Ze zit er ontspannen bij. Het is één dag voor haar eerste indoor 400 meter van het seizoen als RunningNL begin februari in Boston uitgebreid spreekt met Lisanne de Witte (31). De Witte is voormalig Nederlands recordhouder op de 400 meter (ze verbeterde in 2018 het twintig jaar oude record van Esther Goossens) en maakte onderdeel uit van het estafetteteam (4*400 meter) dat in 2023 de gouden medaille veroverde bij het wereldkampioenschap in Budapest.
Thuiswedstrijd
Boston is voor haar een thuiswedstrijd. New Balance, het merk dat haar sponsort, heeft hier haar hoofdkwartier. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf The Track at New Balance, een hypermoderne multifunctionele indooratletiekbaan. Op die plek, gelegen tegenover het hoofdkantoor, vindt de Indoor Grand Prix plaatst. “Ik voel me hier heel erg op mijn gemak. En dat heb ik niet bij elke indooratletiekwedstrijd. Alles is hier geweldig geregeld. En de baan is heel fijn. Hij is vooral ruim en voelt lekker snel. Alles is hier ingericht om atleten zo hard mogelijk te laten lopen. Daar hebben ze goed over nagedacht. Dat voel je wel als je als atleet op de baan staat.”
Roer omgooien
Parijs. Daar draait 2024 om. Hoewel het de laatste twee jaar ‘best goed gaan is’, was De Witte nooit écht tevreden. Ze kwam niet in de buurt van haar persoonlijke toptijden. Die staan op 50.77 (outdoor, gelopen in 2018) en 51,90 (indoor, gelopen in 2020). Het is daarom dat ze het roer omgooide.
“En om dan weer een 52’er te lopen op de 400 meter, daar doe ik het niet voor. Zeker omdat ik weet dat ik vroeger gewoon veel harder liep. ”
Na het outdoorseizoen van vorig jaar besloot ze dat ze écht iets anders wilde. “Dat was ook een mentale keuze. Ik merkte dat ik er steeds minder voldoening uithaalde. Kijk: ik doe dit natuurlijk al best lang. En om dan weer een 52’er te lopen op de 400 meter, daar doe ik het niet voor. Zeker omdat ik weet dat ik vroeger veel harder liep. ”
De Witte, die individueel bronzen medailles haalde op de 400 meter bij de Europese indoor- en outdoorkampioenschappen, legt uit wat ze veranderde. “Voorheen focuste ik op het verhogen van mijn snelheid, want daar ben ik minder in. Maar ik raakte snel geblesseerd als ik veel op snelheid trainde. Daarom dacht ik: ik heb dit nu jaren gedaan, maar het werkt niet. Waarom zou ik het dan blijven doen? Als ik hetzelfde blijf doen, weet ik wat eruit komt. En daar ben ik niet tevreden mee.”
Daarom richt ze zich nu sterker op ‘het verzuurwerk’ en neemt ze meer duurwerk op in haar programma. Daarom loopt de 400 meter-specialiste nu af en toe een 800 meter. “Dat is mijn kracht. Tot nu toe gaat het best goed, maar ik weet niet hoe het gaat uitpakken. Dat is het risico. Of het als alles of niks klinkt? Ja, een beetje wel.”
Jeugdige concurrentie
De nieuwe aanpak moet leiden tot een deelname aan de Olympische Spelen van Parijs. De Witte droomt ervan om met het 4 *400 meter estafetteteam in Parijs het kunststukje van Budapest, waar ze als reserveloopster in de finale moest toekijken, te herhalen. Maar haar plekje in het team is nog allerminst zeker. “Dat wordt nog wel een ding. Ik ben ervan overtuigd dat ik het kan. Tegelijkertijd besef ik dat ik het op de 400 meter wel gewoon moet laten zien.”
“Dat wordt nog wel een ding. Ik ben ervan overtuigd dat ik het kan.”
Hier en daar wordt ze met haar 31 jaar al ‘de mama van de groep’ genoemd. De Witte kan er wel om lachen. “Ik ben natuurlijk ook de oudste. Dus op een bepaald moment houdt het voor mij op. Zeker omdat er veel jonge, snelle meiden aankomen. Dus makkelijk wordt het niet.”
Social media
De Witte laat zich niet alleen op de atletiekbaan gelden. Op Instagram heeft ze ruim 156.000 volgers. Met haar zusje Laura De Witte, die net als Lisanne deelnam aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en Tokio, maakt ze al jaren vlogs. Die worden door duizenden mensen bekeken. Ze weet als geen ander hoe ze social media kan inzetten voor haar carrière. “De vlog is écht leuk om te doen. We begonnen ermee omdat sponsoren aangaven dat interessant te vinden. Toen we ermee startten, waren er weinig andere atleten die dat ook deden. Dat was uniek. We zijn het blijven doen. Ook voor onszelf, omdat we dan later video’s kunnen terugkijken.”
Keerzijde
De Witte ziet ook de keerzijde van social media en probeert daar bewust mee om te gaan. “Ik vind het belangrijk dat ik goede én slechte momenten deel. Social media kan zo’n vertekend beeld geven. Je ziet bijvoorbeeld dat iemand heel snel is, maar je hebt totaal geen achtergrond. Je kunt dan snel een beeld krijgen dat niet strookt met de werkelijkheid. Dat is voor de jongere doelgroep wel riskant. Daarom let ik erop dat ik ook dingen laat zien als het niet goed gaan. Ik denk dat dat de gezondste manier is, dus ik hoop dat meer atleten dat doen.”
Maar dat zijn zorgen voor later. De Witte hoopt met haar nieuwe aanpak dit jaar voor de derde keer deel te nemen aan de Olympische Spelen. Maar voordat het zover is, loopt ze tijdens het WK indooratletiek in Glasgow (1 tot en met 3 maart) de estafette op de 400 meter. Een mooie gelegenheid voor De Witte om zich te laten zien.