Ontsnap aan de rat race met slow running

Harder, better, faster, stronger, … Het lijkt alsof je tegenwoordig keer op keer je grenzen moet verleggen, professioneel maar ook op loopschoenen. De reactie op die rat race? Slow running. Traag lopen heeft alleen maar voordelen. Fysiek en mentaal. En op termijn ga je er zelfs sneller van lopen.
Wat is slow running?

Wie graag een kant-en-klare stempel op ‘slow running’ had geplakt, moeten we teleurstellen. “Traag lopen heeft voor iedere sporter een andere definitie”, maakt Johan Roeykens, sportfysioloog van het UZ Antwerpen, meteen duidelijk. “Voor een beginnende loper staat een tempo van 10 km/uur gelijk aan een intensieve training, voor geoefende lopers kan een training aan 12-13 km/uur dan weer gelijkstaan aan slow running.”
Zijn Nederlandse collega Jeroen van der Mark, sportcoach én medisch socioloog, sluit zich daarbij aan. “Slow running is eigenlijk een sexy term voor joggen. Bij joggen hebben veel mensen nog het idee dat ze daar niet veel aan hebben. Perfect om een grotere groep aan het sporten te krijgen.”

Hoe bepaal je dan het ideale tempo voor slow running? Het babbeltempo – rustig een praatje maken met je loopmaatje zonder dat je in ademnood komt – is een goed uitgangspunt. Wie met een hartslagmeter gaat lopen, kan het beste mikken op een frequentie van 60 tot 70% van zijn of haar maximale hartslag. Hoe bepaal je die? Als je je exacte waarden wil kennen, kun je het beste langsgaan bij een sportarts voor een test.

“Er zullen mensen zijn die in het begin moeten wandelen of rustig lopen moeten afwisselen met wandelen”, waarschuwt Roeykens. “Maar dat is helemaal geen probleem. Een beperkte intensiteit is juist de kernboodschap van slow running. Al doe je in het begin tien minuten over een
kilometer.”

De fysieke voordelen van (her)beginners

Januari is de maand bij uitstek waarin veel mensen beginnen met lopen of hun loopschoenen nog eens uit het stof halen. Tijdens de eindejaarsperiode zijn er immers goede voornemens gemaakt en om die niet meteen met voeten te treden, beginnen ze met veel enthousiasme aan hun nieuwe hobby. Misschien met net iets té veel enthousiasme. “Te veel mensen die met lopen beginnen, leggen de lat té hoog”, onderstreept Roeykens. “Het principe van ‘No pain, no gain’ is al lang achterhaald, maar het blijft ook een gevaar dat bij slow running op de loer ligt. In deze beweging draait het er juist om om die intensiteit onder controle te houden. Heb je nog nooit gelopen? Dan is het niet verstandig om in één keer vijf kilometer na te streven. Zelfs niet bij slow running.”

Overschatting in de opbouw is een van de grootste valkuilen, onderstreept ook Van der Mark. “Uit onderzoek is gebleken dat 65 tot 70% van de beginnende lopers in het eerste jaar een blessure oploopt. 50% van die klachten is terug te brengen tot de belastbaarheid.
Een te hoge belasting zorgt ervoor dat je lichaam niet kan herstellen.” Op termijn uit zich dat in shin splints, achillespeesblessures en tal van andere kwaaltjes.

Wil je meer lezen over de voordelen van slow running? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?