Snelheidstraining: wat is dat?
Snelheidstraining: wat is dat?

Snelheidstraining: wat is dat?

Voordat we de vraag kunnen beantwoorden wat snelheidstraining is, is het goed om eerst te beseffen wat snelheid is. Snelheid is in ieder geval een van de meest gebruikte woorden bij artikelen over hardlopen op internet en in bladen. Overal wordt met een aantal trainingsvoorbeelden meer snelheid beloofd. Snelheid is ook een van de meest voorkomende vragen van door mij getrainde atleten als ze hun eerste schema krijgen: ‘Maar moet ik niet meer snelheid trainen?’ Leuke vraag van mensen die zich aanmelden met een 10km-niveau van rond het uur.

Snelheid Naast kracht, lenigheid, coördinatie/techniek en uithoudingsvermogen is ‘snelheid’ één van de conditiefactoren die de hardloopprestatie vormen. Onze hoogste snelheid behalen we sprintend. We weten dat topsnelheid weinig zegt over je prestatievermogen over de langere afstanden. Usain Bolt zal geen marathon winnen. Dat heeft onder andere te maken met de looptechniek en met spiervezeltypes die…

Het volledige artikel lezen?

Dat kan! Je kunt ervoor kiezen eenmalig voor het artikel te betalen.
  • Eenmalig voor dit artikel betalen, kosten: € 1.00 euro per artikel.
  • Je vindt het artikel ook terug in het magazine dat nu in de winkels ligt (#48), kosten: € 6,25 euro per magazine.
Heb je al een abonnement? Log dan hier in, of gebruik de knop hieronder.
Log in Neem een abonnement

Betaal dit artikel

Avatar
Meer over

Dennis Kaspori

Dennis Kaspori richtte in 2007 samen met Vivian Ruijters hardloopplatform Losse Veter op, de voorloper van RunningNL. Hij is bovendien een van de initiatiefnemers van de Rotterdam Running Crew en bedenker van de Cruyff Foundation 14K Run. Zijn passie gaat uit naar ontwikkelingen op het snijvlak van sport, urban culture en technologie.

Lees verder

[crp limit="1" heading="0" cache="1"]