Ultraloopster Irene Kinnegim is onstopbaar: ‘Het is kicken als je het flikt’

Irene Kinnegim (48) uit Voorschoten behoort tot de absolute top van de Nederlandse ultralopers. Zo liep ze in de afgelopen jaren met 232 kilometer een Nederlands record 24 uur hardlopen en rende ze in recordtijd het beroemde 498 kilometer lange Pieterpad van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg. Wie is Irene en waar haalt ze de motivatie vandaan om deze monsterafstanden succesvol te finishen?

Voordat Irene Kinnegim begon met het ultralopen was ze een zeer goede triatlete. Ze won zelfs het Nederlands kampioenschap hele triatlon in 2009. Na 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een hele marathon lopen, stopte haar tijd na 9 uur en 27 minuten. “Ik vond lang fietsen al leuk en had me een sportief doel gesteld om voor mijn dertigste verjaardag een hele triatlon te doen. Dat lukte en ik bleek er bovendien heel goed in te zijn.”

“Ik heb in die carrière aan meer dan 30 hele triatlons deelgenomen, waaronder vijf keer in Hawaï, de bakermat van de triatlon. Die bijna 4 kilometer zwemmen was mijn zwakste onderdeel, maar eenmaal op de fiets raapte ik de ene na de andere tegenstander op en kon ik door het lopen van een goede marathon de wedstrijd voltooien. Dankzij die triatlons heb ik veel van de wereld kunnen zien.”

Focussen op lopen

Met de geboorte van haar eerste zoon in 2011 was er geen tijd meer om voor drie sporten te trainen en besloot ze zich alleen te focussen op het lopen. Een marathon lopen kende ze al, maar ze wilde verder lopen en in 2013 schreef ze zich in voor de Veluwezoom trail voor 53 kilometer dwars door de natuur van de Veluwezoom bij Dieren. “Ook hiervoor bleek ik aanleg te hebben. Ik vond het geweldig om zulke afstanden te voltooien in de prachtige natuur. Het trailen op de smalle paden met hier en daar een flinke klim sprak me aan.”

Spanje

“Hierna ontstond het idee om nog verder te lopen richting de 100 kilometer en weer een grens te verleggen. Om destijds aan de Dutch Coast Ultra Run by Night mee te mogen doen – een strandloop van IJmuiden naar Den Helder met een stuk in het donker dwars door de Kennemerduinen – moest ik van de organisatie eerst laten zien dat ik een 100 kilometer aankon. Er bleek een 100 kilometer in Spanje te zijn en daar heb ik toen een snelle tijd neergezet. Ik mocht deelnemen aan de zware Nederlandse ultrarace, die over het strand loopt en die beviel me goed. In de jaren die volgden omarmde ik het ultralopen met zelfs winst in evenementen als de Zestig van Texel en de Koning van Spanje Trail.”

Kicken

Waar haalt Kinnegim de motivatie vandaan om dergelijke uitdagingen aan te gaan en te overwinnen? “Ik vind lopen gewoon leuk, rugzakje op en de natuur in. Als loper hoor en zie je veel meer van de omgeving. Een ultraloop is echt wel afzien, maar al ga ja onderweg vijf keer dood, het is kicken als je het toch flikt. Het is een prachtige tegenhanger voor het normale leven waarin alles gepland lijkt.”

Wil je het hele verhaal met Irene lezen? Bestel dan ons magazine of lees het online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?