Man running in a autumn colored lane in the forest.

Onderzoek laat zien: buiten zijn kan je brein (positief) veranderen

Lekker herfstweertje nu buiten hè? Perfect weer om buiten een rondje te gaan hardlopen. Dat is natuurlijk goed voor je conditie en het heeft ook een belangrijk ander effect. Verschillende wetenschappelijke studies hebben al de de kracht van het ‘buiten zijn’ aangetoond: het kan je humeur en mentale gezondheid aanzienlijk verbeteren. Maar volgens recent onderzoek kan je door tijd buiten te spenderen zelfs de structuur van je brein veranderen.

Voor de studie, gepubliceerd in The World Journal of Biological Psychiatry, werden proefpersonen gedurende 6 maanden onderzocht. De onderzoekers wilden nagaan hoe factoren als buiten zijn, de consumptie van cafeïnehoudende dranken en fysieke activiteit de samenstelling van het brein kunnen veranderen. Hoewel het aantal deelnemers aan de studie erg beperkt was (er werden 6 gezonde personen tussen 24 en 32 jaar bestudeerd), was dat niet het geval voor de hersenscans. In totaal werden er meer dan 280 hersenscans uitgevoerd en geanalyseerd.

Hoe meer buiten hoe beter

De hersenscans toonden aan dat de factor ‘buiten zijn’ de grootste veranderingen teweegbracht in de dorsolaterale prefrontale cortex, ofwel het deel van het brein dat in staat voor executieve functies, zoals het werkgeheugen en het vermogen om beslissingen te nemen.

Hoofdonderzoeker Simone Kühn: “De resultaten uit dit onderzoek tonen aan dat onze hersenstructuur en ons humeur verbeteren wanneer we tijd buiten doorbrengen. Zelfs als je maar voor heel eventjes naar buiten gaat (bv. als pauze op je werk of school) kan het je brein al positief stimuleren. En hoe meer tijd je buiten spendeert, hoe meer je brein ervan zal profiteren.”

Natuur vs. stad

Een andere belangrijke bevinding is dat de wijzigingen in het brein ook plaatsvonden bij zij die in een stad leefden, wat positief nieuws is voor als je niet meteen toegang hebben tot een natuurgebied. Toch suggereren eerdere studies dat je het beste een stadspark of straten met voldoende groen op kunt zoeken om meer te kunnen genieten van het effect van het buiten zijn.

Zo stelde een meta-analyse vast dat er een significant verband is tussen een betere algemene volksgezondheid en het toegang hebben tot groene omgevingen in verstedelijkte gebieden. Deze bevinding kon in elk van de zeven onderzochte landen worden aangetoond: de Verenigde Staten, China, Spanje, Australië, Canada, Italië en Zwitserland. Dat mag niet geheel verrassend zijn: een groene omgeving vermindert stress, verbetert je mentale gezondheid en kan zelfs je levensduur verlengen. Wil je nog een groter gezondheidseffect ervaren? Kies er dan voor om in de buitenlucht te sporten! En als het toch moeilijk is voor jou om een groene omgeving op te zoeken, weet dan dat en alleen al naar natuurgeluiden luisteren je gelukkiger maakt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?