Verliefd op de bruggen en de skyline van Rotterdam

Verkleden onder de tribunes van Stadion Feijenoord, hardlopen over de iconische Erasmusbrug en ‘de Brienenoord’, met uitzicht op een betoverende skyline, langs de oevers van de Nieuwe Maas en finishen bij ‘De Kuip’. Kan het Rotterdamser? De winterse DSW Bruggenloop Rotterdam weerspiegelt het karakter van de stad en zijn inwoners: een klassieker voor bikkels.

TEKST: HENK VAN DER SLUIS

FOTO’S: GOLAZO & PIM RAS

De achtergrondbeelden op haar profielpagina’s van Facebook en Linkedin verraden de liefde voor haar stad en sport. De foto van een kleurrijk verlichte Erasmusbrug by night én een van een helikopterview met duizenden hardlopers geven Pauline van Donkelaar een gevoel van gelukzaligheid.

“De Bruggenloop is voor mij echt een thuiswedstrijd, ik ben geboren en getogen in Rotterdam”, vertelt de 35-jarige fysiotherapeute en eigenaresse van de praktijk ‘Run Your Body’. Ze was in 2019 de snelste vrouw. “Het is een prachtige wedstrijd, met weersomstandigheden die het soms extra zwaar maken. Dat is ook wel mooi.”

De atlete van PAC heeft al zeven keer meegedaan. “De eerste keer liep ik anoniem in de massa en keek ik op tegen de snellere lopers. Ik had nooit verwacht dat ik de 15 kilometer ooit binnen het uur zou kunnen lopen, maar twee jaar geleden zei mijn coach zelfs: Je kunt winnen.”

Dat deed Van Donkelaar overtuigend in 56 minuten en 48 seconden. Het was haar mooiste Bruggenloop tot nu toe. “Als je weet dat je bij de vrouwen op kop loopt, voel je meer druk, maar je krijgt ook meer applaus van de toeschouwers langs het parcours. Het is een heel speciale ervaring, het geeft je vleugels.”

Gentenaar Charles van Cauwenberghe voelt zich net zo thuis in de Maasstad. Als werknemer van ExxonMobil woonde hij van 2017 tot 2020 in Rotterdam en nog steeds is hij lid van PAC. “In die drie jaar heb ik mij hier ontwikkeld als hardloper”, vertelt de 32-jarige Vlaming. “Ik ben verliefd geworden op de stad met zijn iconische bruggen en die indrukwekkende skyline die je nergens anders in de Benelux aantreft. De rechttoe rechtaan-mentaliteit die er heerst bevalt mij bovendien. Rotterdammers zijn enthousiast, klagen niet en houden van aanpakken. Op termijn wil ik hier een baan zoeken en verhuizen. Nu heb ik in Brussel nog de functie van coördinator binnenvaart.”

Als vanzelfsprekend leerde ‘Sjarrel’, zoals zijn Nederlandse vrienden hem met een Rotterdams accent noemen, ook de Bruggenloop kennen. “De eerste keer dat ik mij had ingeschreven, in 2017, werd het evenement vanwege de hevige winterse omstandigheden afgelast. De twee latere edities heb ik allebei met veel plezier gelopen. In 2019 kwam ik met een tijd van 50.43 als vijfde voor op de uitslagenpagina van de website. Veel collega’s hadden dat gezien en feliciteerden mij. Dezelfde collega’s die mij hadden gewaarschuwd voor de directe Rotterdamse mentaliteit en die mij het eerste jaar ondanks mijn protest steevast bleven aanspreken met ‘u’, omdat ze dachten dat dat hoorde bij een Belg”

Wim Bertens (73) neemt als langzamere loper meer tijd dan toppers als Pauline en Charles om te genieten van de DSW Bruggenloop Rotterdam. In 2019 deed hij er bijna twee uur over. Het plezier begint al in het Feyenoord-stadion tijdens het omkleden in de verwarmde kleedruimte onder de Gerard Meijer Tribune. “Ik ben altijd ruim op tijd. Dan heb ik een bridgeboekje bij me, maar meestal kom ik niet verder dan pagina 1. In zo’n kleedruimte is het gezellig en raak je snel aan de praat met andere lopers: Voor de hoeveelste keer doe jíj mee?”

Na de warming-up is de inwoner van Deil in het startvak nauwelijks af te remmen. “De speaker zweept iedereen zó op, dat ik in die inspirerende stemming vol ongeduld op het startschot wacht. Het is één groot feest. De sfeer is onvoorstelbaar fijn”, zegt de voormalige leidinggevende ICT’er.

De Erasmusbrug is het eerste obstakel van betekenis. “Overdreven gezegd ben je dan nog maar net op weg. De laatste keer heb ik daar het plastic hoesje uitgedaan, dat ik altijd bij de start draag. Kost een eurootje en je blijft tot en met je knieën droog als het regent. Op de Erasmusbrug loop je nog in een brede mensenmassa, daarna wordt het rustiger en krijg je meer aandacht voor de omgeving. Het is prachtig om iedereen met een lichtje aan de arm te zien lopen. Die magische sfeer in de schemering is een van de leukste aspecten van de Bruggenloop.”

De Erasmusbrug tijdens de Bruggenloop.

De Erasmusbrug, bijgenaamd de Zwaan, bestaat dit jaar 25 jaar. Het kunstwerk is een 284 meter lange tuibrug tussen de Kop van Zuid en het centrum van Rotterdam. Totale lengte: 802 meter. Doorvaarhoogte: 12,5 meter boven Nieuw Amsterdams Peil (NAP). Op 4 september 1996 geopend door de toenmalige koningin Beatrix. De brug is vernoemd naar priester, theoloog, filosoof, schrijver en humanist Desiderius Erasmus (1466-1536).

Wanneer de Van Brienenoordbrug na zo’n 10 kilometer steil en stijlvol opdoemt, begint de wedstrijd voor de snelste lopers pas echt. Pauline van Donkelaar: “Dit is de grootste uitdaging, hier wordt het beslist. Je moet lichtvoetig de brug op en daarna ontspannen ‘uitrollen’ richting de finish.”

Wim Bertens: “Het beste is om omhoog te gaan met kleine pasjes. Ik vergelijk het met fietsen, je moet met een ‘kleiner verzet’ lopen. En als je afdaalt moet je ook niet te snel willen, want dan kom je steeds hard neer. Ik probeer altijd op aangename wijze te rennen en kom nooit moe aan de finish. Ik loop in een tempo dat het best bij mij past, op het ritme van zie-ginds-komt-de-stoomboot. Mijn streven is om tot en met mijn 75ste te blijven hardlopen.”

Van Donkelaar: “Het is jammer dat je op de Van Brienenoordbrug geen tijd hebt om rustig om je heen te kijken en de skyline te zien. Als ik er met de auto overheen rijd, denk ik altijd: waauw, wat mooi!”

Bertens: “Ik kijk altijd naar de rivier beneden mij en naar de verlichte stad. Imponerend om dat tijdens het lopen te aanschouwen!”

Van Cauwenberghe vertelt over de speciale training die Adilson da Silva, de coach van PAC, voor ‘de Brienenoord’ heeft verzonnen: “We starten bij de club, lopen ons vier kilometer warm en rennen dan de brug op. Na tien minuten moet je op de plaats twee minuten dribbelen en vervolgens in tien minuten teruglopen. Iedereen is dan in principe tegelijk weer beneden. Het is een slimme training, je bent op die manier ook mentaal voorbereid op wat gaat komen.”

Deelnemers aan de Bruggenloop op de Van Brienoordbrug.

De Van Brienenoordbrug heeft een totale lengte van 1320 meter en een hoogte van 25 meter boven NAP. De brug is op 1 februari 1965 geopend door de toenmalige koningin Juliana. ‘De Brienenoord’ bestaat sinds de uitbreiding in 1990 uit twee naast elkaar gelegen boogbruggen met in het verlengde daarvan drie bascule- oftewel beweegbare bruggen en telt per richting zes rijstroken. Plus aan de oostkant een tweerichtingenfietspad. Het is de verkeersbrug met de langste overspanning (boog van 300 meter) in Nederland. Het kunstwerk dankt zijn naam aan het onderliggende Eiland van Brienenoord, letterlijk het oord van baron A.W. van Brienen. In Madurodam is een schaalmodel te zien.

Voor Bertens is de DSW Bruggenloop Rotterdam met zijn kerstachtige entourage altijd weer een feest van herkenning. Straks is hij er voor de zevende keer bij. “Ik word als loper niet graag verrast, ik wil bij wijze van spreken precies weten waar een stoeptegel losligt. Ik doe elke week een halve marathon, maar altijd op de door mijzelf uitgezette route. Geen risico!”

Behalve de Erasmusbrug en ‘de Brienenoord’ kennen de Lodewijk Pincoffsbrug, de Spoorweghavenbrug, de Nieuwe Leuvebrug en de Boerengatbrug geen geheimen meer voor hem. “Van sommige heb je nauwelijks door dat het bruggen zijn”, zegt hij met een glimlach over de Together we beat the bridges-route.

De DSW Bruggenloop Rotterdam, traditioneel het vroege ‘kerstcadeautje’ voor de hardloper, zit dit jaar ingeklemd tussen twee edities van de NN Marathon Rotterdam, de 40ste van 24 oktober 2021 en die van 12 april 2022.  Ook voor die evenementen hebben Van Donkelaar en Van Cauwenberghe ambities, maar de 15 kilometer past hun misschien nog beter.  

Pauline van Donkelaar: “Ik verheug me op mijn achtste Bruggenloop, het is een van de mooiste evenementen die ik ken.” Wim Bertens: “Bij leven en welzijn ben ik er op 12 december ook weer bij. Ik vind het een feest voor lichaam en geest.”

Charles van Cauwenberghe: “Ik sla ’m ook niet over. Ik voel me steeds meer Rotterdammer. Toen Ajax het zo goed deed in Europa, genoot ik van het mooie spel. Tegenwoordig ben ik fan van Feyenoord. Dankzij mijn vrienden zing ik zelfs de liedjes van deze club al mee.”

DSW Bruggenloop Rotterdam (12/12/2021): 15 km (individuele deelname of business run)

Meer info & inschrijven: www.bruggenloop.nl.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?