Op weg naar Rotterdam: Barbara gaat ‘als Donald Duck op de catwalk’ voor haar eerste én laatste marathon

In de rubriek 'op weg naar Rotterdam' volgen wij hardlopers die zich voorbereiden op de NN Marathon Rotterdam. In deel 1 spreken we met Barbara Regeling, die zondag 14 april aan de start van haar eerste marathon. "Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar wat me te wachten staat."

Je eerste marathon kan maar beter meteen ‘de mooiste’ zijn. Barbara Regeling (40) liet zich overhalen door een collega om op zondag 14 april van start te gaan in Rotterdam. “Ik heb altijd gezegd dat ik nóóit een marathon ga lopen. Een halve stond wel op mijn lijstje, maar ik kan me de finish van de Dam tot Damloop van een paar jaar geleden nog herinneren. Ik was helemaal kapot! Een marathon… ik? Nooit! Totdat ik een trainingsschema zag en dacht dat dat best wel in te plannen is in de agenda. Bovendien heb ik me nog nooit zo goed en sterk gevoeld als nu. Dus als ik een marathon wil gaan lopen, moet het nu gebeuren.”

Donald Duck

Ondanks dat Barbara al jaren loopervaring heeft, besloot ze een trainer in de arm te nemen. “Ik liep doorgaans 4 tot 5 kilometer en ik wil op een verantwoorde manier trainen voor de marathon. Als ik iets doe, wil ik dat goed doen. Naast trainen op een persoonlijk schema heb ik ook een loopanalyse laten doen. Daaruit bleek dat ik loop als Donald Duck op de catwalk. Ik waggel en mijn voeten landen recht voor elkaar. Ik loop te veel op de hak en in een te langzame cadans. Door deze analyse kan ik gericht aan mijn looptechniek werken zodat ik meer op souplesse in plaats van op kracht ga lopen. Daar kan ik, met hulp van mijn trainer, veel winst behalen.”

Grenzen

Met de trainingen worden ook grenzen verlegd. Voor het eerst tikte Barbara de afstand van de halve marathon aan. “Supertrots! Ik liep de training in 2:06. Binnenkort staat de Lansingerland Run op het programma. Dat wordt mijn eerste ’30’er’.”

De trainingen zijn nog wel een dingetje voor Barbara. “De manier van trainen, het moeten, daar heb ik wel moeite mee. Ook al is het slecht weer, ik moet mijn training doen. Dit wordt mijn eerste marathon, maar ik kan nu eigenlijk al zeggen dat dit ook mijn laatste wordt.”

Motivatie

Barbara heeft nog een belangrijke reden als het op motivatie aankomt. Met haar deelname aan de Dam tot Damloop liet ze zich sponsoren en haalde ze 1.000 euro op voor het Oogfonds. “De marathon loop ik voor het KWF. Helaas heb ik ook in mijn omgeving van nabij mee moeten maken hoe slopend kanker is. Met mijn sponsoractie hoop ik 1.000 euro te kunnen inzamelen voor kankeronderzoek en betere zorg.”

Het koppelen van een sponsoractie aan haar prestatie werkt voor Barbara twee kanten op. “Het geeft me enorme motivatie en ik voel me heel erg gesteund door alle lieve donateurs, maar het brengt ook een gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee. Ik wil mijn donateurs niet teleurstellen en daarom kan ik mijn trainingen gewoon niet verzaken.”

Verwachting

Haar trainingen loopt Barbara het liefst alleen. “Ik wil de focus op mezelf houden en mijn hoofd lekker leeg kunnen lopen. Als ik met iemand samen loop heb ik moeite om mijn eigen tempo te houden. Het liefst loop ik met een luisterboek in een lekker steady tempo.” Dat wordt tijdens de marathon, met duizenden andere lopers nog een uitdaging. “Ik moet er echt voor waken om mijn focus te houden en niet te hard te willen gaan. Ik wil te snel andere lopers inhalen, daardoor ga ik te hard lopen en blaas ik mezelf op. Maar dit is iets wat ik zelf in de hand heb.”

Daarmee doelt Barbara op de weersomstandigheden die zich nooit laten voorspellen. De marathon van Rotterdam is al vaker gelopen in onverwachts warm lenteweer. “Ik hoop op een graadje of 13 en een zonnetje erbij. Maar je weet het niet. Voor hetzelfde geld staat er een harde wind en regent het of is het juist heel warm. Het weer is wel iets wat ik spannend vind.”

Doel

Aan haar motivatie zal het in ieder geval niet liggen. Barbara heeft er vooral heel veel zin in. “Het is passen en meten in de agenda,  maar de trainingen gaan heel goed, ik ben veel meer met mijn voeding en slaap bezig. Alles moet in balans zijn. Ik hoop dat ik in Rotterdam rond de 4 uur finish, maar ik ben vooral heel nieuwsgierig naar wat me te wachten staat.”

Lees ook: Column Sibren: ontbijten om half 6 voor de lange duurloop – RunningNL

Volg Barbara op haar instagramaccount!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?