Te moe om te lopen? Doe de 12 minuten-regel!

Voel jij je soms te futloos om te sporten? De 12 minuten-regel helpt je om te bepalen of je écht te moe bent om te gaan sporten.

We hebben allemaal van die dagen dat we ons slap en loom voelen en weinig zin hebben om te gaan hardlopen. Bijvoorbeeld na een drukke werkdag of als het buiten koud en donker is en je liever lekker op de bank wil ploffen. Het kan geen kwaad om dat af en toe ook eens te doen (dat Netflix-abonnement heb je tenslotte niet voor niks). Maar wanneer ben je nu écht te moe om te gaan hardlopen? Dat weet je nadat je de 12 minuten-regel hebt toegepast.

Onderzoek

De 12 minuten-regel luidt: je kan pas met zekerheid zeggen dat je te moe bent om te hardlopen als je 12 minuten bent gaan lopen. Studenten uit Maastricht hebben dit onderzocht. Ze bestudeerden twee groepen studenten/lopers:

* Groep 1 moest op voorhand voorspellen of hun looptraining goed zou verlopen of niet. Dit werd geëvalueerd door te bekijken welke snelheid ze liepen in een bepaalde hartslagzone.
* Groep 2 moest na 12 minuten lopen voorspellen of de rest van de training makkelijk zou gaan of niet.
* Conclusie: de voorspellingen van groep 1 klopten niet echt. Zij die dachten dat ze een goede dag hadden, bleken bijvoorbeeld net niét in vorm te zijn. De voorspellingen van de tweede groep kwamen een stuk dichterbij de werkelijkheid. Na 12 minuten hardlopen konden deze studenten goed aangeven of ze zich die dag goed voelden of iets minder. Bovendien voelde de meerderheid van de studenten die zich voor het lopen nog moe voelden zich na 12 minuten sporten fris en monter!

Geef het een kans!

Moraal van het verhaal: als je nog een keertje geen zin hebt om je loopschoenen aan te trekken, doe het dan toch maar en geef het 12 minuten een kans. Wedden dat het meestal niet bij die 12 minuutjes blijft?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?