Dieet: ‘leefregel wat eten en drinken betreft om af te vallen’. De definitie van Van Dale is duidelijk. Maar wat dan met het zogenaamde Scandinavisch dieet? Zelfs als je er niet door afvalt, blijkt het heel wat gezondheidsvoordelen te bieden. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen lieten honderd vijftigplussers met een bovengemiddeld BMI en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten zes maanden lang een Scandinavisch dieet volgen. Dat betekent: een voedingspatroon op basis van bessen, groenten, vis, volkoren granen, zuivelproducten en koolzaadolie. Een controlegroep volgde hun gebruikelijke dieet.
Uit de analyse van de bloed- en urinestalen bleek na afloop van de studie dat de mensen die het Scandinavisch dieet gevolgd hadden significant gezonder bleken te zijn. Dat wil zeggen: een lager cholesterolgehalte, lagere algemene niveaus van verzadigd en onverzadigd vet in het bloed en een betere regulatie van glucose in vergelijking met de controlegroep.
Stabiel gewicht
Ook opvallend was dat het gewicht van de groep die Scandinavisch dieette gemiddeld genomen stabiel was gebleven. Maar zelfs zonder te zijn afgevallen bleek het Scandinavisch dieet hen dus veel gezondheidsvoordelen te hebben opgeleverd. Tot nu toe ging men ervan uit dat deze gunstige invloed op de gezondheid alleen optrad als het dieet ook echt leidde tot gewichtsverlies.
Samenstelling voedingsvetten
Nu is er duidelijk bewijs geleverd dat het Scandinavisch dieet de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kan verlagen, zelfs zonder gewichtsverlies. De Deense wetenschappers geven de samenstelling van voedingsvetten – uit vis, lijnzaad, zonnebloem- en koolzaad.- als vermoedelijke verklaring voor de positieve effecten.
Toch benadrukken de onderzoekers dat gewichtsverlies, dat vaak het gevolg is van een Scandinavisch voedingspatroon, erg belangrijk blijft voor de algehele gezondheidsvoordelen van het dieet.