De marathon kwam terug in 2022. De coronamaatregelen stonden toe dat we weer deel konden nemen aan grote evenementen om de mythische afstand te volbrengen. In totaal was het aantal hardlopers op Strava dat een marathon liep, bijna twee keer zo hoog als in 2021. In een aantal landen was de stijging nog sterker.
Nederland spande de kroon. Om precies te zijn: 3,7 keer zo veel Nederlanders liepen een marathon in 2022 ten opzichte 2021. Ook in landen als Frankrijk (2,9 keer zoveel ten opzichte van 2021), Spanje (2,7) en Italië (2,6) nam Strava een flinke stijging waar.
Trainen in groepsverband
Het wordt vaak gezegd: samen trainen helpt en werkt beter dan alleen trainen En dat blijkt ook uit de cijfers van Strava. Sporters die met een partner trainden, kwamen verder qua tijd en afstand dan wanneer ze alleen trainden. Dat gold nog sterker voor groepen van drie of meer.
Hardlopers die met één partner trainden, liepen qua tijd 20 procent meer dan iemand die alleen trainde. Hardlopers die met drie of meer partners trainden, liepen qua tijd 50 procent meer. Eenzelfde effect, weliswaar iets minder, gold voor de afstand die hardlopers aflegden.
Januari
Traditioneel is de eerste maand van het jaar een koude, donkere maand die niet erg motiveert om te gaan sporten. Uit de cijfers van Strava bleek dat het groepseffect juist dan nog sterker gold. Hardlopers die met een partner trainden, liepen in januari qua tijd 78 procent meer dan solohardlopers.
Reizen
Misschien niet heel verwonderlijk, maar wel interessant: Sporters begonnen in 2021 weer meer te reizen en in 2022 reisden ze net zo veel als voor de pandemie. Het percentage sporters dat activiteiten uploadde buiten hun eigen land, was 101 procent hoger dan het jaar ervoor. Dat scheelde maar drie procent met 2019. Kortom, we reizen volgens deze cijfers weer net zoveel als voor de coronapandemie.
Frankrijk
Wat waren de populairste reisbestemmingen van Nederlandse sporters? Frankrijk is veruit het meest bezochte land. Op gepaste afstand volgen Duitsland, België, Spanje en Italië. Ook interessant: steeds meer sporters trekken naar onverharde wegen. 52 procent van de sporters uploadde activiteiten op dit soort ondergronden. De snelle groei van trailruns en ultrahardlopen heeft daar volgens Strava zeker mee te maken.
Strava concludeert dat, na een paar onzekere jaren, het leven weer een beetje normaal was in 2022. Sommige dingen veranderen, andere bleven. Maar één ding bleef constant: sporters bleven in beweging en vonden nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen en plezier uit hun sport te halen.