Tina Vander Molen / Shutterstock.com

Waar denk jij aan tijdens het hardlopen?

Hardlopen zorgt dat je uit je piekermodus raakt, maar je gedachten staan nooit helemaal ‘uit’. Waar denk jij aan tijdens je duurloop? Grote kans dat je na je training al niet meer weet waar je aan dacht. Amerikaanse wetenschappers hebben toch geprobeerd te achterhalen waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen. Wat blijkt? Duurlopers denken vooral aan hoe zwaar het lopen is.

De vraag wat de hardloper denkt tijdens een duurloop, houdt de wetenschap al langer bezig. Onderzoekers probeerden dat eerst te achterhalen door hardlopers na een training gedachten op papier samen te laten vatten. Het probleem daarbij kun je vast al raden: het grootste deel van de gedachten waren de deelnemers alweer vergeten toen ze na de duurloop gingen zitten om ze op te schrijven.

Gedachten inspreken

Andere onderzoekers vonden daar iets op en gaven de proefpersonen memorecorders mee om zo hun gedachtes hardop in te spreken tijdens het hardlopen. Dat leverde meer dan 18 uur aan geluidsopnames op van de tien deelnemers (29 tot 52 jaar oud), die allemaal in training waren voor een halve marathon of langer.

Na het analyseren van die ingesproken gedachtes kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de hardlopers vooral met het lopen op zich bezig waren. Ze waren gefocust op hun snelheid en hun omgeving. Maar een groot deel van de tijd dachten de hardlopers aan hoe zwaar ze het hadden. Een voorbeeld van een ingesproken gedachten: “Ik ben stijf, mijn voeten, mijn enkels just killing me deze morgen.”

Dagdromen

Herkenbaar voor jou? Of denk jij tijdens het hardlopen juist aan alles behalve het hardlopen zelf? Uit een ander onderzoek naar elite atleten op de lange afstanden blijkt dat zij tijdens een race juist bewust denken aan hoe ze het doen: hoe voelen de benen? hoe voelen de spieren in de benen? hoe snel loop ik? Ze doen dat als afleiding om tot betere prestaties te komen.

Elite-atleten zijn niet bezig met dagdromen tijdens hun race. De deelnemers aan het onderzoek gebruiken dus dezelfde denktacktiek, zo lijkt het. Maar het opnemen van de gedachten kan het onderzoek ook een vertroebeld beeld bij deze lopers hebben gegeven. Het geforceerd opnemen van gedachten, wat toch onnatuurlijk is, kan er ook voor hebben gezorgd dat de lopers veel bewuster met het lopen bezig waren. Misschien dat zij anders ook meer zouden dagdromen tijdens  hun duurloop. En met dagdromen tijdens het hardlopen is natuurlijk niks mis!

Bron: NYMag.com

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?