@jordancore4 @hardestgeezer

Russ loopt binnen het jaar door heel Afrika: ‘Zwaarste jaar van mijn leven’

Je hebt ultralopers en je hebt de 27-jarige Britt Russ Cook. Hij liep als eerste ooit de volledige lengte van Afrika, zo'n 15.000 kilometer. Afgelopen zondag kwam hij in Tunesië over de finishlijn. Een verhaal over hardlopen door woestijnen, berovingen en blessures.

Russ hield via Instagram zijn inmiddels miljoen volgers op de hoogte van zijn reis door Afrika. Vorige week schrijf hij dat ‘de laatste 347 dagen zonder twijfel de zwaarste van zijn leven waren’. “Maar het was een immense eer. We hebben in ieder land geweldige mensen ontmoet. De human spirit is fantastisch.”

Sahara

De Brit had onderweg te maken met griep en blessures. Maar uiteraard ook met de zware omstandigheden, onder andere in de Sahara. “De zandstormen waren zo sterk dat iedere vorm van vooruitgang gedenkwaardig aanvoelt”, schreef hij op zijn socialmedia-pagina. Maar Russ, die eerder al eens van Azië naar Engeland liep, liet zien waarom hij de bijnaam The Hardes Geezer draagt: De hardste gozer.

Lees ook: Mahadi Abdi Ali strijdt voor kwalificatie-eis Olympische Spelen: ‘Beter en sterker dan ooit’ – RunningNL

Ontvoering

In zijn reis door Afrika legde hij 360 marathons af in minder dan een jaar. Zonder slag of stoot ging zijn tocht niet. Russ werd in Congo ontvoerd door gewapende mannen. Na onderhandelingen met zijn team werd hij uren later weer vrij gelaten. “Ik dacht: dit was het dan”, zei hij over zijn ontvoering.  En wie denkt dat hij een paar dagen rust nam om te herstellen, heeft het mis. De dag erna rende hij 60 kilometer.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Russ Cook (@hardestgeezer)

 

Op dag 278 leek de tocht definitief voorbij te zijn. De ultraloper kreeg geen visum om de grens naar Algerije over te steken. “Het kon weleens game over zijn”, zei hij. Maar na vele berichten op socialmedia en hulp vanuit politieke hoek, ging Algerije toch overslag: hij mocht doorlopen.

Goede doelen

Russ staat te boek als onvermoeibaar en onbevreesd. Zo liep hij eerder al eens een marathon op krukken liep en werd hij een week levend begraven. Toch blijkt hij een grote maatschappelijke betrokkenheid te hebben. Met Project Afrika zamelde met zijn tocht geld in voor het goede doel. The Running Charity (zet zich in om jongere daklozen aan het sporten te krijgen) en Wateraid (zorgt wereldwijd voor schoon drinkwater) krijgen beiden tonnen aan extra ondersteuning.

Feest

De toch van Russ begon op 22 april 2023 in Cape Agulhas in Zuid-Afrika. Zondag 7 april finishte hij in de Tunesische badplaats Bizerte. Russ werd groots onthaald, waarna ’s avonds bij een feest in een hotel een Britse punkband optrad. Russ heeft ook nog een boodschap voor de rest van de wereld. “Ik moedig iedereen aan om ook een avontuur aan te gaan, wat dat dan ook mag zijn.”

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?