Vrijdagochtend 2 februari. De temperatuur is rond het vriespunt als de taxi ons afzet op Guest Street, in de wijk Brighton. Het is een typische Amerikaanse omgeving: een wijk ingedeeld in blokken en omgeven door hoogbouw. Niets doet vermoeden dat hier de snelste indooratletiekbaan ter wereld ligt. We wandelen een stukje door. 200 meter verder doemen de eerste vlaggen van New Balance op. Ze wapperen voor het hoofdkantoor, dat tegenover The Track staat. “Het ruikt nieuw”, zegt een Franse journalist wanneer we het gebouw van in totaal ruim 42.000 vierkante meter betreden.
Vier verdiepingen
Dat is niet gelogen. Het complex, dat vier verdiepingen telt, opende in april 2022. Bij de opening liepen de Amerikaanse estafettelopers, met onder andere Elle Purrier St. Pierre, meteen een wereldrecord op de Distance Medley Relay, een estafette waarbij deelnemers verschillende afstanden afleggen. Daarmee zetten ze meteen de toon.
Grote dag
We zijn twee dagen voor de grote dag: de Indoor Grand Prix, een internationale indoorwedstrijd uit de hoogste categorie. Het is daarom dat de Engelsman Jake Wightman (wereldkampioen op de 1500 meter bij de WK in Eugene in 2022) een interview geeft aan een televisiestation. Even later geeft thuisfavoriet Gabby Thomas (zilver op de 200 meter bij de WK in Boedapest vorig jaar; red.) al lopend over de piste antwoord voor de camera. Uiteraard wordt er ook getraind, een handvol atleten werkt een lichte trainingssessie af.
Femke Bol
‘Designed to be the fastest track in the world’. We lezen het op de website en op de socialmediakanalen. Maar hoe zit dat precies? De man die daar meer over weet, is Jay Rourke, de algemeen manager van het complex, die ons een rondleiding geeft. Op de wand naast hem staan de baanrecords, met onder andere Femke Bol. Zij liep in 2023 1:05.63 op de 500 meter. “Die records moeten we maandag weer vervangen”, lacht hij. “Alles hier staat in het teken vanatleten zo goed mogelijk laten presteren, ongeacht hun leeftijd of niveau. Wat de baan zo snel maakt? De baan is gebogen in een hoek van twaalf graden. Daarnaast heeft het de maximale breedte van 106 cm en het maximale aantal van zes banen. De houten ondergrond zorgt voor het bounce-effect.”
Lees ook: Naomi van As en Mariëlle Smit genieten samen van hun rondjes langs de Amstel – RunningNL
Katapulteffect
Rourke stampt met zijn rechtervoet een paar keer op de piste om de demping te laten horen. “Atleten vertellen me dat het zo snel gaat dat ze bijna de baan uitvliegen. Je hebt hier echt dat katapulteffect.” “Het is niet alleen de piste zelf die maakt dat atleten hier toptijden lopen”, vertelt Rourke, terwijl hij vanuit de rand van de baan wijst naar de tribunes aan beide zijden van de piste. “In totaal kunnen hier 5000 mensen op de tribune. Zij zijn very loudly en pushen de atleten tot het uiterste. Het is echt een bijzondere sfeer.”
Het lawaai van de toeschouwers is bij onze rondleiding moeilijk voor te stellen, maar twee dagen later zou blijken dat Rourke daarin niet overdreven heeft. De Nederlandse atleten Mahadi Abdi Ali en Ryan Clarke, die voor het eerst deelnamen aan de Indoor Grand Prix, zijn meer dan enthousiast. Daarover later meer. Ook opmerkelijk: de piste kan in acht uur vervangen worden door een grasveld en twee basketbalvelden. Buiten het indoorseizoen is het hier vol met mensen die lacrosse, American football, basketbal, volleybal of soccer spelen.
‘State of mind’
Rourke neemt ons mee naar de warming-upruimte, één verdieping boven de piste. Het is een plek van ruim 2000 vierkante meter. Het ontbreekt de atleten hier aan niets. Ze kunnen inlopen, stretchen en zich terugtrekken met hun coach. De grote televisieschermen zorgen ervoor dat ze op de hoogte blijven van wat een verdieping lager plaatsvindt. “Dit is echt een gamechanger”, zegt Rourke. “Zoiets was er in de Verenigde Staten nog niet. Het was zelfs geen idee. Wij stellen atleten in staat om zich fysiek en mentaal honderd procent voor te bereiden op de race. De piste is supersnel. Maar alles eromheen is zo ingericht om atleten zo goed mogelijk te laten presteren. We hebben bijvoorbeeld de trappen en liften voorzien van een rubberen ondergrond, zodat de atleten hun spikes niet uit hoeven te doen. Het is een state of mind.”
Wil je de volledige reportage lezen? Lees dan verder via Blendle of bestel ons magazine online.