Foto door: Joris Bisschops

Tilburgs bekendste hardloper Luuk Maas over CZ Tilburg Ten Miles: ‘Het borrelt in de stad’

Van sfeer en gezelligheid weten ze in Tilburg alles, kijk alleen maar naar het carnaval en de Tilburgse kermis. Die herkenbare sfeer en gezelligheid zijn er ook bij de CZ Tilburg Ten Miles, die dit jaar op 23 en 24 september plaatsvindt. Behalve dat er voor iedereen wel een afstand is door de sfeervol versierde Tilburgse wijken, wordt er na afloop met een drankje in de hand en de verdiende medaille om de nek ook nog hartstochtelijk aangemoedigd. Kortom, bij deze loop kan iedereen in beweging komen en de Brabantse gezelligheid proeven.

Luuk Maas, de bekendste Tilburgse hardloper van dit moment, begon zijn hardloopcarrière zeven jaar terug door een uit de hand gelopen grap van zijn oom. “Ik was 16 en nog niet zo heel lang gestopt met voetbal. Ik kende de CZ Tilburg Ten Miles wel, want het is een echte happening dwars door de stad. Ik had echter nog nooit meegedaan. Mijn oom daagde me voor de grap uit om met hem mee te lopen. We haalden allebei de finish. Die eerste keer zonder echte training in een echte wedstrijd beviel zo goed dat ik bij een loopgroep ben gegaan en binnen een half jaar was ik Nederlands kampioen bij de junioren.”

Lees ook: CZ Tilburg Ten Miles: feest van jong tot oud

Maas behoort inmiddels tot de Nederlandse top en behaalde al diverse Nederlandse titels op de 10 kilometer en de halve marathon. Zeer recent debuteerde hij in Hamburg met 2:13:35 op de hele marathonafstand. Maas loopt overal in Nederland, maar de CZ Tilburg Ten Miles blijft zijn favoriete evenement. “Lopen door Tilburg, zeker als je er geboren en getogen bent, is geweldig. Weken van tevoren word ik er al op aangesproken en voel je dat het borrelt in de stad. Ik woon vlak bij de start, dus dat is helemaal handig.

Ouders, familie en vrienden komen me op de Tilburgse zondagmiddag massaal aanmoedigen, maar ook mensen die ik niet persoonlijk ken schreeuwen onderweg je voornaam. Ook ik geniet van elke meter van de 16,1 kilometer. Afhankelijk van hoe de strijd zich ontwikkelt, heb ik meer of minder focus in de race, maar afgelopen jaar kon ik na 6 kilometer al een paar keer een duimpje omhoogsteken naar de supporters. Ik krijg, net als denk ik alle lopers, die aanmoedigingen wel heel bewust mee, ze zijn echt een kenmerk hier in Tilburg. Toen ik afgelopen jaar als eerste Nederlander op het erepodium mocht komen, was dat heel bijzonder. De CZ Tilburg Ten Miles gewoon gezellig samen met je loopmaatjes meelopen kan ik iedereen aanbevelen.”

Wil je het hele artikel lezen? Lees dan verder via Blendle of bestel het magazine.

Inschrijven voor de CZ Tilburg Ten Miles kan hier.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?