Tommy tijdens de ASML Halve Marathon Eindhoven

Tommy droomt na ziekte van marathon in Eindhoven, maar knie gooit roet in het eten

Van een superfitte hardloper naar een patiënt die ternauwernood de intensive care (IC) wist te ontlopen. Tommy van Loosdregt (41) uit Best belandde in het voorjaar van 2021 met corona in het ziekenhuis. Het herstel verliep traag, maar inmiddels loopt hij weer hard. Wat heet. Zondag 8 oktober zou hij aan de start staan van de ASML Marathon Eindhoven, maar een knieblessure zorgt ervoor dat hij ‘noodgedwongen’ de halve marathon loopt. “Maar ik ben blij dat ik überhaupt weer kan hardlopen.”

Maart 2021. Nederland is in de ban van het coronavirus. Tommy van Loosdregt, maatschappijdocent en leerlingcoördinator mavo op het Frits Philips in Eindhoven, wordt ook ziek. Hij blijkt besmet met het coronavirus en loopt een dubbele longontsteking op.

Hij ligt thuis een week ziek op bed. Tommy eet en drinkt weinig en valt in rap tempo af. “Mijn vriendin vertrouwde het niet. De dokter kwam langs, in zo’n coronapak. Die was vrij duidelijk: pak je spullen, want ik bel de ambulance. Je gaat een tijdje naar het ziekenhuis.”

Fitter dan ooit

En zo belandde Tommy in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Dat voelde vreemd, want ik was fitter dan ooit. Mijn plan was dat jaar een marathon te lopen. Ik trainde gericht, zat goed op gewicht en lette op mijn voeding. Achteraf maar goed ook dat ik zo fit was.”

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd en goede conditie is de intensive care niet ver weg. Tommy ligt aan het infuus en een mondmasker zorgt voor extra zuurstof. Tijdens een van de vele eenzame uurtjes komt een verpleegster bij hem zitten. “Hoe ver ben ik van de IC verwijderd?, vroeg ik aan haar. Ze antwoordde: ‘We kunnen je hier maximaal 15 liter zuurstof toedienen. Je zit nu op 10 liter. De situatie kan hier van uur tot uur veranderen: ik durf niet te garanderen dat je aan de goede kant zit’. Dat liet me inzien dat ik écht in de gevarenzone zat.”

Tommy’s maatjes komen in het ziekenhuis om de beurt op bezoek. Ondertussen zijn de ouders en schoonouders thuis een rots in de branding, zijn collega’s van het Frits Philips nemen zijn werk over en Tommy’s vriendin en kinderen blijken een grote steun en toeverlaat. Tommy: “Ik ben hen allemaal enorm dankbaar.”

Kleurplaten

Tot zijn opluchting blijft de IC hem bespaart. Na twee weken mag Tommy naar huis. Maar daar is hij verre van de oude. “Ik was altijd actief met mijn kinderen. Nu bouwden we blokken of tekenden we kleurplaten.” Het was het begin van een langdurig herstel.

Het duurde drie maanden voordat hij op een loopband weer 30 seconde kon hardlopen. “Al kon je het beter snelwandelen noemen”, nuanceert hij. Juli 2021 loopt hij voor het eerst weer hard in de buitenlucht. Samen met zijn maatje Mark. Een mijlpaal. “Een moment dat ik nooit meer vergeet.”

Tommy samen met Mark, voorafgaand aan de ASML Halve Marathon Eindhoven 2022
Herstel

Mei 2022 kan Tommy weer fulltime werken. Ook de hardloopschoenen trekt hij vaker aan. Later dat jaar loopt hij de halve marathon in Eindhoven. Een afstand die de maatschappijdocent al vaker liep. Hij komt niet in de buurt van zijn persoonlijk record van 1:34, maar dat is zijn minste zorg. “Ik liep rustig en lette heel erg op mijn hartslag. Mijn lichaam heeft me zo in de steek gelaten, waardoor ik nu allerlei zaken monitor.”

Maar dat lichaam is inmiddels behoorlijk aangesterkt. Na de halve marathon stelde hij meteen een nieuw doel: de hele marathon van Eindhoven. 8 oktober 2023. Dan moest het gebeuren. Maar het is hem opnieuw niet gegund. Een ontstoken kniepees gooide roet in het eten. En dus zette hij zijn inschrijving om naar de halve marathon. Zo staat hij zondag toch aan de start.

Tommy onder begeleiding van een fysiotherapeut voor het eerst op de loopband.
Marathon

Of hij zijn marathonambitie nu definitief in ijskast zet? Absoluut niet. “Ik sta hoe dan ook een keer aan de start van die hele marathon. Waarom? Goede vraag. Ik hoor van mensen om me heen dat het een hele andere ervaring is. Iets magisch. En om dat in Eindhoven te doen lijkt me geweldig. Die sfeer op de markt (‘ik zet dan altijd mijn muziek uit’) en de vele bekenden langs de weg maakt het voor mij een fantastisch evenement.”

Even later plaats hij die ambities weer in perspectief. “Eigenlijk ben ik heel blij dat ik überhaupt een halve marathon kan lopen. Dat ik überhaupt weer kan hardlopen, werken en met mijn kinderen dingen kan ondernemen. Natuurlijk: ik was blij dat ik weer een rondje kon wandelen. Alleen, daar ben ik niet voor in de wieg gelegd. De kans is groot dat ik volgend jaar wel aan de start sta van de marathon in Eindhoven.”

Het is duidelijk: die marathonambitie laat hij niet los. Het eerste ticket voor de ASML Marathon 2024 is waarschijnlijk voor Tommy.

Lees ook: Vooruitblik op het Brabantse feest dat ASML Marathon Eindhoven heet – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?