Op Global Running Day vieren we het hardlopen

De eerste woensdag van juni staat ieder jaar in het teken van Global Running Day. Het is een dag waarop mensen worden aangemoedigd om te gaan hardlopen en stil te staan bij de positieve effecten van hardlopen. Ook jij kunt meedoen aan Global Running Day.

De dag was voorheen bekend als National Running Day en kent haar oorsprong in de Vereinigde Staten. De eerste viering was in 2009. In 2016 werd de naam veranderd in Global Running Day. Meer dan 2,5 miljoen mensen uit 177 landen liepen destijds ruim 15 miljoen kilometer.

In 2017 liet de IAAF, de internationale atletiekfederatie, weten Global Runing Day volledig te ondersteunen. CEO Olivier Gers zei destijds hier het volgende over: “De IAAF ondersteunt Global Running Day volledig en is trots dat alle leden van de federatie meedoen in deze enorme viering van onze sport.”

Gezondheidsvoordelen

Global Running Day promoot hardlopen en andere fysieke activiteiten die mensen wereldwijd doen. “Het is een herinnering van de vele gezondheidsvoordelen die regelmatig sporten met zich meebrengen. Denk daarbij aan een verbeterd uithoudingsvermogen, gewichtsverlies, betere vitaliteit en stressvermindering”, aldus de organisatie.

Onderzoek

Maar er zijn nog meer voordelen van hardlopen waar op deze dag bij stil gestaan wordt. Door iedere dag vijf tot tien minuten op een gemiddeld tempo hard te lopen wordt de kans op een hardaanval verkleind. Dat bleek uit een studie die in 2017 gepubliceerd werd. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat hardlopen jou een betere nachtrust kan geven. Tot slot: onderzoeken stellen dat hardlopen het risico op het krijgen van kanker en neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson vermindert.

Meedoen?

Hardlopers over de hele wereld hebben talloze verschillende motivaties om te gaan hardlopen: een betere gezondheidheid, alleen voor plezier, een moment met mezelf, sterke spieren kweken, afvallen, etc. Wat die motivatie ook is en waar je ook vandaan komt, de organisatie van Global Running Day wil wereldwijd zoveel mogelijk mensen aanzetten om te gaan hardlopen.

Om dat kracht bij te zetten kan iedereen zijn hardloopronde registreren bij Global Running Day. Wellicht dat dit jaar wereldwijd weer meer dan 15 miljoen kilometer gelopen wordt.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?