Wat doe je als je vlak voor je marathon ziek wordt?

De mooiste, de marathon van Rotterdam komt nu echt dichtbij! Wie de datum van 10 april 2022 in de agenda rood omcirkeld heeft, heeft hard getraind om straks zo fit mogelijk aan de start te staan. Maar… Wat als je nu vlak voor jouw geplande wedstrijd ziek wordt? Wat doe je dan?

Als je in de week voor je wedstrijd ziek wordt is het belangrijk dat je zoveel mogelijk rust neemt. Dat betekent niet trainen, veel rusten en vroeg naar bed. Probeer stress op het werk en in je privéleven ook zoveel mogelijk te vermijden. Let goed op gezonde voeding waarbij je extra vitamine c binnenkrijgt en laat alcohol deze week staan. Bij neusverkoudheid kun je met neusspray of een zoutoplossing de neus goed schoonspoelen.

Wat voor infectie heb je?

De infectie die je hebt en mogelijk koorts die daarmee gepaard kan gaan, is bepalend bij de beslissing of je mee kunt doen aan je wedstrijd. Onderstaand geven we je een overzicht van ziektebeelden, waarbij je, helaas maar waar, toch beter een streep door je wedstrijdplannen moet zetten.

Koorts

Bij spierpijn, koorts en een verhoogde hartslag in rust is het advies: niet sporten! Het is een fabeltje dat een griep of verkoudheid eruit gezweet kan worden. Sterker nog: sporten met koorts is levensgevaarlijk. Het belast de hartspier dusdanig dat het kan leiden tot levensgevaarlijke hartritmestoornissen.
Hou daarom ook de vuistregel aan dat je na een koortsperiode niet gelijk weer intensief kunt bewegen, maar een sportvrije periode moet inlassen die tweemaal zo lang is als de koortsperiode. Dus als je twee dagen koorts hebt gehad, moet je vier dagen wachten met sporten nadat de koorts is gestopt!

Uiteraard moet je jezelf niet voor de gek houden door de koorts te drukken met aspirine of paracetamol, zodat je wel koortsvrij bent! 

Darminfectie

Bij een darminfectie met diarree is het ook zeer onverstandig om door te gaan met sporten en is het advies rust te nemen en ook de geplande wedstrijd niet te gaan lopen. Je lichaam is druk bezig om de infectie te bestrijden en door de diarree neemt je lichaam voedingsstoffen niet goed op.

Voorhoofdsholteontsteking

Bij een voorhoofdsholteontsteking is een wedstrijd af te raden, want door de inspanning worden de hoofdpijnklachten fors verergerd. Je wedstrijdervaring verandert dan al snel in een martelgang, waar je geen plezier aan zult beleven.

Verkoudheid

Bij bronchitis, met klachten als hoesten en kortademigheid en mogelijk koorts, wordt trainen en zeker een wedstrijd ook afgeraden omdat de longen niet goed de zuurstofvoorziening kunnen verzorgen.

Wanneer kan het wel?

Heb je een verkoudheid zonder koortsverschijnselen en spierpijn, dus bijvoorbeeld een neusverkoudheid, oorpijn of keelpijn (de nek-check)? Dan is er in principe geen bezwaar tegen sporten en zou je ook gewoon de wedstrijd kunnen lopen. Toch is het onverstandig tijdens de wedstrijd helemaal tot het gaatje te gaan of een volledige marathon te lopen. Dit doet de weerstand van het toch al wat verzwakte systeem geen goed. Beter pas je je plannen aan.

Wedstrijd als training

Een topprestatie zal er waarschijnlijk niet inzitten als je niet fit bent. Wees daar realistisch in. Als je per se wilt lopen, dan kun je de wedstrijd beter als een training zien en op 80 procent van je maximale hartslag lopen of er voor kiezen een kortere afstand te lopen.

Hou er rekening mee dat als je besluit om wel van start te gaan je goed luistert naar je lichaam en signalen serieus neemt. Houd er rekening mee dat je lichaam meer hersteltijd nodig zal hebben dan anders.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?