Waarom we liever friet dan broccoli eten

Gegrilde aubergine, gewokte spinazie met knoflook of worteltjes met sesamdressing. Natuurlijk houden we van groenten! Maar als we echt ons instinct volgen, eten we toch liever frietjes, pizza of een chocoladereep. Daar kunnen we niets aan doen, dat zit in onze genen. 

Trek
Per dag maken we ongemerkt honderden beslissingen die te maken hebben met eten. De portiegrootte, het tijdstip en het soort eten. Om het onszelf wat makkelijker te maken speelt gewoonte hierbij een belangrijke rol. Zo eten veel mensen standaard hetzelfde ontbijt zodat ze zich niet elke ochtend af hoeven te vragen: waar heb ik zin in?
Zouden we ons dat wel steeds afvragen, en luisteren naar het antwoord, dan kiezen we waarschijnlijk niet steeds voor de gezondste keuze. Ons lichaam heeft namelijk een voorkeur voor zoet, zout en vet. 
 
Geef je genen de schuld
Uit onderzoek blijkt dat onze genen voor een groot deel bepalen of we van bepaalde voedingsmiddelen houden en hoeveel we ervan eten. Zo is er een gen dat bepaald of jij gevoelig bent voor androstenone. Dit is een molecuul dat afgegeven wordt door varkensvlees. Mensen die een variant op het gen hebben zijn gevoeliger voor de (niet zo lekkere) geur van het molecuul en zullen minder snel aangetrokken zijn tot varkensvlees. 
Een ander gen is verantwoordelijk voor het waarnemen van bittere smaken die je vindt groene groenten zoals broccoli. Mensen met een variant van dit gen proeven de bittere smaak veel sterker. Mensen zonder het gen nemen deze smaak niet waar. 
 
Bacteriën in je mond
Een andere factor die bepaalt wat jij lekker vindt of niet zijn de bacteriën in je mond. Deze bacteriën hebben veel invloed op de smaak van onze voeding. Ieder persoon heeft een andere samenstelling van bacteriën met als gevolg een andere smaak. 
 
Is er hoop?
Je smaak valt wel degelijk te veranderen. Net zoals je conditie kan ook de samenstelling van je mondbacteriën veranderen door wat je eet. Ook zijn kinderen gevoeliger voor bittere smaken dan volwassenen. Af en toe iets eten waarvan je dacht dat je het niet lekker vond is daarom heel verstandig. Het kan zomaar zijn dat je er ineens wel van houdt. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?