Sifan Hassan behoort op alle afstanden tot de wereldtop. Ze is in Doha de eerste vrouw in de atletiek die de wereldtitels wint op 1500 meter en 10.000 meter.
De verwachtingen waren hooggespannen voor Sifan Hassan op de 10.000 meter. In een race waarin ze zoals we van haar gewend zijn, achterin het veld begon, wist ze na een versnelling voorin terug te komen. Op imposante wijze snelde Hassan al haar concurrentes voorbij en wist ze het goud veilig te stellen. Haar tijd? Een persoonlijk record met 30:17,62. Het was voor Sifan Hassan pas de tweede keer dat ze op de baan een 10.000 meter liep. En dat leverde meteen een wereldtitel op. “Het leek mij zo saai, maar dit is echt fantastisch!”
Ook Krumins fenomenaal op de 10.000
Susan Krumins was de tweede Nederlandse atlete die aan de start stond van de 10.000 meter finale. Na een periode van ziekte (door het toedoen van een virus) waren de voorbereidingen niet optimaal voor Krumins. Ze bewaarde haar rust tijdens de race en wist uiteindelijk in 31:05,40 op een knappe zevende plek te eindigen. Met deze tijd loopt Krumins tevens een persoonlijk record én de Olympische limiet voor Tokyo 2020.
Estafettemannen sprinten naar sensationeel Nationaal Record
Sensatie in de series 4×100 meter bij de mannen. De Nederlandse estafettemannen finishten als vijfde en leken uitgeschakeld met 37.91 sec, maar niets was minder waar. De mannen – in de opstelling Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy
Martina – lopen een nationaal record en staan met deze razendsnelle tijd als tweede tijdsnelsten in de finale. Met deze finaleplaats verzekeren ze zich ook van deelname aan de Olympische Spelen. Churandy Martina, die als slotloper van start ging voor het Nederlandse
team, wist na de finish niet wat het zou worden. ‘Ik was binnen, maar ik wist nog niet wat de rest had gedaan. Ik wist wel dat het snel was,’ aldus Churandy. In de finale klokten dezelfde vier mannen een tijd van 37.80 sec.; later werd dit teruggedraaid naar
een DQ. Het ging mis bij de tweede wissel, er werd gewisseld buiten het wisselvak. Paulina was schuldbewust: “Ik was te scherp, te snel weg.” Joris van Gool zag ook goede dingen: “Het was een goede tijd, het laat zien wat we kunnen. Nu moeten we doorbouwen
met het team en volgend jaar weer mooie dingen laten zien.”
Schippers meldt geblesseerd af
Dafne Schippers begon sterk aan de wereldkampioenschappen atletiek op de 100 meter. Waar ze in de series uitkwam op 11,17, wist ze dit in de halve finale te verbeteren naar 11.07 seconden. De teleurstelling was dan ook groot toen Schippers zich noodgedwongen
moest afmelden voor de 100 meter finale. “Na tien meter voelde ze haar lies. Ze kon ook niet doortrekken tussen de 20 en 40 meter. We moeten afwachten”, aldus coach Bart Bennema.
Helaas bleek op dag 4, voor aanvang van de 200 meter series, dat een fatsoenlijke warming-up voor Schippers niet haalbaar was. “Dezelfde blessure als in Rio, alleen toen had ik nog twee dagen extra om te herstellen en die heb ik nu niet,” aldus Dafne Schippers.
Door haar blessure moest de Nederlandse vrouwenestafetteploeg het in de series 4×100 meter stellen zonder Schippers; zij liepen met Nargélis Statia Pieter, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney naar de vierde plek in hun serie, hun tijd van
43,01 sec. bleek niet voldoende voor een finaleplek.
Meerkamp: drie atleten in de top 8
Een hele knappe prestatie van de Nederlandse meerkampers tijdens dit WK Atletiek in Doha, alwaar de onderdelen in een razend hoog tempo in de avond werden afgewerkt. Wat ook wennen was: zowel de mannen als de vrouwen kwamen op dezelfde dagen in actie.
WK debutante Emma Oosterwegel verrast met zevende plek Emma Oosterwegel heeft met een persoonlijk puntenrecord van 6250 de zevenkamp afgesloten op het WK atletiek. De 21-jarige eindigde verrassend knap als zevende. Op dag één begon ze met twee persoonlijk records: bij het kogelstoten (13,70 meter) en het hoogspringen (1.77 meter). Het speerwerpen is Oosterwegel’s wapen en dat bleek op dag twee. Ze wierp 54.01 meter, goed voor de derde plek op dit onderdeel en kwam dichtbij haar persoonlijk record van 54.36 meter. “Dit is boven verwachting goed gegaan. Ik vond het heel leuk, het hele toernooi,” vertelde Oosterwegel.
Nadine Broersen geniet van terugkeer op WK Nadine Broersen heeft een solide zevenkamp bekroond met een knappe zesde plaats op dit WK. De oud-wereldkampioene op de vijfkamp (2014) kwam na de afsluitende 800 meter uit op 6392 punten. Na een goede eerste dag gaf ze een passend gevolg op dag twee: 6.22 meter was het eindresultaat op het verspringen, een goede score aangezien haar seizoen beste afstand maar 1 cm verder is. Ook het speerwerpen ligt Broersen goed; haar worp, een SB van 50.41 meter, levert haar een stijging op in het klassement. De afsluitende 800 meter voltooide ze in 2:18.01 min., waarmee ze uiteindelijke een prachtige zesde plaats in het eindklassement veroverde. “Ik ben zo ontzettend blij. Ik heb bewezen dat ik hier hoor te staan. Dit is meer dan ik van tevoren had gehoopt, “aldus een opgeluchte Broersen.
Braun stijgt boven zichzelf uit met zevende plek Pieter Braun heeft bij zijn derde deelname aan de WK atletiek zijn beste resultaat behaald op de tienkamp. Hij eindigde bij de titelstrijd in Doha als zevende met een puntentotaal van 8222 punten. Braun wilde minstens zo goed presteren als dat hij deed op dag één. Op de 110 meter horden lukte dat niet echt, met 14.59 sec. bleef hij ruim boven zijn SB. Op het discuswerpen landde de discus na 45.59 meter, een meter onder zijn SB. Tijdens het polsstokhoogspringen ging Braun nog in drie keer over 4.80 meter, op de hoogte erna, 4.90 meter, ging het helaas drie keer mis. Meer dan tevreden blikt Braun na de afsluitende 1500 meter terug, die hij in 4:35.62 minuten finishte, op zijn WK: “de meerkamp van mijn leven moet nog komen maar dat ik hier zevende word, geeft wel aan dat het erg goed zit met de vorm”.
Anouk Vetter staakt meerkamp na zes onderdelen Anouk Vetter had – in tegenstelling tot Broersen en Oosterwegel – een moeizame eerste dag, maar in het achterhoofd houdende dat op dag twee haar betere onderdelen afgewerkt worden. Zo kwam Vetter bij het verspringen tot een afstand van 6.20 meter en bleef daarmee 1 cm achter haar SB. Het speerwerpen is haar kracht en dat liet ze zien: met 54.17 meter komt ze in de buurt van haar SB én loopt ze in op haar concurrenten. Maar dan, Vetter meldt zich af voor de afsluitende 800 meter. Ze kon het mentaal niet meer opbrengen om te starten. “Ik heb er geen plezier meer in. In de zevenkamp kom je jezelf duizend keer tegen. Het kogelstoten ging zo slecht, ik stortte wel drie keer in. Ik heb het dag twee geprobeerd, maar ik kan mezelf niet meer oppeppen,” aldus een geëmotioneerde Vetter bij het AD.
Femke Bol dendert door op de 400 meter horden
De sensatie van avond vijf was de 19-jarige Femke Bol. Ze plaatste zich voor de halve finales van de 400 meter horden. Dit deed ze in een tijd van 55,32 sec., een persoonlijk record, een Nederlands junioren record én de limiet voor de Olympische Spelen
van 2020 heeft ze hiermee al binnen. “Ik heb ervan genoten en gedaan wat ik moest doen. Ik kan het nog niet geloven. Ik wilde een goede race lopen en verder komen. Beide is gelukt. En ook nog een olympische limiet”, jubelde Bol na haar race. Vanuit baan twee
vocht ze een dag later voor haar plek in de finale, maar waar haar laatste meters eerder dit toernooi ontzettend goed waren, sloeg de vermoeidheid in de halve finales eerder toe. Ze eindigt op een mooie 22e plek dit WK.
Hassan sprint solo naar tweede goud
En dan staat op de een na laatste dag van dit toernooi haar tweede finale op het programma, haar jacht op een tweede gouden medaille. Direct na het startschot pakt Sifan Hassan na 200 meter al de koppositie, een andere tactiek dan tijdens de rest van het toernooi. Hassan domineert, maakt tempo en de laatste 200 meter kan geen enkele atlete haar meer volgen. Sifan Hassan sprint solo naar haar tweede gouden medaille. Ze finisht in een tijd van 3:51.95 min, een kampioenschapsrecord en slechts twee seconden boven het wereldrecord. “Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik ben hartstikke blij. De laatste 250 meter wist ik dat ik ging winnen, ook al verzuurde ik de laatste 50 meter volledig. Ik ga van mijn medailles genieten,” aldus een zichtbaar geëmotioneerde Hassan.
Estafettedames 4×400 meter stellen ticket Tokyo veilig
De estafettedames 4×400 meter, met opstelling Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol, kwalificeerden zich als tijdsnelste voor de finale. Hier finishen ze als achtste maar na een diskwalificatie van Canada worden ze alsnog zevende. Hun tijd: 3:27.89 min. “We zijn zevende van de wereld, superblij natuurlijk! We gaan naar de Olympische Spelen en om daar goed te presteren heb je de wedstrijden op wereldniveau nodig. We hebben onszelf écht bewezen, twee keer 3:27 min. Dit team heeft heel veel potentie,” aldus de dames bij NOS.
Nadine Visser breekt Nationaal Record
Nadine Visser moest het langst wachten tot ze kon starten in haar 100m horden series. Deze kwam ze goed door; met een tijd van 12,75 sec werd ze derde in haar serie en verzekerde ze zich van een plek in de halve finale. Hier was ze razendsnel: ze klokte met 12,62 een Nederlands Record en scherpte daarmee haar eigen nationale record (12,71) aan. Een krap uurtje later stond ze alweer in de finale waar ze met een knappe 12,66 de zesde plek veilig wist te stellen. “Ik ben ontzettend blij met twee snelle en goede races op het juiste moment hier in Doha, het niveau is heel erg hoog dus ik ben blij dat ik heb laten zien wat ik kan”, aldus Visser in de mixed zone.
“Onder aan de streep positief resultaat”
Op ochtend tien van het toernooi blikt technisch directeur Ad Roskam alvast terug: “als staf kijken we overwegend positief terug op dit WK, waar twee gouden medailles mee naar huis gaan, nationale records verbroken zijn en Tokyo tickets zijn behaald. Sifan Hassan dwingt enorme bewondering af door haar uitzinnige dubbel. Ook Susan Krumins met een zevende plek op de 10.000 meter is bijzonder knap te noemen. Wat te denken van drie meerkampers in de top 8 van de wereld en dan ook nog de 4x400m vrouwen die boven verwachting hebben gepresteerd en in de finale staan.
Er zijn altijd atleten die iets minder hebben gepresteerd en daarnaast heeft een viertal atleten het toernooi moeten afbreken vanwege een blessure. Dafne Schippers, Menno Vloon, Anouk Vetter en Maureen Koster (die ten val kwam in haar 5000 meter race); “dat is natuurlijk altijd vervelend en dat wil je niet maar helaas hoort dat ook bij topsport. Dit WK in Doha heeft ons bovendien veel geleerd met het oog op de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar. Kortom: een positief resultaat waarmee we terugkeren naar Nederland.”
(Persbericht Atletiekunie, foto’s Erik van Leeuwen )