Op deze momenten sporten, verkleint risico op diabetes type 2

Het tijdstip waarop je sport kan een invloed hebben op het verkleinen van je risico op diabetes type 2, dat blijkt uit onderzoek van het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Het is algemeen bekend dat je type 2-diabetes – de frequentste vorm van de ziekte – kan voorkomen of tegengaan met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Elke dag minstens 30 minuten bewegen, zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat mensen die het meest bewegen in de middag en avond minder insulineresistent zijn dan mensen die vooral ’s ochtends of verspreid over de hele dag bewegen. Dat betekent dat ze een lager risico op diabetes type 2 hebben.

Het onderzoek werd recent gepubliceerd in het tijdschrift Diabetelogia. Vier dagen lang hebben zo’n 800 deelnemers aan de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie een ActiHeart apparaat op hun borst gedragen. Met dit apparaatje werden hun hartslag en bewegingen nauwgezet in de gaten gehouden. “We konden uiteindelijk vier type bewegers onderscheiden”, vertelt bewegingswetenschapper Jeroen van der Velde in een nieuwsbericht van de LUMC. “Mensen die vooral ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds bewogen, en mensen die geen duidelijke piek in beweging hadden en dus verspreid over de hele dag een beetje bewogen.” De onderzoekers keken specifiek naar beweging die onder matige tot intensieve inspanning valt, waaronder hardlopen en fietsen, maar ook stevig wandelen.

Insulinegevoeliger = lager risico

Uit de studie blijkt dus dat het lichaam van deelnemers die vooral ’s middags en ’s avonds bewogen, gevoeliger is voor insuline dan dat van mensen die verspreid over de hele dag of vooral in de ochtend bewogen. Dit bleek niet door de totale hoeveelheid beweging te komen. “Als je lichaam minder gevoelig is voor het hormoon insuline, dan wordt je bloedsuikerspiegel te hoog en kan na verloop van tijd diabetes type 2 ontstaan”, legt epidemioloog Renée de Mutsert uit. “Mensen die vooral ’s middags en ’s avonds bewegen hebben daardoor waarschijnlijk een lager risico op diabetes type 2.”

Het juiste moment

De onderzoekers willen nu nagaan of het tijdstip van bewegen daadwerkelijk ook minder vaak diabetes type 2 krijgen. Daarvoor gaan ze binnen de eerder genoemde NEO-studie bij zo’n 6500 mensen met overgewicht en obesitas uitgebreidere metingen doen. Daarnaast werken ze ook samen met een internationale groep onderzoekers binnen een groot consortium genaamd ‘The right timing to prevent type 2 diabetes’, ofwel TIMED. Deze samenwerking onderzoekt of eten en bewegen op bepaalde tijdstippen in de toekomst kan bijdragen aan het voorkómen en behandelen van diabetes type 2. Het uiteindelijke doel is om een pragmatische interventiestudie uit te voeren waarin mensen met een verhoogd risico op diabetes advies krijgen over de tijdstippen waarop ze het beste kunnen slapen, eten en bewegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?