ANP

Sifan Hassan stunt in debuutmarathon Londen

Na 3,5 jaar is Sifan Hassan terug op de weg. In Valencia liep ze toen de halve marathon, waar ze tweede werd. De tweevoudig Olympisch kampioene, die in Tokyo vriend en vijand wist te verbazen door medailles te winnen op de 1.500 (brons), 5.000 (goud) en 10.000 meter (goud), besloot dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging: de marathon.

Ze koos voor de TCS London Marathon voor haar debuut. Een race die van begin tot einde spannend is en die ze zelf al jaren volgt. Haar laatste voorbereidingen deed ze in haar thuisland Ethiopië. Ondanks haar goede voorbereiding en vele trainingskilometers is Sifan, naar eigen zeggen, een beetje bang. Zo liet ze NOS weten in een interview. De laatste maand stond voor haar in teken van de ramadan en vasten, wat het trainen nog zwaarder maakte. Bovendien weet ze niet wat haar te wachten staat. “De marathon begint pas als je eigenlijk al moe bent. Dat is nieuw voor mij en daar ben ik een beetje bang voor. Soms denk ik: waarom heb ik in godsnaam voor een marathon gekozen?”

Om 10.25 uur Nederlandse tijd startte haar grote avontuur in een sterk deelnemersveld van dames, met onder andere de wereldrecordhoudster Brigid Kosgei, olympisch kampioene Peres Jepchirchir en de winnares van de Londen Marathon 2022 Yalemzerf Yehualaw. Haar race verliep niet vlekkeloos. Angst bracht haar voor de start van haar debuutmarathon in tranen en kramp dwong haar twee keer tot stoppen om te stretchen. Hierdoor verloor ze de aansluiting met de kopgroep en liep ze lange tijd alleen. In de laatste kilometers kon ze zich weer aansluiten bij de kopgroep. In een spannende eindstrijd met de Ethiopische Alemu Megertu en de Keniaanse Peres Jepchirchir wist Hassan met overtuiging te winnen in een tijd van 2.18.33. Hiermee verpulverde ze het Nederlands record, dat op naam stond van Nienke Brinkman (Rotterdam, 10 april 2022, 2.22.51), en liep ze tevens de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs 2024.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sifan Hassan (@sifanhassan)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?