Zijn liefde voor het hardlopen ontdekte Barry pas echt toen hij door een moeilijke tijd ging in 2017. “Mijn relatie ging uit en ik had op dat moment weinig geld te besteden. Maar ik had mijn hardloopschoenen van de Rotterdam Marathon nog. Ik begon weer met lopen, maar dan om mijn hoofd leeg te maken. Hardlopen was niet alleen een goedkope optie om bezig te blijven, het werd ook mijn therapie.”
Impact marathon
Dat was nogal een andere insteek dan zijn eerste kennismaking met hardlopen een jaar eerder. “Achteraf kan ik ook zeggen dat ik de impact van een marathon echt onderschat heb. Na de finish heb ik een half uur met de benen omhoog tegen het Maasgebouw aangelegen en bedacht ik me dat ik dit nooit meer wilde doen.” Deze gedachte was ook niet zo vreemd als je bedenkt dat Barry zich vier maanden gaf om van nul naar een marathon te trainen. “Ik ben niet zo conventioneel als het gaat om trainingsopbouw, maar heb in de afgelopen jaren veel geleerd en pak voorbereidingen voor mijn races nu anders aan. Toch blijf ik een beetje een heiden. Ik heb de gewoonte heel hard van start te gaan en dit zo lang mogelijk vol te houden om een ‘buffer’ op te bouwen, zodat ik aan het einde tijd kan verliezen.”
Daar gaat ze
Het jaar 2017 bracht verandering in het leven van Barry. Hij ontwikkelde een grote liefde voor hardlopen en ontmoette zijn huidige vriendin, die ook een fervent hardloopster is. “Zij trainde bij een vereniging en haar wedstrijdopbouw is dan ook totaal anders dan die van mij. Ze had nooit eerder een marathon gelopen, dus in 2018 stonden we beiden aan de start van de NN Mara thon Rotterdam. Waar ik dacht dat ik met mijn ‘ervaring’ haar er wel uit zou lopen, komt ze me steevast, met haar perfecte opbouw en negative split, ergens vrolijk voorbij. Het is me, in die marathons die we samen gestart zijn, slechts één keer gelukt voor haar te finishen. Het is altijd de vraag wanneer ze me voorbij komt.”
Wil je het hele artikel lezen? Lees dan verder via Blendle of bestel hier het RunningNL-magazine.