Waarom is een sportmassage nuttig (of zelfs cruciaal) voor hardlopers?

Kramp, tegensputterende spieren of overbelaste pezen. Iedere hardloper herkent het. Een massage helpt die pijn te verlichten én om goed te herstellen van een inspanning. Een belangrijk onderdeel van jouw trainingsprogramma.

Een massage helpt hardlopers om sneller te herstellen van de inspanning. Dat geldt niet alleen voor deelnemers aan een marathon. Bij iedere hardloper zorgt een goede massage na een inspanning ervoor dat vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een massage de spierpijn vermindert. Een aantal onderzoekers heeft de effecten van sportmassage op de prestatie onderzocht. Uit de analyse (1012 personen) blijkt dat sportmassage de prestatie niet direct verbetert, maar dat wel een significante verbetering is in flexibiliteit en een vermindering van verlate spierpijn. Dit wordt ook wel ‘delayed onset muscle soreness (DOMS)’ genoemd: spierpijn en stijfheid die 24-72 uur na inspanning optreedt.

‘Knuffelhormoon’

Een massage maakt verschillende stoffen in het lichaam aan. Eén daarvan is het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Wat dat is? Oxytocine is een neurotransmitter. Dat zijn signaalstoffen die boodschappen overbrengen tussen zenuwcellen en spiercellen. Oxytocine vermindert stress, zorgt voor ontspanning, vermindert angst en verhoogt de pijndrempel.

Serotine & dopamine

Ook serotonine komt vrij bij massage. Dit is een neurotransmitter die onder andere invloed heeft op het zelfvertrouwen en de slaap. Serotonine speelt daarnaast een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Dopamine is het derde stofje dat wordt geproduceerd tijdens een massage. Dopamine zorgt voor een geluksgevoel. Verder heeft het in de hersenen effect op motorische controle, zoals de aansturing van spieren.

NGS – Wickie Gialamatzist
Verlaging cortisol

Andersom verlaagt een massage de aanmaak van cortisol. Cortisol wordt het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij alle vormen van stress. Een teveel aan cortisol kan onder andere leiden tot slaapproblemen, uitputting, concentratieproblemen en de afbraak van spieren. Een massage na afloop van een inspanning is dus niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest.

Nazorg

Het wordt regelmatig vergeten in de euforie van het moment, maar in de dagen ná de wedstrijd of een zware training, is verzorging van de spieren erg belangrijk om snel te herstellen. Dat begint thuis. Het is slim om de volgende ochtend de fiets te pakken voor een ritje van zo’n 45 minuten. Doe dat op een tempo waarop je makkelijk kunt blijven praten. Hiermee maak je je spieren lekker los. Kun je na verloop van tijd weer de trap oplopen? Dan kun je weer beginnen met hardlopen.

Waar vind ik een goede masseur?

Oke, het nut van een sportmassage is (hopelijk) duidelijk. Maar waar vind ik een geschikte masseur? Gelukkig is er een erkende branche-organisatie die zorgt voor kwalitatieve en betrouwbare professionals. De massagebranche is een branche waarin veel (soorten) masseurs actief zijn. Maar hoe weet je nou wat een kwalitatief goede masseur is?

Dat weet je door te kiezen voor een NGS-masseur. NGS staat voor Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Dat is met 4.000 leden de grootste en bekendste branche-organisatie voor masseurs in Nederland.

Adressen van NGS-masseurs vind je op www.vindeenmasseur.nl. Met Vindeenmasseur.nl wilt het NGS kwaliteit inzichtelijk maken. Alle masseurs op deze website zijn in het bezit van een geldige NGS-licentie. Om de licentie geldig te houden moet een masseur zich blijven scholen, waardoor jij verzekert ben van een masseur die op de hoogte is van de laatste trends en ontwikkelingen. En, niet onbelangrijk: NGS-masseurs zijn aangesloten bij een klachtenregeling. Bij klachten over (het handelen van) de masseur kun je laagdrempelig jouw klacht bespreken met een onafhankelijk klachtenfunctionaris en/of geschillencommissie.

Bij de NGS-masseur is jouw lichaam in goede handen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?