Trainen op vakantie – hoe kom je van je strandstoel af?

Al na enkele dagen zonder training – voor iemand die vrijwel dagelijks traint – treden er veranderingen op in je lichaam. Twee of, god verhoede, drie weken vakantie zonder training? Dat betekent een serieuze achteruitgang van je conditie. Maar waar vind je de motivatie om toch te gaan trainen?

Vakantie = ontspanning

Voor veel mensen betekent vakantie even weg van verplichtingen. Geen werk of huishouden dat gedaan moet worden. Als je van jezelf op vakantie toch MOET trainen mis je dat “niets-moet-alles-mag” gevoel. Om dat te voorkomen laat je trainingsschema’s liever even liggen. Op vakantie kun je training uit hele andere dingen halen. Zo krijgt je lichaam allerlei nieuwe prikkels waar je niet alleen sterker van wordt maar waar je vooral veel plezier aan beleeft. Rondrennen met de hond, beachballen op het strand en ravotten met de kinderen: het is allemaal een vorm van training.

Houd het kort

Ook korte trainingen hebben effect. Als je geen zin hebt in je vaste duurloop dan kan een kort – en eventueel wat intensiever – rondje je behoeden van conditieverval. Als je om de dag een rondje van 3 km loopt krijgt je lichaam steeds een korte trainingsprikkel. Veel beter zal je er waarschijnlijk niet van worden, maar slechter ook niet. Als je het geluk hebt op vakantie te zijn in een warme omgeving heb je een extra voordeel. Trainen in de hitte – ook al is het maar een half uurtje – zorgt voor betere prestaties. Ook als het thuis weer koeler is.

Begin de dag goed

Als je je vakantiedag begint met een vorm van activiteit – een duik in zee, op een holletje naar de bakker in het dorp of een fietstochtje om de zon te zien opkomen- maak je de rest van de dag gezondere keuzes. Je begint de dag met een frisse gemoedstoestand en kunt de rest van de dag genieten van je actieve start. Is op het strand liggen niet veel lekkerder als je eerst (even) actief bent geweest?

Sightseeing – hardlopend

Een plaatsje doorkruisen, langs het strand flaneren of een nationaal park verkennen. Het kan in de auto, op de fiets, óf hardlopend. Al is het niet meer dan joggen, stop je om de haverklap en las je een ijsjespauze in, al hardlopend zie je veel meer dan vanuit de auto of te voet. Dat het wat langzamer gaat dan thuis kun je voor lief nemen: je hebt getraind!

Verdiende rust

Ten slotte kan een aantal weken training op vakantie juist ook zorgen voor een betere conditie op de lange termijn. Als je maanden achtereen veel wedstrijden hebt gelopen en veel hebt getraind kan het geen kwaad om het een paar weken heel rustig aan te doen. Je zult inderdaad wat inleveren op je conditie maar na een paar weken trainen bij thuiskomt is die conditie wel weer terug. Ondertussen heeft je lijf tijdens de vakantie de tijd gehad om weer helemaal op te laden, te herstellen van alle inspanning en ben je fris en fruitig om een nieuw seizoen in te gaan.

Tip

Op zoek naar meer handige looptips? Neem een abonnement op het RunningNL magazine, boordevol informatie over training, voeding en beleving. Voor 29,95 (inclusief een welkomstgeschenk) lees je een jaar lang RunningNL. Klik hier voor meer info.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?