Trailrunnen is hot. Steeds meer mensen trekken de loopschoenen aan om de rust van de natuur op te zoeken. Wil jij dit ook eens proberen? Dan zijn volgende tips onmisbaar. Een introductie in de wondere wereld van het traillopen.
Het juiste materiaal
Trailschoenen
Wie vol enthousiasme met trailrunning wil beginnen, heeft degelijke trailschoenen nodig. Vergeleken met klassieke loopschoenen hebben die een grovere zool en (meestal) extra versteviging ter hoogte van de tenen. Die aanpassingen zorgen voor voldoende grip op glad of oneffen terrein en bieden extra bescherming voor je voeten. Net als bij gewone loopschoenen is het aanbod erg groot. Voor beginners volstaat een standaardmodel. Bergtrailschoenen met extra grove profielen heb je in Nederland niet echt nodig. Net als bij loopschoenen voor op de weg kun je je het beste laten adviseren in een gespecialiseerde loopspeciaalzaak.
Looprugzak
Een looprugzak – door trailrunners vaak een ‘vest’ genoemd – is geen overbodige luxe voor wie onverharde paden en onbekende terreinen opzoekt. Extra opbergruimte voor je telefoon en andere noodzakelijke items komt gegarandeerd van pas. Lopen op oneffen paadjes vraagt de nodige voorzichtigheid en focus, waardoor je langer onderweg bent dan bij een normale duurloop op de verharde weg. Het is altijd handig om voldoende energierijke voeding op zak te hebben. Anticipeer op een eventuele hongerklop door wat energiegels of sportrepen in je looprugzak te stoppen.
Tip: voorzie in je rugzak ook wat ruimte om je afval in te bewaren. Lege verpakkingen in de natuur weggooien is uiteraard not done. Voor beginnende traillopers is een rugzak van 4 liter zeker voldoende.
Hydratatiepack
In de looprugzak is ook plaats voor een hydratatiepack, een waterreservoir. Zeker wanneer je langer dan een uur onderweg bent, is het belangrijk om voldoende te drinken. Het volstaat om enkel water mee te nemen als je dit combineert met energiegels. Bij warm weer is water met een elektrolytenmix aan te raden. Zo houd je de vocht- en elektrolytenbalans op peil.
Je kunt kiezen tussen twee soorten hydratatiepacks: een groot reservoir dat je op je rug draagt of een fles die je vooraan steekt. Het voordeel van het reservoir is de capaciteit. De inhoud van zo’n waterzak met drinkslangetje kan tot 2 liter bedragen en dat is handig als je bijvoorbeeld een wat langere trail gaat lopen. Flessen zijn dan weer compacter, gemakkelijker te vullen en minder zwaar. Ideaal voor kortere afstanden.
Tip: vergeet op trailwedstrijden niet om je eigen herbruikbare drinkbeker mee te nemen. Op die manier houd je de impact op het milieu zo laag mogelijk.
En verder?
Wie de smaak helemaal te pakken heeft, moet voor bepaalde trailwedstrijden ook zorgen voor een veiligheidsdeken, een fluitje om je positie te signaleren, een powerbank en een kaartje met medische gegevens. Ook een hoofdlampje is, vooral tijdens de donkere maanden, heel handig. Overweeg ook om te investeren in loopstokken, ook wel poles genoemd. Die stokken zijn vooral op steile hellingen nuttig. Ook in België zijn er voldoende trails waar poles van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld in de Ardennen, de Vlaamse Ardennen of het Heuvelland kunnen zowel beginnende als gevorderde traillopers baat hebben bij het gebruik van loopstokken.
De juiste techniek
Naast geschikt materiaal is ook een goede trailtechniek onmisbaar. Met de volgende drie tips helpen we je alvast op weg.
Anticipeer en zet kleinere passen
Kijk tijdens het trailrunnen een aantal meter voor je uit en anticipeer op wat komt. Verklein je paslengte om vlotter te reageren op onverwachte obstakels, zoals wortels of takken. Een snelle, steile afdeling? Kijk nóg wat verder voor je uit en hou je armen wat breder. Zo is het makkelijker om je balans te vinden en te houden.
Schakel tijdig over op wandelen
Blijven hardlopen, ook op de steile stukken, is een vaak voorkomende beginnersfout. Wandelen is geen teken van zwakte. Integendeel, zelfs de absolute toppers kiezen ervoor om een steile helling naar boven te wandelen of te power hiken, zoals dat in het trailwereldje heet. Waarom? Het is bewezen dat naar boven wandelen efficiënter is. Je verliest amper tijd en je verbruikt heel wat minder energie.
Plan je eet- en drinkmomenten
Bij een goede techniek (of om die juist uit te voeren en aan te houden) hoort ook een slimme voedingsstrategie. Neem tijdens het lopen kleine slokjes water, maar spoel gels en sportrepen met voldoende drank door. Om maagproblemen te voorkomen is het verstandig om na een eet- en drinkmoment even je tempo te laten zakken. Zo vloeit er minder bloed naar je spieren en kan er meer bloed naar de spijsvertering gaan. Dat bevordert de vertering, waardoor je na een paar rustige kilometers weer probleemloos op pad kunt en je tempo kunt oppakken.
3 redenen waarom traillopen je uit je dagelijkse sleur haalt
Het brengt je tot rust
Na een lange, stressvolle werkdag verruil je het drukke kantoor voor het plaatselijke bos. Terwijl de laatste zonnestralen tussen de dennenbomen schijnen, wordt de stilte enkel doorbroken door je ademhaling en het geritsel van een haas langs de kant van het pad. Eén met de natuur … Zo’n trailrun heeft bijna iets spiritueels.
De rust van het traillopen vind je trouwens ook in de wedstrijden. Geen race tegen de klok en geen gedrang om toch maar vooraan te kunnen starten. Op de trails gaat het er gewoon veel chiller aan toe.
Het prikkelt al je zintuigen
Een zacht briesje zorgt voor afkoeling van je bezwete huid, de zonnestralen toveren een glimlach op je gezicht en de geur van dennenbossen prikkelt je neus. Je was eigenlijk op weg naar huis, maar besluit rechtsaf te slaan en er nog een stukje bij te doen. Op verkenning.
Nog meer dan tijdens je tweewekelijkse loopje op de weg zal een trailuitje je zintuigen én je brein stimuleren. Ideaal om inspiratie op te doen en je creativiteit te stimuleren.
De variatie maakt je een betere loper
Een gezapige klim gevolgd door een steile afdaling. Stoffige schoenen afgewisseld met natte voeten. Een adembenemend uitzicht voor je die verlaten spoorwegtunnel induikt. Soms lastig, vaak uitdagend, altijd avontuurlijk. Variatie troef. Dat is niet alleen leuk, het is ook goed voor je lichaam en het maakt je een betere loper. Extra voordeel: de zachte ondergrond is minder belastend voor je gewrichten dan het asfalt.