Voor het eerst loopt een vrouw 50 kilometer in minder dan 3 uur

2 uur, 59 minuten en 54 seconden. Dat is het nieuwe wereldrecord op de 50 km bij de vrouwen. De Amerikaanse Des Linden realiseerde dit huzarenstukje in de eerste officiële ultramarathon van haar leven.

Linden liep in haar carrière 20 marathons. De 37-jarige Amerikaanse won de marathon van Boston in 2018 en vertegenwoordigde haar land op de Olympische Spelen van Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016. Voor de Spelen van Tokio staat ze op de reservelijst.

Het feit dat ze vorig jaar op de Amerikaanse trials net naast een rechtstreeks olympisch ticket greep en de afgelasting van enkele marathons wegens de coronapandemie waren voor Linden de aanleiding om eens iets anders te proberen …

In oktober bedacht Linden de challenge ‘Run Destober’. Op 1 oktober liep ze 1 mijl, op 2 oktober 2 mijl, op 3 oktober 3 mijl, … enzovoort. Op 31 oktober beëindigde ze haar challenge met een run van 31 mijl … omgerekend 49,89 km.

Dat bracht haar op het idee om een gooi te doen naar het wereldrecord op de 50 km. Dat stond met 3 uur, 7 minuten en 20 seconden sinds 2019 op naam van Aly Dixon. Dinsdag liep Linden de toptijd van de Britse aan flarden … 

De Amerikaanse koos voor haar wereldrecordpoging een verlaten fietspad in de buurt van Eugene, Oregon uit en slaagde met brio in haar missie. De nieuwe toptijd bedraagt 2 uur, 59 minuten en 54 seconden. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?