Emmanuel DUNAND / AFP

Parcoursrecord UTMB sneuvelt bij de vrouwen, verrassende winnaar bij de mannen

De Amerikaanse Katie Schide won de prestigieuze trailrun voor de tweede keer. Ze deed dat in een parcoursrecord. Bij de mannen wist de Fransman Vincent Bouillard verrassend te winnen.

Katie Schide, eerder ook al winnares van de Western States 100, zette een prachtige prestatie neer op het 176 km-lange parcours, waarbij ze als snelste vrouw ooit de race voltooide. Schide leidde van start tot finish en zette een nieuw parcoursrecord neer van 22:09:31, waarmee ze het vorige record van Courtney Dauwalter (22:30:55) verbeterde.

In de wedstrijd van de mannen zorgde de regerende kampioen Jim Walmsley voor een onverwachte wending toen hij vlak voor de tweede helft uitviel. De Fransman Vincent Bouillard zag zijn kans en won in 19:54:23 – de vijfde snelste tijd in de geschiedenis van de UTMB.

Dominant van start tot finish

Katie Schide, die in 2022 ook kampioen werd (en vorig jaar tweede eindigde), behaalde een zeldzame dubbele overwinning door de UTMB-titel toe te voegen aan haar recente overwinning bij de Western States 100 (WSER), waar ze de op een na snelste tijd ooit noteerde. Schide domineerde de race vanaf het begin, met een stabiel tempo dat haar ruim buiten het schot van haar concurrenten hield. Ondanks sterke prestaties van topatleten zoals Blandine L’Hirondel uit Frankrijk en Marianne Hogan uit Canada, die ondanks een ontwrichte vinger dicht bij de kopgroep bleef, was Schide onaantastbaar.

Ruth Croft uit Nieuw-Zeeland, die de eerste vrouw wilde worden die zowel OCC, CCC als UTMB wint, zette in de laatste fase een sterke eindsprint in om Hogan nog in te halen en als tweede te eindigen, maar Schide’s ruime voorsprong kwam nooit in gevaar. Croft eindigde als tweede in 22:48:37, terwijl Hogan haar derde plaats behield en finishte in een tijd van 23:11:15.

Laura Van Vooren was de eerste Belgische vrouw en finishte als 21ste in een tijd van 28u18’22”.

Bouillard zorgt voor verrassing

De overwinning van Bouillard was een verrassing gezien zijn minder bekende naam voorafgaand aan de race: zijn hoge rugnummer en het ontbreken van een foto op de officiële website benadrukten zijn onbekendheid. Maar toen Walmsley zich moest terugtrekken wegens een knieblessure, greep Bouillard de kans en keek niet meer achterom, met een constant en onverbiddelijk tempo tot aan de finish. Zijn landgenoot Baptiste Chassagne eindigde als tweede in 20:22:45, Joaquin Lopez uit Ecuador legde beslag op de derde plaats in 20:26:26.

Een spannend moment ontstond toen Bouillard de laatste bevoorradingspost bij La Flégère naderde, waar een verplichte controle van de uitrusting plaatsvond. Alle lopers moesten vanwege de warme weersomstandigheden een tweede waterdrager tonen. Hoewel Bouillard aanvankelijk moeite had om het item in zijn rugzak te vinden, vond hij het uiteindelijk en zette hij zijn welverdiende overwinningstocht voort. Bouillard, een 30-jarige senior manager in product engineering en innovatie voor sponsor HOKA, werd over het hoofd gezien als mogelijke winnaar, ondanks zijn topresultaten bij de 100-mijl Kodiak Ultra Marathons by UTMB en de Gorge Waterfalls 100K in 2023.

De race bij de mannen kende een verrassend hoog aantal uitvallers, grotendeels te wijten aan het warme weer. Onder anderen Mathieu Blanchard uit Canada, die in 2022 tweede werd, Tom Evans uit het Verenigd Koninkrijk, die in 2022 derde werd maar in 2023 niet finishte, en de voormalige kampioen Pau Caupell (winnaar in 2017), behoorden tot de groep van topmannen die de race moesten staken.

Guillaume Deneffe was de eerste Belg en behaalde opnieuw een plek in de top 20. Hij finishte in 23u12’54”.