Column Sibren: ontbijten om half 6 voor de lange duurloop

Het is zaterdag, 5:30 in de ochtend. Ik zit aan het ontbijt in het trainingscomplex waar ik verblijf. Vandaag staat havermout op het menu, andere dagen vaak pannenkoeken. De Kenianen starten de meeste dagen met hardlopen zodra de zon op komt, rond 6:30.

De zonsopgangen in Iten zijn geweldig. De lucht kleurt oranje en rood met uitzicht over de Riftvallei. Dat maakt het vroege opstaan een beetje goed, want ik ben geen ochtendmens. Naarmate ik meer ben aangepast aan de hoogte sluit ik vaker aan bij een van de vele hardloopgroepen in het dorp.

Keniaanse thee

Deze morgen ben ik tempomaker voor een groep Keniaanse marathonloopsters en een Duits olympisch marathonloopster: Debbie (2:25 op de marathon). We doen een lange warming-up, daarna 16 kilometer tempo met een lange cooling down. In totaal komen we op 28 kilometer deze ochtend. De training ging goed. Nu uitrusten in het zonnetje met wat Keniaanse thee. Dat is zwarte thee met melk, specerijen en vrij veel suiker. Een beetje extra suikers kan nu geen kwaad.

Zonsopgang in Iten, Kenia
Zwaar

Inmiddels ben ik al enkele weken op hoogte in Iten. Het ligt op zeven uur rijden ten noordwesten van Nairobi, op 2300 meter boven zeeniveau. Deze hoogte is perfect voor het aanmaken van meer rode bloedcellen, waardoor mijn uithoudingsvermogen verbetert. Het maakt het hardlopen wel zwaarder, zeker in de eerste weken voel je de hoogte. Daarom ligt ligt de nadruk op rustige duurlopen. Daarnaast loop je hier op heuvelachtig terrein met onverharde rode gravelwegen. Dit maakt de omstandigheden nog eens extra zwaar.

‘Home of Champions’

Maar ik klaag absoluut niet. Sterker nog, ik vind het geweldig hier. De omstandigheden zijn misschien wel zwaar, maar vooral heel inspirerend. Iten is namelijk een beroemd hardloopdorp, dat ook wel ‘Home of Champions’ wordt genoemd. Ze hebben letterlijk aan beide zijden van het dorp een boog met deze tekst erop. Deze naam heeft het door de jaren heen ook zeker verdiend. Iten is het epicentrum van het langeafstandslopen in Kenia. Veel Keniaanse topatleten trainen hier, zoals Eliud Kipchoge, Faith Kipyegon en Kelvin Kiptum. Kiptum is de huidige wereldrecordhouder op de marathon en zal net als ik, in april, aan de start staan van de Rotterdam marathon. Maar zover is het nog niet. Ik mag nog een week of acht genieten van de prachtige zonsopgangen in Iten. En misschien ben ik bij thuiskomst een echt ochtendmens.

Sibren Lochs zegde zijn baan op en vertrok naar Kenia om te trainen tussen de internationale topatleten. Zijn doel? In Rotterdam een snelle debuuttijd neerzetten en daarna aansluiting vinden bij de nationale top. In aanloop naar de Marathon Rotterdam schijft hij zeven columns voor Running.nl. Dit was deel 2.

Column 1: Column Sibren: ‘Mijn hardloophobby is uit de hand gelopen’ – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?