Twee Europees kampioenen aan de start bij NN Marathon Rotterdam 

De 42ste NN Marathon Rotterdam brengt op zondag 16 april een gevarieerd scala aan toppers aan de start. Onder wie de houder van het Europees en parcoursrecord, een regerend én een voormalig Europees kampioen(e), en de snelste Nederlandse atleet ooit. Twee van hen triomfeerden met hun beste prestatie al eerder op de Coolsingel. Bovendien strijden tal van atleten om de nationale titel, want de NK zijn terug bij #demooiste. 

De komst van ‘Abdi & Abdi’ is eerder gemeld. De Belg Bashir Abdi en zijn boezemvriend Abdi Nageeye wonnen de NN Marathon Rotterdam respectievelijk met een Europees record (2.03.36, de snelste tijd ooit in ons land gelopen) en Nederlands record (2.04.56) in 2021 en 2022. Het rechtstreekse duel van de twee gelauwerde toppers, beiden 33 jaar, is een veelbelovende race-in-een-race.

Koen Naert

De organisatie heeft nu ook Koen Naert gestrikt. De Belg is eveneens een atleet van naam. De 33-jarige Vlaming is de Europees kampioen van 2018 (Berlijn, 2.09.51) en heeft een persoonlijk record van 2.07.39 achter zijn naam staan. Die tijd liep hij in 2019 tijdens de NN Marathon Rotterdam en was goed voor de zevende plaats. Bij de EK in München klasseerde Naert zich afgelopen jaar als achtste. Wellicht kan hij op 16 april zijn pr aanscherpen op het snelle parcours.

Aleksandra Lisowska

Bij de vrouwen is de regerende Europees kampioene aanwezig. Aleksandra Lisowska (32) triomfeerde in München in 2.28.36. Het Poolse landenteam greep mede door haar inspirerende bijdrage het brons. De vijfvoudig nationaal kampioene liep haar persoonlijk record van 2.26.08 twee jaar geleden in eigen land, in Debno. Veel ogen zullen in Rotterdam verwachtingsvol op haar gericht zijn.

Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de deelnemers aan de Nederlandse kampioenschappen, waarvan de komende twee edities zijn toegewezen aan de NN Marathon Rotterdam. Nageeye, in 2022 de eerste Nederlandse winnaar op de Coolsingel, behaalde de titel al driemaal en is de favoriet, maar er zijn meer atleten die azen op een plekje op het erepodium en hopen op een verrassing.

Top-10 mannen

De top-10 van de NK-deelnemers ziet er op papier voorlopig zo uit:

Abdi Nageeye 2.04.56

Björn Koreman 2.10.32

Frank Futselaar 2.11.30

Tom Hendrikse 2.13.03

Ronald Schroer 2,13,52

Ali Mohammed 2.15.57

Gianluca Assorgia 2.18.46

Wesley van der Gouw 2.20.47

Rik Goethals 2.21.00

Maarten Hendriks 2.23.21

Stan Niesten (halve marathon in 1.03.35) en Manuel De Backer (HM in 1.05.20) maken hun debuut op de marathon.

Vrouwen

Bij de vrouwen zijn vooralsnog de belangrijkste kandidaten voor het erepodium:

Kim Dillen 2.33.24

Tirza van der Wolf 2.34.52

Anne Luijten 2.36.34

Saskia Weinans 2.45.28

Jessica Oosterloo 2.47.05

Jasmijn Lau debuut.

De regerende Nederlandse kampioenen zijn Khalid Choukoud en Leonie Balter. Zij veroverden de titels vorig jaar in Amsterdam.

Europese titels

Mario Kadiks, tijdelijk terug als organisator van de NN Marathon Rotterdam: “Het deelnemersveld krijgt onder meer door de komst van Koen Naert en Aleksandra Lisowska, lopers die een Europese titel op hun naam hebben, steeds meer gestalte. Binnenkort zullen we de komst van nog meer internationale topatleten kunnen melden. We verwachten ook veel van de Nederlandse kampioenschappen. Fijn dat de NK terug zijn in Rotterdam.’’

Inschrijven

Het marathonweekend begint op zaterdag 15 april met de Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 kilometer), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 kilometer) en de City Run (4,2 kilometer). Op zondag 16 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de ¼ Marathon. De start van de marathon is om 10.00 uur, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16.30 uur. Voor alle onderdelen geldt een gelimiteerd aantal deelnemers, zo is de marathonafstand al uitverkocht. Inschrijven is mogelijk via https://www.nnmarathonrotterdam.nl/

KWF – Ren tegen kanker

De NN Marathon Rotterdam steunt ook deze editie KWF Kankerbestrijding. Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat is het doel van KWF Kankerbestrijding. De deelnemers kunnen het verschil maken door bij inschrijving een donatie te doen en/of een actiepagina aan te maken bij KWF.

Deze editie komen de donaties ten goede aan de brug die gebouwd gaat worden tussen het Erasmus MC en het Daniel den Hoed-familiehuis.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?