Sprinten door de straten van Verona tijdens EK Orienteering

Van 3 tot en met 8 oktober vindt in de Italiaanse steden Verona en Vicenza het EK Orienteering plaats. De Nederlandse atleten Eef van Dongen en Selmar Woertel zullen deelnemen aan de Sprint en de KO-Sprint.

In tegenstelling tot het WK Orienteering, dat in de bergen plaatsvond, vindt het EK plaats in de stad. Eef van Dongen is er klaar voor. “Oriënteren in de stad is anders dan in de bergen. Waar je in de natuur nog enigszins rechte lijnen kan lopen tussen de controlepunten, heb je in de stad te maken met bebouwing en veel nauwe steegjes.”

Sprint

Van Dongen en Woertel nemen deel aan zowel de het individuele Sprint op woensdag, als de Knock Out-Sprint op zondag.
Tijdens de kwalificatie voor de individuele Sprint, in een buitenwijk van Verona, worden de deelnemers verdeeld over drie heats. De deelnemers starten omstebeurt, zodat men niet achter elkaar aan kan lopen. Van iedere heat plaatsen de 15 snelsten zich voor de finale, die die middag in het centrum van Verona gelopen wordt. De geschatte snelste finishtijd is 11 minuten.
“Mijn doel is om de finale te halen en bij de beste 45 te eindigen,” vertelt Van Dongen. “In een vergelijkende race en deelnemersveld finishte ik top 30. Op het WK was ik zelfs 16e in 2021, maar daar mochten landen minder deelnemers afvaardigen dan nu tijdens het EK. Ik heb nu meer concurrentie.”

KO-Sprint

Na een paar rustdagen vindt zondags de KO-Sprint plaats in Vicenza. “De opzet van de knock out is anders dan de individuele Sprint,” legt Van Dongen uit. “Er is eerst een kwartfinale van zes heats van zes personen. Per heat gaan de drie snelsten door naar de halve finale, die bestaat uit drie heats van zes personen. De twee snelsten per heat plaatsen zich voor de finale.”
Omdat tijdens de KO-Sprint de deelnemers tegelijk starten, is het voor de toeschouwers makkelijker te volgen wie er winnen. “Maar er zit wel een addertje onder het gras voor de deelnemers,” aldus Van Dongen. “Omdat we tegelijk  starten, bestaat de kans dat we achter elkaar aan lopen. Om dat te voorkomen kan het zijn dat er verschillende kaarten worden uitgedeeld bij de start, waarbij de ene loper eerst loop A loopt en dan loop B en een andere loper de loops precies in omgekeerde volgorde moet lopen. Dat weten we niet tot de start van de race. Het is dus altijd belangrijk zelf te navigeren.”
Van Dongen schat haar kansen in deze discipline hoog in. “In 2022 werd ik 3e op het WK in de knock out discipline. Dit is voor dit jaar dus ook waar ik de grootste kans heb op een goede placering, maar dan moet ik eerst zien dat ik bij de snelste 36 van de knock out kwalificatie kan komen. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen en heb er heel veel zin in!”

Wie het EK wil volgen kan dat doen via de GPS-tracking of WebTV.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?