ANP

Sifan Hassan gaat zondag tijdens de marathon van Chicago ‘gewoon de kopgroep volgen’

Na haar spectaculaire winst tijdens de marathon van Londen staat Sifan Hassan zondag 8 oktober opnieuw aan de start van een marathon. In Chicago gaat ze proberen om haar eigen Nederlands record van 2:18:33 te verbeteren.

De Keniaanse loopsters Ruth Chepngetisch en Tadu Teshome Nare zijn volgens Hassan de voornaamste concurrenten. Dit tweetal kondigde eerder aan een aanval op het wereldrecord te doen, maar dat was voordat de Ethipische Tigst Assefa een nieuwe toptijd neerzette: 2:11:53. Hassan verwacht dat ze zullen vertrekken op een schema van 2:13, laat ze weten aan de NOS.

De marathon van Chicago volgt slechts 43 dagen nadat Hassan op het wereldkampioenschap atletiek in Budapest de 5.000 meter liep. Tegenover de NOS laat Hassan weten dat ze nadien zo hard trainde dat ze overwoog te stoppen met de voorbereiding. Het plezier was helemaal weg. “Ik haatte de marathon op een gegeven moment echt.”

 

Waar Hassan voor de marathon in Londen naar eigen zeggen te weinig trainde, is dat nu niet het geval. “Ik heb goed getraind, misschien wel té goed. Ik hoop maar één ding en dat is dat ik niet overtraind ben.” Over haar tactisch plan is ze duidelijk. “Gewoon de kopgroep volgen en dan kijken wat er gebeurt.”

Lees ook: Sifan Hassan stunt in debuutmarathon Londen

Mannen

Kelvin Kiptum is bij de mannen de grote favoriet. Hij won in het voorjaar de marathon van Londen in een tijd van 2:01:25, de tweede tijd ooit gelopen. Mooi feitje: hij liep de tweede helft van de marathon in een tijd van 59:45, de snelste tweede helft van een marathon in de geschiedenis. Het wereldrecord van Eliud Kipchoge (2:01:09) moeten we zondag dus zeker in de gaten houden.

Benson Kipruto, die de editie van 2022 won, is een grote concurrent. Maar het gevaar kan ook komen van Seifu Tura en de Belg Bashir Abdi.

Start

De start is zondag om 8:30 uur lokale tijd, 15:30 uur Nederlandse tijd.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?