Review Craft PRO Endur Distance: ‘Combinatie comfort, gewicht en energie maakt het perfecte schoen’

Daley van der Sande en Lieze Graven reageerden in januari op een winactie van RunningNL op Instagram. Zij waren een van de gelukkigen en kregen een gloednieuw paar Craft-hardloopschoenen opgestuurd. Na een maand testen delen zij hun ervaringen met de Craft Pro Endure Distance. "Ik heb mijn persoonlijk record verbeterd."  

De PRO Endur Distance levert een nieuw niveau van reactievermogen voor serieuze lopers. “De full PX Foam™- middenzool is ontworpen met een optimale zoolhoogte voor een explosieve afzet en een vederzachte landing voor een efficiënte pas”, zegt de producent. De schoen viel zelfs al in de prijzen. Het vooraanstaande Outide Magazine riep de schoen uit tot de beste schoen voor langeafstandslopers in 2022.

Proefpersonen

Daley is een fanatieke hardloper, zoals hij het zelf omschrijft. Hij liep meerdere marathons en loopt zo’n 70 kilometer per week. Dat geldt ook voor Lieze, die tussen de 50 en 60 kilometer per week aflegt. Zij is in training voor de NN Marathon Rotterdam.

Kleur

Hoewel hij normaal gesproken meer heeft met donkere schoenen met zwarte tinten, was Daley blij verrast bij het openen van de doos. “Het is qua look echt een gave schoen. Je krijgt meteen zin om te gaan lopen.” Ook Lieze was meteen enthousiast. “Er kwam direct een glimlach op mijn gezicht. Ik verwachtte zwarte of grijze schoenen, maar het was een mooi paar roze schoenen.”

Licht

Daley vertelt dat de schoen, die 235 gram weegt en een zoolhoogte van 36 mm heeft, direct prettig voelde op het moment dat hij ze voor het eerst aantrok.  “Wat me vooral opviel is hoe licht ze zijn. Ook was ik meteen enthousiast over de pasvorm. Ik heb smalle voeten, waardoor ik ook weleens noodgedwongen moet kiezen voor damesmodellen. Maar met deze schoen heb ik geen problemen. Die zaten meteen goed.” Ook Lieze ervaarde dat de schoenen een fijne pasvorm hebben. “De schoen zit heel fijn nauwsluitend om de voet.”

Demping

Daley: “De schoen geeft me meer dan genoeg demping. Je kunt er makkelijk tempo mee lopen, omdat hij relatief veel energie teruggeeft. Je hebt absoluut niet het gevoel dat je moet gaan stampen om snelheid te ontwikkelen.” Dat zegt Lieze ook. “De schoen geeft veel demping, maar voelt tegelijkertijd stevig aan. Je zakt er zeker niet in weg. Daardoor lopen de lange afstanden lekker weg, zonder vermoeide voeten te krijgen.”

Ook vertelt ze dat haar intervaltempo’s hoger liggen dan normaal. “Door de hoge demping en energieteruggave is dit een hele geschikte schoen voor de marathon. Op zondag 14 april, tijdens de NN Marathon Rotterdam, heb ik ze dan ook zeker aan.”

Bovenwerk

Daley: “De bovenkant van de schoen is van licht materiaal. Wat ook fijn is: de tong zit goed vast aan de bovenkant. Dat voorkomt dat het gaat schuren bij mijn voeten, dat heb ik eerder wel eens meegemaakt.” Lieze: “De schoen is heel licht en zit goed en stevig om de voet. Ze voelen daardoor heel stabiel.” Het bovenwerk is uit één stuk gemaakt en is van mesh. Het heeft daardoor genoeg ventilatie, zegt Lieze. “Dus geen warme zweterige voeten in deze schoenen. Dat is heel fijn met lange afstanden en met het voorjaar en de zomer die nog gaat komen.”

Persoonlijk record

De combinatie comfort, gewicht en energie maakt het voor Daley een perfecte schoen. “Hoewel de schoen licht is, heb je toch het gevoel dat hij voldoende ondersteuning biedt. En ik denk dat deze schoen een stuk reactiever is dan andere schoenen die ik had. Ik heb er in deze korte periode zelfs een persoonlijk record op gelopen op de 10 kilometer, net iets boven de 40 minuten.”

De Craft PRO Endur Distance is verkrijgbaar op www.craft.com voor een adviesprijs van 159,95 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?