Tips om je loopkledij goed te wassen

Na een looptochtje is het verleidelijk om snel je kleren uit te spelen, ze in de wasmand te gooien en die lekker warme douche in te kruipen … om je loopkledij vervolgens enkele dagen tussen het andere vuile wasgoed te laten liggen. Een veelvoorkomende loopfout. Dat kan beter!

Loopkleren bestaan uit synthetische materialen die zweet absorberen en uv-bestendig zijn. Daardoor hebben ze een andere behandeling nodig dan doordeweekse katoenen kledij …

Was vuile loopkledij zo snel mogelijk

Laat je kleren niet dagenlang doorweekt van zweet, regen of modder in de wasmand liggen. Ze zijn een broeihaard voor bacteriën en het goedje zal beginnen te stinken op den duur… Geen tijd om een wasje te draaien tijdens de week? Hang ze dan na het lopen uit aan de waslijn of aan een stoel zodat ze op z’n minst al wat kunnen verluchten.

Lees de wasvoorschriften aandachtig

Dat label met wasinstructies hangt heus niet voor niks aan je loopkleren … Wellicht knip je het eruit (net als zovelen) maar lees zeker eerst hoe je de kleren moet wassen, bijvoorbeeld binnenstebuiten of op een bepaalde temperatuur. Smijt niet alles zomaar in de ‘standaard’ wasmachine van 40 graden, want dan zou het weleens verkeerd kunnen aflopen met je favoriete loopoutfit.

Was loopkleren op lage temperatuur

Loopkledij is gemaakt van synthetische materialen. Die zijn gebaat bij een zo laag mogelijke wastemperatuur. Dit geldt ook voor de droogkast: stop er je loopkleren niet in! Hoge temperaturen maken de synthetische vezels kapot en verminderen zo de elasticiteit en levensduur van je kleren. Het beste is om ze aan de waslijn te laten drogen. Trouwens, de droogkast kan er ook voor zorgen dat je loopkleren beginnen te stinken omdat ze achtergebleven bacteriën ‘opwarmt’, met een onaangenaam geurtje als gevolg. En dat wil je uiteraard liever niet!

Wees zuinig met wasmiddel

Een overdosis waspoeder vermindert de technische eigenschappen van de stof van je kledij. Er bestaan speciale waspoeders voor sportkleren, maar je kan gerust je gewone wasmiddel gebruiken, zij het met mate. Wasverzachter is nefast, want die vermengt zich met zweet, waardoor er een geurtje in je kleding blijft hangen. Je kan altijd een scheutje azijn toevoegen aan het wasmiddel, zo blijven de kleuren langer mooi en het helpt tegen een zweetgeur in je kleren. Een tip van de bomma!

Hou je loopschoenen proper

Ben je gaan lopen in guur en regenachtig weer? Modder verwijder je onmiddellijk na het lopen met een vochtige doek. Je kan je schoenen ook laten drogen en het vuil er nadien afborstelen. Haal de zooltjes uit natte schoenen en laat ze rusten op een droge plaats. Zo trekt het vocht eruit en krijgen bacteriën geen kans. Laat je schoenen nooit rechtstreeks in de zon of naast een warmtebron drogen want dan kunnen ze verkleuren en vervormen. Gebruik zeker geen haardroger!

Met deze handige was- en onderhoudstips draag je je favoriete loopoutfit en -schoenen zo lang mogelijk. Wassen maar!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?