Runfluencer Jacolien: ‘Voor mij is hardlopen lekker buiten zijn en nergens aan denken’

In deze rubriek presenteren we telkens inspirerende Instagrammers uit de hardloopwereld. Deze keer Jacolien Ruizendaal (41). Op haar instagramaccount vliegt ze in een hoog tempo voorbij. Dan weer over de baan, dan weer over de dijk bij Emmeloord of door de bergen. Jacolien is allround, maar wel met een voorliefde voor snelheid. “Ik wil scherpe tijden lopen, zolang als ik kan.”

Jacolien is altijd fanatiek geweest in wat ze deed. In haar tienerjaren zat ze op voetbal, maar buiten het seizoen hield ze haar conditie op peil met hardlopen. “Ik liep altijd een zelfde rondje. Dat wilde ik iedere training sneller lopen.” Maar pas na de geboorte van haar dochter begon Jacolien serieus met hardlopen. “Ik was gestopt met voetbal, maar wilde na de zwangerschap weer fit worden. Samen met een vriendin begon ik met hardlopen. Iedere training wilde ik sneller. Voor het eerst stond ik aan de start van een lokale loopwedstrijd en tot mijn verrassing finishte ik in de top drie!”

Atletiekvereniging

Jacolien sloot zich aan bij een atletiekvereniging en vanaf dat moment beklimt ze regelmatig het podium. “Ook al word ik wat ouder, ik vind het nog steeds even leuk als toen ik begon. Al wordt de drive om te ‘moeten’ iets minder en moet ik me er bij neerleggen dat ik niet die snelle tijden van vroeger loop.”

Lees ook: Runfluencer Barry: ‘Tegenwoordig pak ik het hardlopen serieuzer aan en kan ik niet meer zonder’ 

Zenuwachtig

Maar wat is het in het hardlopen, waar Jacolien helemaal voor gaat? “Ik vraag het mezelf ook weleens af. Waarom moet ik iedere week vijf of zes keer de deur uit? Waar doe ik het voor? Maar het voelt voor mij gewoon megalekker. Het is als ademen. Alsof het moet. Noem het verslavend. Bovendien bestaat mijn vriendenkring uit allemaal sporters. Samen gaan we naar wedstrijden, moedigen we elkaar aan en het is heel gezellig. Ik kan op mijn werk al met de volgende training bezig zijn. Dan kriebelt het, alsof ik een beetje zenuwachtig ben. Helemaal als er ’s avonds een pittige training op het programma staat. Dan voel ik de adrenaline al. Ook al is de training zwaar, ik krijg er altijd veel energie van. Als ik moe de deur uit ga en terugkom, realiseer ik me dat ik dat echt even nodig had. Voor mij is hardlopen niet het hoofd laten leeglopen zoals bij veel lopers. Voor mij is het lekker buiten zijn en nergens aan denken. Gewoon voelen.”

Wil je het volledige artikel lezen? Lees dan verder via Blendle of bestel ons magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?