Sporten in de zomer? Hou je vochtbalans op peil!

Futloosheid, vermoeidheid, krampen of zelfs misselijkheid en overgeven. Heb je tijdens zomerse duurloopjes weleens last van deze symptomen? Dan doe je er goed aan om je hydratatiestrategie eens onder de loep te nemen. In dit artikel geven we je alle handvaten om zo goed mogelijk om te gaan met zweten tijdens het lopen en je elektrolytenbalans op peil te houden.

Eerst en vooral: zweten tijdens het sporten is goed. Ons lichaam zweet namelijk om af te koelen. Mocht dat niet gebeuren, zou ons lichaam oververhit raken. Omdat we zweten, kunnen we onze inspanning langer volhouden. Hoeveel je precies zweet, heeft met verschillende factoren te maken. Denk daarbij aan het aantal actieve zweetklieren in jouw lichaam, je fitheidsniveau, je hydratatiepeil, je kledingkeuze, de omgevingstemperatuur en een aantal genetische factoren. Zo zweten mannen over het algemeen vaker dan vrouwen.

Het verlies van elektrolyten

Helaas zijn er niet alleen voordelen aan veel zweten verbonden. Als we zweten, verliezen we immers ook elektrolyten. “Elektrolyten zijn essentiële mineralen die voorkomen in je bloed, zweet of urine. Ze zijn een verzamelnaam voor verschillende zouten, waarvan natriumchloride – keukenzout in de volksmond – het meest bekende voorbeeld is. Als we het ruimer bekijken, dan zijn elektrolyten ook andere minerale zouten zoals kalium, calcium en magnesium”, aldus Anneleen Lambrecht, voedingsconsulente, persoonlijke voedingscoach en keynote speaker voor Energy Lab. “Deze elektrolyten zijn essentieel voor het behoud van een goede hydratatie en het reguleren van de vochthuishouding in ons lichaam. Bovendien regelen ze de pH-balans, ondersteunen ze de spierfunctie en spelen ze een rol in het bevorderen van de zenuwimpulsen.”

Elektrolyten vervullen dus tal van belangrijke functies in ons lichaam, waardoor het heel belangrijk is ze op peil te houden. “En omdat we tijdens het sporten naast water ook elektrolyten verliezen, is het belangrijk om die tijdens en na de inspanning aan te vullen. Zo voorkom je uitdroging en een verstoorde elektrolytenbalans.”

Gezond en gevarieerd

Via een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon kan je in principe relatief makkelijk alle nodige elektrolyten binnenkrijgen. “Want elk mineraal zit in meerdere voedingsmiddelen.” Gezonde en gevarieerde voeding zou in principe moeten volstaan om je elektrolytenbalans op peil te houden. Maar iemand die aan duursport doet en veel of ‘zout’ zweet, kan veel elektrolyten verliezen. Een zogenoemde ‘zoute zweter’ kan je onder meer herkennen aan de zoutafzetting op de kleren tijdens en na het sporten. “Voor een fervent sporter is het daarom belangrijk om die elektrolyten extra in het oog te houden, vooral als je langer dan 90 minuten in warme omstandigheden gaat sporten”, waarschuwt Lambrecht.

Wil je het hele artikel lezen en weten hoe je jouw elektrolytenbalans op peil houdt? Bestel dan ons magazine of lees het online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?