Slaapproblemen (een chronisch gebrek aan slaap, frequent wakker worden gedurende de nacht, niet voldoende diepe slaap halen, etc.) kunnen je hormonen en metabolisme aardig in de war brengen.
Een studie, gepubliceerd in de Journal of Lipid Research, stelt nu ook dat het negatieve effect van een slaaptekort al kan optreden na slechts vijf kortere nachten. En dat slaaptekort kan ook een effect hebben op je gewicht. Zo zou je je minder verzadigd voelen na een maaltijd, waardoor je sneller naar een (extra) snack grijpt en meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Bovendien verstoort dat slaaptekort ook het vetmetabolisme en slaat je lichaam meer vet op. De onderzoekers tonen zo een duidelijk verband aan tussen een slaaptekort en gewichtstoename.
Minder verzadigd
Voor de studie werden er vijftien gezonde (en uitgeruste) mannen in een laboratorium gedurende tien nachten onderzocht. De helft van die tien nachten werden ze langer wakker gehouden, zodat ze in totaal niet meer dan vijf uur sliepen. Om na te gaan hoe het slaaptekort het metabolisme verstoorde, kregen de deelnemers een calorierijke maaltijd laat op de avond.
De testpersonen gaven aan zich na de maaltijd minder verzadigd te voelen op dagen met een gebrek aan nachtrust dan op de dagen dat ze wél uitgeslapen waren. Ook beïnvloedde het slaaptekort de manier waarop het lichaam eten verteert: het vet uit de maaltijd werd namelijk minder snel afgevoerd en dus opgeslagen in het lichaam.
Een ‘recuperatienacht’, waarbij de deelnemers slaap konden inhalen verkleinde het negatieve effect, maar kon de ‘aangerichte schade’ niet volledig herstellen. Conclusie: zorg voor voldoende nachtrust als je dat kledingmaatje extra wil vermijden.