Duurlopen of intervallen kunnen prima uitgevoerd worden op een lopende band. Echter, onderzoek laat zien dat er kleine verschillen bestaan tussen lopen op een natuurlijke ondergrond of lopen op een band die voortgestuwd wordt. De belangrijkste punten op een rij.
Gebrek aan luchtweerstand
Het belangrijkste verschil tussen binnen en buiten lopen is de wind en de luchtweerstand. Tegenwind zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt om eenzelfde snelheid te lopen in vergelijking met wind mee. De luchtweerstand die je buiten ervaart als gevolg van je eigen voortbeweging is ook vrijwel nihil bij een lopende band, je komt immers amper van je plek. Om een training binnen net zo zwaar te maken als een training buiten zou je de helling van de lopende band in moeten stellen op 1%.
Gebrek aan verkoeling
Hardlopen verbruikt deels zoveel energie omdat je lichaam veel moeite moet doen om af te koelen. Wanneer je buiten loopt zorgen wind en koude (winterse) omstandigheden ervoor dat je makkelijker warmte verliest. In een sportschool is het al snel rond de twintig graden, zonder een zuchtje wind. Mits je niet specifiek traint voor een wedstrijd in de hitte kun je daarom ook in de winter binnen lekker in je korte broek lopen.
Gebrek aan groen
Wanneer mensen sporten in een groene omgeving ervaren ze de inspanning als minder zwaar dan wanneer ze binnen, of in een stedelijke omgeving trainen. Trainen op een lopende band kan bovendien als monotoon worden ervaren. Om de ervaren inspanning van een duurloop in het bos na te bootsen kun je binnen trainen op muziek. Luisteren naar muziek zorgt er juist weer voor dat je minder moeite hoeft te doen om eenzelfde hoeveelheid inspanning te leveren.
Gebrek aan consideratie
Wanneer je buiten loopt varieer je onbewust behoorlijk in tempo. Niet alleen heuveltjes of oneffen wegen maar vooral ook je eigen ervaren inspanning zorgen ervoor dat je minder hard of juist harder rent. Een loopband houdt geen rekening met jouw mate van ervaren inspanning. Dit is ideaal wanneer je een wedstrijd na wilt bootsen. Net zoals je in een wedstrijd je tegenstanders bij moet blijven, zal je het tempo van de loopband moeten volgen. Dit werkt ook goed voor intervallen: Wil je een kilometer lopen in vier minuten? De lopende band dwingt je om exact dit tempo te volgen. Lukt het echt niet meer dan kun je bovendien op elk moment stoppen.
Gebrek aan rondjes
Op een lopende band kom je natuurlijk niet van je plek. Wanneer je aan het opbouwen bent na een blessure kan je hier handig gebruik van maken. Minutenloopjes zijn makkelijk bij te houden met de ingebouwde klok en als je eventueel toch onverwacht last krijgt van je blessure ben je niet gedwongen nog de weg terug naar huis te lopen. Ook kun je precies je snelheid instellen waardoor je niet onbewust toch iets te hard van stapel loopt. Overigens, een ander voordeel van het gebrek aan verplaatsing is de mogelijkheid om te oefenen met drinken. Ben je in training voor een duurinspanning dan kun je tijdens het lopen op de band eenvoudig een drinkflesje gebruiken en drinken wanneer je wilt.