die zich alleen in de voorvoet situeert, krijg je bij het bergoplopen toch die extra push.” Klinkt veelbelovend. Ben jij klaar om de trails te ontdekken?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?